Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΕ
Βλέπουν «μοναδική ευκαιρία» υλοποίησης των αξιώσεων του κεφαλαίου

Ταχύτητα στην εφαρμογή του μνημονίου ζητούν οι φορείς της εγχώριας πλουτοκρατίας

Την «αποτελεσματική εφαρμογή» του νέου μνημονίου προσδιορίζει ως το «μεγάλο στοίχημα» για την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο...

Phasma

Την «αποτελεσματική εφαρμογή» του νέου μνημονίου προσδιορίζει ως το «μεγάλο στοίχημα» για την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο...
Η επόμενη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα, καθώς και το επίδικο ζήτημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, αποτελούν, σε αυτήν τη φάση, τους κεντρικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής, στη ρότα της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, και βέβαια στο Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει στις 5/10, ημέρα κατάθεσης και του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, διευκρινίζει ότι η επόμενη εκταμίευση (3 δισ. ευρώ) θα αποδοθεί σε δύο «υποδόσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια αυτά «συνδέονται με δυο ομάδες προαπαιτουμένων, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», ενώ η «δεύτερη ομάδα θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ο δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε στην «Politico»: «Περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει υπογράψει το πρόγραμμα. Η νέα κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την προηγούμενη - από αυτήν την άποψη, αναμένουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια».

Υπενθυμίζεται ότι στις άμεσες αντιλαϊκές παρεμβάσεις βρίσκονται και αυτές που αφορούν στο Ασφαλιστικό, στην ενίσχυση της φοροληστείας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Διαπάλη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, διεξάγεται έντονη διαπάλη ανάμεσα σε ιδιώτες σημερινούς μεγαλομετόχους των τραπεζών με άλλους επίδοξους «επενδυτές», γύρω από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, το ύψος που αυτή θα έχει για κάθε τράπεζα, τους τρόπους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών και των υποθηκευμένων στις τράπεζες ακινήτων και μια σειρά από άλλα «τεχνικά» ζητήματα. Καθόλου τυχαία, «πληροφορίες» που διοχετεύονται στον Τύπο, φέρουν τον καναδικό όμιλο «Fairfax» να πραγματοποιεί την επόμενη βδομάδα, στην Αθήνα, την παρουσίαση των επιχειρηματικών στόχων που θέτει για το 2016. Να σημειωθεί ότι η «Fairfax» μετέχει με σημαντικά ποσοστά στα μετοχικά κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων «Eurobank», «Μυτιληναίος», καθώς και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μην προκύψουν και νέες ανάγκες στη συνέχεια, εξαιτίας των «αβεβαιοτήτων» που εκδηλώνονται γενικότερα στην Ευρωζώνη, αλλά και για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ρυθμών πτώσης στο ελληνικό ΑΕΠ, από αυτό που προβλέπεται στο «βασικό σενάριο» των διαγνωστικών ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες επεξεργάζονται διάφορες «λύσεις», προκειμένου να διαχειριστούν τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια, ζήτημα κομβικό, προκειμένου στη συνέχεια να τονωθεί η χρηματοδότηση των «υγιών» επιχειρηματικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναλάβουν την εκτέλεση έργων μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Στο τραπέζι ήταν και παραμένει η «λύση» για τη μεταβίβαση - πώληση «κόκκινων» δανείων σε ενδιαφερόμενους διεθνείς «επενδυτές», ζήτημα για το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, θα αποφασίσει, ξεχωριστά, ο καθένας από τους 4 «συστημικούς» ομίλους.

«Ξεκάθαρη εντολή» για υλοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κυρίαρχα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου προσβλέπουν στη νέα συγκυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας από αυτήν την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και μάλιστα χωρίς καμία χρονοτριβή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστόπουλος, επισημαίνει: «Με δεδομένη την προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού να εφαρμόσει το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου και τη συντριπτική υποστήριξη της κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί στο μέλλον». Πρόκειται, δηλαδή, για την εφαρμογή των πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη θετική πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας, στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην άρση των «capital controls». Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και αυτό ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους»...

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, σε επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Αλ. Τσίπρα, τονίζουν: «Ευελπιστούμε πως, με την ξεκάθαρη εντολή που έλαβε, η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας μας με αποφασιστικότητα, τόλμη αλλά και ρεαλισμό, ώστε να ανακτηθεί η σταθερότητα και να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης». Παράλληλα, σημειώνει πως «στο πλέγμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η σύνθεση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν και η ταχύτητα στην υλοποίησή τους, είναι οι παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί η πορεία της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ