Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί προσκυνητές στη Μέκκα

ΡΙΑΝΤ.--

Σε τραγωδία κατέληξε χτες σε περιοχή κοντά στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας το ετήσιο προσκύνημα χιλιάδων μουσουλμάνων, που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ετήσια γιορτή της Θυσίας, αφού το ποδοπάτημα εκατοντάδων ατόμων είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 717 νεκρούς και 863 τραυματίες.

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ-Φάλιχ, απέδωσε το τραγικό συμβάν που έγινε στην πόλη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, «στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών, που έχουν την τάση, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του προσκυνήματος».

Ωστόσο, το Ιράν, που θρηνεί μεταξύ των εκατοντάδων νεκρών δεκάδες δικούς του προσκυνητές, αμφισβήτησε τις δικαιολογίες των σαουδαραβικών αρχών, αποδίδοντας την τραγωδία σε «ολέθρια λάθη» στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

Είναι το δεύτερο φονικό που γίνεται αυτόν το μήνα στη Μέκκα μετά την κατάρρευση γερανού κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας Μπιν Λάντεν, σε κεντρικό χώρο της πόλης στις 11 Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα το θάνατο 111 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 390.

Ιδιαίτερα αιματηρό είχε αποβεί το ετήσιο προσκύνημα χιλιάδων μουσουλμάνων στη Μέκκα και το 1990, οπότε έχασαν τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org