Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ χιλιάδες που δε θα χαρακτηριστούν πρόσφυγες θα γυρίσουν πίσω και στη χώρα μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, για το θέμα των τεράστιων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ σήμερα πραγματοποιείται για το ίδιο θέμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όπου θα παρευρεθεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Πρόκειται, βεβαίως, για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου συμμετέχει και η ΕΕ, αλλά σήμερα που το πρόβλημα έφτασε στην «αυλή» της ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις διαγκωνίζονται και παζαρεύουν πώς θα κατανείμουν αυτούς που ξεσπίτωσαν λόγω του πολέμου και της φτώχειας. Τελικά, οι υπουργοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να γίνει δεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, σε συνέχεια της συνεδρίασης της 14ης Σεπτέμβρη, όπου είχαν συμφωνήσει σε ένα επείγον σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων. Φυσικά πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό», μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν περάσει φέτος διασχίζοντας τη Μεσόγειο, είτε από την πλευρά της Ελλάδας είτε από αυτή της Ιταλίας. Ακόμη, γίνεται λόγος για όσους πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα και μπορούν να αιτηθούν άσυλο, οι υπόλοιποι, επίσης κατατρεγμένοι, που ψάχνουν για μια ευκαιρία νέας ζωής, ουσιαστικά θα επιστρέφουν στις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες», όπως τις ορίζουν οι ιμπεριαλιστές και στις χώρες εισόδου, δηλαδή και την Ελλάδα. Και βέβαια, οι πρόσφυγες που θα κατανεμηθούν στις χώρες, θα αξιοποιηθούν μακροπρόθεσμα ως φτηνό εργατικό δυναμικό από τις αστικές τάξεις.

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο της υποχρεωτικής συμμετοχής στη μετεγκατάσταση εξέφρασαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Ουγγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Σλοβακίας. Η Πολώνια, αν και αρχικά είχε τεθεί κατά, τελικά στήριξε την πρόταση, ενώ απείχε η Φινλανδία.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης, το οποίο είναι η κατάληξη ενός αναγκαστικού συμβιβασμού που έχει σχέση με τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις, αναμένεται να επηρεάσει και την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της λυκοσυμμαχίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, 120.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000), ενώ η κατανομή στις 22 χώρες της ΕΕ γίνεται με βάση την ικανότητα απορρόφησής τους, σύμφωνα με δείκτες στάθμισης όπως το μέγεθος του πληθυσμού (40%), το ύψος του ΑΕΠ (40%), το μέσο αριθμό αιτήσεων για άσυλο (10%) και το ποσοστό ανεργίας (10%). Τα κράτη - μέλη που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα υποδεχτούν. Οι χώρες από τις οποίες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε άτομο για τη μεταφορά τους. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι εάν ένα κράτος - μέλος αδυνατεί προσωρινά να συμμετάσχει στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως π.χ. μια φυσική καταστροφή, θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ (δηλαδή ουσιαστικά θα έχει μια ποινή) με ένα ποσό έως και 0,002% του ΑΕΠ της.

Υπεράσπιση των ...αξιών και όπλα κατά των προσφύγων

Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, περί ανάγκης επίδειξης αλληλεγγύης απ' όλες τις χώρες, «σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ». Αξίες, βέβαια, που πάντα είχαν σχέση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των λαών. Ταυτόχρονα, η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, Πρόεδρος της Κροατίας, που είναι σύμμαχος της Γερμανίας, επέκρινε την Αγκ. Μέρκελ γιατί «αρχικά προσκάλεσε στη Γερμανία τους πρόσφυγες και στη συνέχεια "τράβηξε χειρόφρενο", δημιουργώντας μποτιλιάρισμα που πρέπει να αποσυμφορηθεί».

Την ίδια ώρα, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν σκληραίνει τη στάση της, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο της χρήσης όπλων κατά των μεταναστών (στο όνομα της φύλαξης των συνόρων). Ετσι, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, χημικά και όπλα που πετάνε δίχτυα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα πιο αυστηροί κανονισμοί στις πλάτες των ξεριζωμένων(5/5/2016)
Η φαγωμάρα για το Προσφυγικό καλά κρατεί(17/2/2016)
Προετοιμάζουν νέο νόμο για το άσυλο(22/12/2015)
Η ταλαιπωρία στο κρύο και τη βροχή συνεχίζεται(23/10/2015)
Αυστηροποιείται η χορήγηση ασύλου(30/9/2015)
Οι πρόσφυγες «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς της(22/9/2015)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org