Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- «Ζώνη καταστροφής» χαρακτήρισε χτες με απόφασή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, περιοχές της βόρειας Καλιφόρνιας που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων βδομάδων, με αποτέλεσμα την αποτέφρωση χιλιάδων εκταρίων δασικής έκτασης, πάνω από 1.200 καμένα σπίτια, τρεις νεκρούς και τουλάχιστον δύο αγνοούμενους, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακά κονδύλια για τη μερική αποκατάσταση των ζημιών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε χτες στις ΗΠΑ τον Πάπα Φραγκίσκο αποδίδοντάς του εύσημα γιατί, όπως σημείωσε, «θέτει ηθικό παράδειγμα εκφράζοντας ενδιαφέρον και φροντίδα για τους φτωχούς και τον πλανήτη». Ο 78χρονος Πάπας θα εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο (είναι η πρώτη φορά που μιλά Πάπας στο Κογκρέσο). Αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσει στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει σε συνδιάσκεψη που διοργανώνει το Βατικανό για το θεσμό της οικογένειας στη Φιλαδέλφεια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν σήμερα κλειστά για πρώτη φορά για τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή της Θυσίας (Αϊντ αλ Αντχα). Χτες είχαν κλείσει για την εβραϊκή γιορτή Γιομ Κιπούρ (Μέρα Εξιλέωσης). Ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είχε ανακοινώσει το Μάρτη την προσθήκη δύο νέων αργιών στο σχολικό πρόγραμμα για τις μουσουλμανικές εορτές της Αϊντ αλ Αντχα και, από το καλοκαίρι του 2016, της Αϊντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε δικαστήριο της Λιόν θα κληθεί στις 20 Οκτώβρη η ηγέτιδα του «Εθνικού Μετώπου» Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, με την κατηγορία της «υποκίνησης σε φυλετικό μίσος». Το Δεκέμβρη του 2010, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της, είχε... καταγγείλει τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στο δρόμο συγκρίνοντάς τους με τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. «Πρόκειται για μια κατοχή τμημάτων γης, συνοικιών όπου εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, πρόκειται για μια κατοχή. Σαφώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, δεν υπάρχουν στρατιώτες, ωστόσο πρόκειται σίγουρα για μια κατοχή και οι κάτοικοι υποφέρουν από αυτήν», φέρεται να είχε πει.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Οι αρχές της πόλης του Λος Αντζελες ανακοίνωσαν χτες πως θα «αντιμετωπίσουν» το οξυμένο πρόβλημα τουλάχιστον 12.000 αστέγων, που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές ή στα παγκάκια, διαθέτοντας 100 εκατ. δολάρια.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μισέλ Καφαντό, επέστρεψε χτες στον προεδρικό θώκο, μία βδομάδα μετά το πραξικόπημα μελών της προεδρικής φρουράς καθώς ο αρχηγός των πραξικοπηματιών, στρατηγός Ζιλμπέρτ Ντιεντέρ, αποφάσισε να παραδώσει την εξουσία, απολαμβάνοντας πλήρη αμνηστία και ατιμωρησία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οι κενυατικές αρχές ερευνώντας νορβηγικό σκάφος στο λιμάνι της Μομπάσα ανακάλυψαν ποσότητες αδήλωτων όπλων ανάμεσα σε φορτία που περιελάμβαναν οχήματα που προορίζονταν για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ