Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Δομή και σύνθεση με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου

Με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου που αυτά περιλαμβάνουν, επέλεξε ο Αλ. Τσίπρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης καθυστέρησε χαρακτηριστικά χτες, καθώς έπρεπε πρώτα να διευθετηθούν ζητήματα ισορροπιών μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων, αλλά και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις τελικές αποφάσεις φαίνεται να βάρυναν και οι φιλοδοξίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Δραγασάκη, που δεν επιθυμούσε τον «παροπλισμό» του, με την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της Βουλής, όπως φέρεται να σχεδίαζε το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Τελικώς, ο Γ. Δραγασάκης παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόεδρος της Βουλής τοποθετείται ο Ν. Βούτσης, ο οποίος με δηλώσεις του νωρίτερα χτες προϊδέασε και για έναν ρόλο αναζήτησης «συναινέσεων» μέσα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «MEGA» και αναφερόμενος στις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα σημείωσε: «Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό μέσα στη Βουλή. Η λαϊκή εντολή εισπράχθηκε από εμάς με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα θέλαμε να μπούμε σε μια συζήτηση διαφορετική, προγραμματική που θα έφερνε πιο αντίθετες πλευρές του φάσματος στην ίδια κοίτη», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή «ώστε να υπάρχουν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις».

Πίσω στην κυβέρνηση, στις θέσεις τους ως υπουργοί Επικρατείας παραμένουν οι Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, ενώ και η Ολγα Γεροβασίλη συνεχίζει στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν συμμετέχει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, στη θέση της οποίας παραμένει ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας.

Απ' τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση συμμετέχουν, πέραν του Π. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η Ελενα Κουντουρά στον τουρισμό και ο Τ. Κουίκ ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο Δ. Καμμένος αναπληρωτής στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Πέραν των αρκετών μετακινήσεων, νέες είσοδοι στην κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων αυτές των προερχόμενων απ' το ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη και Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ απ' τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή του Γ. Μπαλάφα. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Γ. Χουλιαράκης απ' την ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Σπάσιμο» των «υπερ-υπουργείων»

Της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης είχε προηγηθεί η ανασύσταση και μετονομασία βασικών υπουργείων, με χαρακτηριστικό το «σπάσιμο» των «υπερ-υπουργείων», η δομή των οποίων κρίθηκε μη λειτουργική. Η προσαρμογή της δομής της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει στο πλαίσιο του μνημονίου, κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξασφαλιστεί η αποδοτικότητά τους.

Συγκεκριμένα, με δύο Προεδρικά Διατάγματα οριστικοποιήθηκαν οι εξής αλλαγές:

-- Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.

-- Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-- Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

-- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-- Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μεταφέρεται στο νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Στο μεταξύ, τα ονόματα του Π. Ρήγα, μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, και του Δ. Τζανακόπουλου, διευθυντή του γραφείου του Αλ. Τσίπρα στην προηγούμενη κυβέρνηση, ακούγονται για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει κενή με την παραίτηση του Τ. Κορωνάκη, που αποχώρησε και από το κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σχέδια» και προτάσεις που αντανακλούν ανάγκες του κεφαλαίου (2016-11-02 00:00:00.0)
Βάζουν το στρατό ενάντια στη «λαθρομετανάστευση»! (2015-11-14 00:00:00.0)
Η προτεραιότητα (2015-07-31 00:00:00.0)
Η νέα σύνθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2015-07-18 00:00:00.0)
Η σύνθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2015-01-28 00:00:00.0)
Κυβέρνηση όλων των «φυλών» της αστικής διαχείρισης (2015-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org