Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αυστηροποιείται η χορήγηση ασύλου

Καθώς τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Μέση Ανατολή και την Αφρική και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που σημαίνει φτώχεια και ανέχεια, συνεχίζουν να καταφθάνουν στην ΕΕ, η «στρόφιγγα» στην είσοδό τους ανοιγοκλείνει κατά πως συμφέρει το κάθε αστικό κράτος. Για παράδειγμα ενώ αναγνωρίζεται επίσημα από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ότι ήδη στην Ευρώπη έχουν φτάσει πάνω από 515.000 από τις αρχές του χρόνου, οι χώρες της ΕΕ μιλάνε για μετεγκατάσταση σε δύο χρόνια 160.000, όσων πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα και αιτούντων ασύλου διαδικασία που όλο και αυστηροποιείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η κυβέρνηση της Γερμανίας, χώρα που αποτελεί τον πιο συχνό προορισμό προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στους κανόνες χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων. Ετσι εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: Να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο "ασφαλείς χώρες προέλευσης", ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης τέτοιων οικονομικών μεταναστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το πρώτο εξάμηνο, το 40% των αιτούντων άσυλο προέρχονται από αυτές τις χώρες. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοέμβρη, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο και δικαιολογούνται ως «βοηθητικά» προς τους πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Στη Γερμανία έγινε χτες το βράδυ διαδήλωση από την αντιδραστική οργάνωση PEGIDA («Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης»), ενώ εκδήλωση ενάντια στη μετεγκατάσταση προσφύγων έγινε και στην Πράγα της Τσεχίας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις με την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας για τον φράχτη στα σύνορά της, ενώ στην Κροατία την τελευταία βδομάδα εισήλθαν πάνω από 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ