Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας φιλοξενείται από την ΚΝΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
Στη χώρα μας βρίσκεται αυτή την περίοδο αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ - Νεολαία του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος), που φιλοξενείται από την ΚΝΕ. Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, ενώ στη συνέχεια είχε χωριστές συναντήσεις για ανταλλαγή πείρας με την Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ καθώς και με την Επιτροπή Νέων Γυναικών του ΚΣ της Οργάνωσης.

Το απόγευμα η αντιπροσωπεία της SDAJ μετέβη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να τιμήσει τους 200 εκτελεσμένους Ελληνες κομμουνιστές, από τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Εκεί, τους υποδέχθηκε ο κομμουνιστής δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, και κατά τη συνάντηση αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση.

Η αντιπροσωπεία της SDAJ βρίσκεται στην Ελλάδα από τα μέσα του Σεπτέμβρη. Τις πρώτες μέρες το πρόγραμμα της αποστολής ακολούθησε επίσης και αντιπροσωπεία από το Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας, Νεολαία του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος. Οι νέοι κομμουνιστές συμμετείχαν σε προεκλογικές δραστηριότητες του ΚΚΕ, όπως στη συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον οποίο εξέφρασαν προσωπικά την αλληλεγγύη τους στο ΚΚΕ, ενώ στη συγκέντρωση είχαν το δικό τους πανό που έγραφε: «Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Κανένας μόνος του. Για το σοσιαλιστικό μέλλον!» και φώναζαν συνθήματα στα γερμανικά όπως «Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη». Τη μέρα των εκλογών μέλη της αποστολής αλληλεγγύης επισκέφθηκαν εκλογικά κέντρα και συζήτησαν με εκλογικούς αντιπροσώπους του ΚΚΕ, ενώ το βράδυ παρακολούθησαν τα αποτελέσματα μαζί με μέλη της ΚΝΕ.

Συναντήσεις με φορείς της κοινωνικής συμμαχίας και επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους

Την Παρασκευή 18/9 η γερμανική αντιπροσωπεία βρέθηκε στα Καλάβρυτα, όπου ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Κατά την επίσκεψη στο μνημείο των πεσόντων η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή και τόνισε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του φασισμού ως του μακριού χεριού του καπιταλιστικού συστήματος, και την αντιμετώπισή του από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και πλούσια η συζήτηση στις συναντήσεις με ταξικά συνδικάτα και φορείς της κοινωνικής συμμαχίας. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη το πρωί οι νέοι κομμουνιστές από Γερμανία και Ουγγαρία φιλοξενήθηκαν στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, στο οποίο στεγάζεται μεταξύ άλλων και το Σχολείο Μεταναστών. Εκεί η Καίτη Πανοπούλου, πρόεδρος του Στεκιού, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν η συμμετοχή των μεταναστών στο εργατικό κίνημα, η εγγραφή τους στα σωματεία, η ανάπτυξη της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Ακολούθησαν προβολή βίντεο και παρεμβάσεις άλλων μελών του ΔΣ του Στεκιού, οι οποίοι περιέγραψαν τις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει το Στέκι στον πολιτισμό, όπως τα μαθήματα μουσικών οργάνων και παραδοσιακών χορών, αλλά και οι προβολές ταινιών, οι βιβλιοπαρουσιάσεις μαρξιστικού και προοδευτικού βιβλίου. Οπως είπαν οι αντιπρόσωποι και των δύο Οργανώσεων, η συγκεκριμένη συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία γι' αυτούς, μιας και το μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα σε Γερμανία και Ουγγαρία.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της γερμανικής αντιπροσωπείας με το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, όπου συζητήθηκαν η κατάσταση στον κλάδο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυρίως νέοι εργαζόμενοι που συγκεντρώνονται σ' αυτόν, μεταφέρθηκαν η σχετικά πρόσφατη αγωνιστική εμπειρία σε ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς και οι γενικότερες προσπάθειες για την οργάνωση της πάλης και την ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ. Οι Γερμανοί κομμουνιστές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας και περιέγραψαν την κατάσταση στον αντίστοιχο κλάδο και γενικά στο εργατικό κίνημα της Γερμανίας, εστιάζοντας στις ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για τη διάλυση του εργατικού κινήματος όπως και στις προσπάθειες της SDAJ.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη στον Πειραιά. Εκεί, υποδέχθηκε τους Γερμανούς κομμουνιστές αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ και όλοι μαζί μετέβησαν έξω από το κτίριο που ιδρύθηκε το ΚΚΕ (ως ΣΕΚΕ) στον Πειραιά, το 1918. Για την ίδρυση του Κόμματος μίλησε ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια έγινε συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ με τη διοίκησή της και άλλα ναυτεργατικά σωματεία. Ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, μίλησε για την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος (μάλιστα έδωσε σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας από ένα τεύχος για τα 100 χρόνια της ΠΕΜΕΝ 1901 - 2001), για τις συνθήκες δουλειάς στα καράβια, για τις απεργίες, την πάλη του ναυτεργατικού κινήματος ακόμη και ενάντια σε επιστρατεύσεις.

Αργότερα το απόγευμα η αντιπροσωπεία της SDAJ μετέβη στο Μπλόκο της Κοκκινιάς για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των Γερμανών ναζιστών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Πλούσιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα συναντήσεων και επισκέψεων των νέων κομμουνιστών από τη Γερμανία τις επόμενες μέρες, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και επαφές με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με επιτροπές του ΚΣ της ΚΝΕ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιο το 12ο Διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στη Γερμανία(2022-06-15 00:00:00.0)
Διήμερες εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία(2018-06-20 00:00:00.0)
Δεν υπάρχουν «παράδεισοι» στον καπιταλισμό(2015-09-26 00:00:00.0)
Πετυχημένη η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών(2015-03-10 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε τη βοήθεια στην Κούβα(2008-09-18 00:00:00.0)
Δυναμώνουν η συνεργασία και οι κοινές πρωτοβουλίες(1997-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ