Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκίνησαν διαδικασίες εκλογής ηγεσίας

Σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες και επαφές στο εσωτερικό της ΝΔ, ενόψει της εκλογής προέδρου έως το β' δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη

Σενάρια, διεργασίες, συμμαχίες, όλα ενταγμένα στο στόχο να αναβαθμιστεί εκ νέου ο ρόλος της ΝΔ ως ένας από τους δύο βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού σκηνικού

Eurokinissi

Σενάρια, διεργασίες, συμμαχίες, όλα ενταγμένα στο στόχο να αναβαθμιστεί εκ νέου ο ρόλος της ΝΔ ως ένας από τους δύο βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού σκηνικού
Διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας ξεκινούν στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός», μετά την εκλογική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου», θα συνεχίζει να εφαρμόζεται η τακτική υπερψήφισης των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, όπου κρίνεται ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της ΝΔ, μετά από «συνεργασία» που είχαν προχτές βράδυ ο πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Αν. Παπαμιμίκος, «αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα (σ.σ. χτες) οι διαδικασίες εκλογής προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό».

Κατά πληροφορίες, ο Ευ. Μεϊμαράκης φέρεται να αγνόησε υποδείξεις του Αντ. Σαμαρά, από το βράδυ της Κυριακής, να μην επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, με τον πρώην πρόεδρο να επιχειρηματολογεί ότι το κόμμα δεν πρέπει να είναι «ακέφαλο» στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ούτε τον Οκτώβρη, κατά την πρώτη «αξιολόγηση» του νέου μνημονίου.

Αντιπαράθεση «γραμμών»

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους και ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, απάντησε: «Προς το παρόν κλίνω στο "όχι", γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος» (σ.σ. βάσει της προβλεπόμενης στο καταστατικό της ΝΔ εκλογικής διαδικασίας, μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι σπεύσουν να εγγραφούν μέλη ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας).

Πρόσθεσε ότι πλέον θα λειτουργεί ως «υπηρεσιακός» πρόεδρος και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Για, δε, την κριτική που δέχεται (από στελέχη όπως οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης), ότι με την προσήλωση στους «κεντρώους» ψηφοφόρους, τη «συναίνεση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπερψήφιση από τη ΝΔ του μνημονίου Τσίπρα, αδυνάτισε τις θέσεις της ΝΔ, έκανε σαφές πως όταν έρθει η ώρα θα απαντήσει και πρόσθεσε με νόημα: «Η Κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον».

Αλλη μια σαφής δέσμευση προς ντόπια και ξένα επιτελεία ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Βέβαια, κατά περίπτωση, μετρώντας το εκλογικό κόστος και προκειμένου να διατηρούν τη δυνατότητά τους να εγκλωβίζουν ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων, θα επιλέγουν κι άλλες τακτικές. Π.χ. από τη Συγγρού διαχέεται ότι δε θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους που πλήττουν τους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.

Βιλαέτια, προσωπικές στρατηγικές, σενάρια

Σε ό,τι αφορά λοιπές ενδεχόμενες υποψηφιότητες, σε αυτό το μωσαϊκό βιλαετιών και προσωπικών στρατηγικών, μπορούμε να καταγράψουμε, μέχρι στιγμής, τα εξής ως διαρροές:

-- Από το περιβάλλον του Μ. Κεφαλογιάννη διαχεόταν χτες ότι δέχεται τηλεφωνήματα από βουλευτές και άλλα στελέχη να κατέβει υποψήφιος και ότι θα το κάνει αν δεν είναι υποψήφιος ο Ευ. Μεϊμαράκης.

-- Από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη διαχεόταν ότι «επειδή για πρώτη φορά αμφισβητείται το (σ.σ. κεντροδεξιό) DNA της παράταξης από ακροδεξιά στοιχεία, η απάντηση θα δοθεί και θα είναι μία», παραπέμποντας σε έναν κοινό υποψήφιο όπου θα καταλήξουν κάποιες πτέρυγες της ΝΔ, προκειμένου να αντιπαρατεθούν σε ό,τι θεωρούν ως σύστημα Σαμαρά (όπου εντάσσουν και τους Βορίδη - Γεωργιάδη). Σε αυτή τη λογική αναπτύσσονται σενάρια ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης, έχοντας καλές σχέσεις τόσο με τους Καραμανλικούς όσο και με την Μπακογιάννη, θα συμπήξει ένα ενιαίο μέτωπο με έναν κοινό υποψήφιο, ώστε να μην επιστρέψει το περιβάλλον Σαμαρά στη διοίκηση της ΝΔ.

-- Ο αδελφός της Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος. Τόνισε ότι η ΝΔ χρειάζεται «ριζική ανανέωση», καθώς έχει «παλιά χαρακτηριστικά». Εντόπισε το «πρόβλημα» της ΝΔ στο ότι «εδώ και 17 χρόνια έχει πάρει διαζύγιο από τα παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τους νέους». Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας, εκφράζει την αστική τάξη της χώρας, από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί». Υποσχέθηκε, δε, «σημαντική ανανέωση» στο στελεχιακό δυναμικό αν αναδειχτεί πρόεδρος και έβαλε στόχο «η ΝΔ να γίνει πολύ πιο ελκυστική απ' ό,τι είναι σήμερα».

-- Από το περιβάλλον του ευρωενωσιακού Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου, αναφέρεται ότι «δεν αποκλείεται τίποτε», αλλά πολλά θα καθορίζονταν από τη συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει αργά χτες βράδυ με τον Ευ. Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες, όπου ο τελευταίος πήγε για να μετάσχει στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πάντως, από διάφορες πλευρές εκτιμάται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος τελικά δε θα αφήσει το αξίωμα και την αστική ...δόξα του Επιτρόπου, για να διεκδικήσει (με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσει κιόλας...) την ηγεσία ενός κόμματος του 28%, το οποίο, μάλιστα, ακόμα και σημαντικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν πλέον «φθαρμένο προϊόν», εξ ου και χάνει με τέτοιες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το φόντο, λέγεται πως ουσιαστικά η χτεσινοβραδινή συνάντηση θα αφορούσε περισσότερο το ποιον θα στηρίξει στην κούρσα διαδοχής ο Δ. Αβραμόπουλος.

-- Για την προεδρία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Π. Τατούλης, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί από τη ΝΔ...

Τα διαδικαστικά

Στα διαδικαστικά και δεδομένου ότι η σημερινή ηγεσία έχει αποφασίσει όλα να έχουν τελειώσει μέσα σε ενάμιση - δύο μήνες: Μέχρι τέλος της βδομάδας συνεδριάζει η 13μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος και δίνει προθεσμία 7-10 ημερών για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ή υπογραφές από το 1/10 των μελών του προηγούμενου Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ (είχε 4.450 μέλη). Ακολούθως, ξανασυνεδριάζει η ΚΕΦΕ για να ελέγξει τις υπογραφές και δίνει δύο μέρες για την υποβολή ενστάσεων. Η εκλογή θα γίνει κάποια Κυριακή στο β' δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, με πιθανότερη ημερομηνία τις 22/11.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ