Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχίες και αντιθέσεις στο προσκήνιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επίσης σημείωσε ότι «ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου, αρμόδιου για Θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που δήλωσε χτες ότι «πρέπει να μπουν όροι για το ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται πράγματι διεθνούς προστασίας (πολιτικοί πρόσφυγες) και ποιοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ακολουθώντας παράνομες διαδρομές και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους» και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που δεν είχε στο παρελθόν».

Επίσης, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, έριξε τα βέλη του στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει ηθικός ιμπεριαλισμός» και συνέχισε: «Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της Γερμανίας να ορίζει τις ηθικές απαιτήσεις της, κυρίως όσον αφορά την ίδια... η όποια απόφαση κι αν λάβει η Γερμανία, αυτή θα πρέπει να ισχύει μόνο γι' αυτήν, αυτό ζητάω. Εμείς είμαστε Ούγγροι, όμως, δεν μπορούμε να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο με τη ματιά της Γερμανίας. Η Ουγγαρία πρέπει να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τον αντίκτυπο της μαζικής μετανάστευσης. Ο ουγγρικός λαός δεν το θέλει αυτό και ζητούμε να γίνει σεβαστή η θέληση του ουγγρικού λαού».

Μάλιστα, πρότεινε η Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καθώς και να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πριν μπουν στο χώρο Σένγκεν. Παράλληλα, ζητά να υπάρξουν παγκοσμίως ποσοστώσεις για την υποδοχή των προσφύγων και όχι μόνο στην ΕΕ και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους τρία δισ. ευρώ για τη στήριξη χωρών που γειτονεύουν με τη Συρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, μίλησε για δήθεν «αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης» και ότι η «ΕΕ δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να το κάνει» και κάλεσε να στηριχτούν η Τουρκία και άλλες χώρες. Επίσης, νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση όπου όλα τα κράτη - μέλη της Ευρώπης θα δεχτούν τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων που τους αναλογεί», ενώ μίλησαν για «μια πολιτική μετάβαση για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία». Ενώ και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία». Ολα αυτά ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και οι υπηρεσίες της ΕΕ εκτιμούν ότι γύρω στους 500.000 μετανάστες έχουν ήδη καταφύγει στην ΕΕ στη διάρκεια αυτής της χρονιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περήφανοι για τον εγκλωβισμό και τις επαναπροωθήσεις(2024-02-14 00:00:00.0)
Κατάθεση «ανησυχίας» από την ΕΕ που συμβάλλει στη διόγκωσή του(2019-10-09 00:00:00.0)
Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους...(2019-03-06 00:00:00.0)
Συμφωνία για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών(2018-09-21 00:00:00.0)
Μείωση της «παράνομης» μετανάστευσης ζητούν Μέρκελ και Κουρτς(2018-01-18 00:00:00.0)
Αλλη μια υποκριτική Σύνοδος την Κυριακή(2015-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ