Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
KYΠΡΟΣ
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ακιντζί

Ενώ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αποζητά από τώρα τη «στήριξη» του ΔΝΤ προς ένα πιθανό ομοσπονδιακό κράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σαν να ...ανακαλύπτουν την Αμερική εμφανίστηκαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι κ.τ.λ.), υψώνοντας τους τόνους μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ότι αν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «δε χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους». Πρόκειται για όλες σχεδόν τις δυνάμεις που η εκλογή του Ακιντζί την περασμένη άνοιξη τις είχε κάνει να μιλούν για «νέα σελίδα» και «αναπτερωμένες ελπίδες».

Μετά και τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, από τη Νέα Υόρκη, που εστίαζαν στο θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική ότι σιωπά, ενώ ο Ακιντζί απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με πόλεμο, ότι δεν παραδέχεται και καταγγέλλει διεθνώς τις τουρκικές απειλές, ότι δεν ενημερώνει αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εξελίξεων.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε πως «ήταν γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου. Μάλιστα, σε μια περίπτωση η εταιρεία ήταν κρατική». Ο ίδιος εξήγησε ότι η απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να διερευνηθεί μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών για το κυπριακό φυσικό αέριο. «Είναι το κίνητρο που έχει η Τουρκία, ώστε να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς λύση δεν μπορεί να εξεταστεί τέτοιο ενδεχόμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΕ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε σε δήλωσή του ότι «ποτέ δε θεωρήσαμε ότι ο Ακιντζί θα εξέφραζε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε θεμιτό οι πολιτικές δυνάμεις να εκφράζουν τις διαφορετικές θέσεις και τις διαφωνίες τους με θέσεις που παρουσιάζει η τουρκοκυπριακή πλευρά». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο Ακιντζί «είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το φυσικό αέριο στην περιοχή θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο περιφερειακής συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους και όχι αιτία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης».

Τη «συνδρομή» του ΔΝΤ θέλει ο Αϊντε

Στο μεταξύ, η «Καθημερινή» της Κύπρου έγραψε χτες πως ένας από τους στόχους που ιεραρχεί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμβάλει για την «τακτοποίηση» οικονομικών πτυχών μιας πιθανής «λύσης» του Κυπριακού. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το σχέδιο είναι το ΔΝΤ να αναλάβει την κατάρτιση μελετών και εισηγήσεων για τις επιπτώσεις και τους τρόπους διαχείρισης της οικονομίας ενός διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους.

Σκοπός είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προτάσεις για τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» του κεντρικού ομόσπονδου κράτους, την τήρηση «ισολογισμένων» προϋπολογισμών, τη «δημοσιονομική εξυγίανση» ειδικά του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους (όπου το επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερο από τις σημερινές ελεύθερες περιοχές) κ.τ.λ.

Ολα τα παραπάνω προμηνύουν την αντιλαϊκή «καταιγίδα» που θα σημάνει για το σύνολο του κυπριακού λαού αμέσως μετά μια «λύση», όπως την προωθούν τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, αφού στο όνομα της ευρωστίας και επενδυτικής «ελκυστικότητας» του ομοσπονδιακού κράτους, θα πρέπει να προσαρμοστούν οι εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό καθεστώς, η διαχείριση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και άλλα «καυτά» για την κερδοφορία του κεφαλαίου ζητήματα, που πάντα συνεπάγονται απόλυτη ή σχετική επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ