Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Τέταρτη επιμέρους συμφωνία

ABANA.--

Μία ακόμα επιμέρους συμφωνία υπογράφηκε την Τετάρτη το βράδυ (πρωινές ώρες Ελλάδας χτες) στην Αβάνα της Κούβας, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), διαπραγματεύσεις που το Νοέμβρη κλείνουν 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν, με εγγυήτριες δυνάμεις την Κούβα και τη Νορβηγία και χώρες που την συνοδεύουν τη Βενεζουέλα και τη Χιλή. Πρόκειται για συμφωνία που αφορά τη λεγόμενη απόδοση δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης, που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια και στην πραγματικότητα είναι μια κοινωνικοταξική σύγκρουση. Το θέμα αυτό είναι το 4ο της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, με επιμέρους συμφωνίες να έχουν επιτευχθεί επίσης στα θέματα της αγροτικής μεταρρύθμισης, της πολιτικής εκπροσώπησης και της αντιμετώπισης των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου. Θα ακολουθήσει η διαδικασία αναστολής της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας, ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες, ζήτημα που προσδιορίζεται και από τις δύο πλευρές να έχει ολοκληρωθεί ως το Μάρτη του 2016.

Με την τωρινή συμφωνία που υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος και τον επικεφαλής των ανταρτών που πήγε στην Αβάνα, Τιμολέον Χιμένες (το πραγματικό του όνομα είναι Ροντρίγκο Λοντόνιο Ετσεβέρι), παρουσία και του Προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συγκροτείται ένας πολύπλοκος μηχανισμός δικαιοσύνης, που θα εξετάσει εγκλήματα, γενοκτονίες (γίνεται λόγος για πάνω από 38.000 περιπτώσεις) και στα ειδικά Δικαστήρια για την Ειρήνη που θα δημιουργηθούν με δικαστές κοινής αποδοχής, θα δικαστούν όλοι οι συμμετέχοντες, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στην ένοπλη σύγκρουση, στρατιωτικοί, πολίτες, παραστρατιωτικοί και αντάρτες. Η όλη διαδικασία ξεχωρίζει την πολιτική δράση και προσφέρει αμνηστία σε στελέχη του αντάρτικου, προβλέπει διακύμανση ποινών φυλάκισης από 5 ως 20 χρόνια ανάλογα την περίπτωση, ενώ δίνει τη δυνατότητα μείωσης ποινών όταν υπάρχει αρχική ομολογία του εγκλήματος, καθώς και δυνατότητα κοινωνικής εργασίας για την έκτιση της ποινής. Πρόκειται, βεβαίως, για μια πολύ σύνθετη διαδικασία έρευνας και εκδίκασης, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ειρήνευσης και να διαρκέσει χρόνια, ενώ είναι φανερό ότι οι δύο πλευρές της σύγκρουσης την βλέπουν διαφορετικά. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι θα επιχειρήσουν να ρίξουν τις ευθύνες στο αντάρτικο κίνημα, όταν αυτό είναι μια μορφή πάλης - απάντηση στην καταπίεση, στις διώξεις και την καταστολή του λαϊκού κινήματος και των πρωτοπόρων κομμουνιστών αγωνιστών εδώ και δεκαετίες, πράγμα που συνεχίζεται.

Πάντως, γίνεται λόγος και από τις δύο πλευρές για «εθνική συμφιλίωση» και θέληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις. Ο Πρόεδρος Σάντος δήλωσε ότι η τελική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ ακόμα αρνείται να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ανταρτών, οι οποίοι από τις 20 Ιούλη έχουν κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Τη συμφωνία χαιρέτισε το Κολομβιάνικο ΚΚ ως σημαντικό βήμα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις και τις διώξεις εναντίον λαϊκών αγωνιστών, την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τις επεμβάσεις και ν' αφήσει ελεύθερο το στέλεχος των FARC, Σιμόν Τρινιδάδ και ταυτόχρονα καλεί το λαό να είναι σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστεί μια πραγματική ειρήνη.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν, επίσης, ως θετικό βήμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ, που στηρίζουν το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα σύνορα με την Κολομβία(2021-04-06 00:00:00.0)
Συμφωνία για τους ανήλικους μαχητές στο αντάρτικο(2016-05-18 00:00:00.0)
Οι αντάρτες επιδιώκουν ειρήνη χωρίς συνθηκολόγηση(2016-04-01 00:00:00.0)
Νέα επιμέρους συμφωνία(2015-12-16 00:00:00.0)
Εναρξη διαλόγου Κολομβιανών ανταρτών και κυβέρνησης(2012-10-19 00:00:00.0)
Στις 8 Οκτώβρη έναρξη διαπραγματεύσεων(2012-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ