Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ»
Με ψήφο στο ΚΚΕ να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους!

ΑΠό παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή και εργαζομένων στα «5μηνα»
ΑΠό παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή και εργαζομένων στα «5μηνα»
Οταν παραμένεις άνεργος για χρόνια, όταν ξεκινάς να δουλέψεις για πέντε μήνες για να πάρεις 430 ή 490 ευρώ το μήνα και αυτά δε στα δίνουν, με μόνη προοπτική να ξαναγυρίσεις μετά στην ανεργία, όταν πιάνοντας δουλειά συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να αρρωστήσεις, ούτε να πάρεις άδεια, όταν δουλεύεις σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς κανένα μέσο προστασίας και κινδυνεύεις να μη γυρίσεις σπίτι σου, τότε βιώνεις στο πετσί σου την πιο άγρια εκμετάλλευση.

Αυτή η σχέση εργασίας είναι άθλια και εντάσσεται στην προσπάθεια ΕΕ, κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και βιομηχάνων να κουρελιάσουν κάθε δυνατότητα να δουλεύουμε με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Οι δήμοι παίζουν εδώ και χρόνια το ρόλο της «μήτρας», όπου δοκιμάζονται όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας (θυμίζουμε τα «stage», τα 2μηνα, 8μηνα, 11μηνα, συμβάσεις έργου, μπλοκάκια, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.). Χαρακτηριστικό είναι ότι τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» δεν τους θεωρούν εργαζόμενους, αλλά «ωφελούμενους».

Από τις «δουλεμπορικές» ΜΚΟ, που κρατούσαν το 5% του μισθού των εργαζομένων και η δράση των οποίων συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του ταξικού κινήματος, φτάσαμε στην εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ. Ο μισθός, βέβαια, παραμένει εξευτελιστικός και όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταστρατηγούνται.

Ξανά στην πρώτη γραμμή

Με την έναρξη του φετινού προγράμματος, οι ταξικές δυνάμεις, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών στα σωματεία των ΟΤΑ και στα «πεντάμηνα», βρέθηκαν ξανά στην πρώτη γραμμή. Πιο έμπειροι, οργανώσαμε «επιτροπές πεντάμηνων» και μαζί με το πιο πρωτοπόρο τμήμα των εργαζομένων στους δήμους που συσπειρώνεται στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, διεκδικήσαμε από την πρώτη στιγμή ίσα δικαιώματα, αλλά και μισθό.

Οργανώσαμε παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στα υπουργεία και στους δήμους. Εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Πεντάμηνων στο πλάι του Συνδικάτου. Εκεί που κυριαρχούν οι ταξικές δυνάμεις, απαιτήσαμε να γράφονται οι πενταμηνίτες στα σωματεία, να φτιαχτούν στο πλάι των Σωματείων Επιτροπές Αγώνα και όλοι μαζί να δίνουμε καθημερινά τη μάχη. Ολο αυτό το διάστημα, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Λαϊκής Ενότητας, υπονόμευσαν την προσπάθεια ή βρέθηκαν απέναντί μας. Σε πλήρη ταύτιση με τους εργοδότες, δεν αναγνωρίζουν τα «πεντάμηνα» ως εργαζομένους και δεν τους γράφουν μέλη στην Ομοσπονδία του κλάδου, την ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Με τα πρώτα εργατικά «ατυχήματα», κάναμε άμεσα παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Εξασφαλίσαμε ότι κανένας συνάδελφός μας δε θα χάσει τη θέση του και ταυτόχρονα θα πληρώνονται μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Αποσπάσαμε δεσμεύσεις από το υπουργείο Εργασίας, που θα αποτυπώνονταν και σε συγκεκριμένη εγκύκλιο, η οποία όμως ποτέ δεν εκδόθηκε. Οργανώσαμε μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη και πετύχαμε να δεσμευτεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση για την καταβολή του πρώτου μισθού στις 10 Σεπτέμβρη. Με νεότερες εγκυκλίους, το υπουργείο παραχωρεί πλέον και τις νόμιμες άδειες για τους «πενταμηνίτες».

Κανείς συμβιβασμός με τη χαμοζωή

Απευθυνόμαστε σε κάθε απασχολούμενο στα «πεντάμηνα» και του λέμε: Αυτό που είδες, αυτό που με συνέπεια κάνουμε όλοι εμείς που σταθήκαμε στο πλευρό σου από την πρώτη στιγμή, τα μέλη του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται στο ταξικό κίνημα, είναι να διεκδικούμε με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, σε σύγκρουση με όλους εκείνους που το μόνο που τους νοιάζει είναι να σε χρησιμοποιήσουν για πέντε μήνες και μετά να σε πετάξουν. Και ο αγώνας αυτός φέρνει αποτελέσματα.

Τα μέλη του ΚΚΕ το κάνουμε πάντα, για κάθε εργαζόμενο, αυτή είναι η ιδεολογία μας. Πιστεύουμε ότι η τάξη μας, η τάξη των εργαζομένων, η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο σε κάθε σύγχρονη κοινωνία και με τον αγώνα και την ενότητά της μπορεί και θα καταφέρει να είναι αυτή που θα τον απολαμβάνει.

Σε καλούμε να μην αποδεχθείς ότι η χαμοζωή που βιώνεις είναι δική σου ευθύνη, ότι αυτό είναι το μέλλον σου. Σήμερα είναι εφικτό στη χώρα μας κάθε άνθρωπος να έχει ζωή με αξιοπρέπεια. Ζωή όπου η εργασία, η Υγεία, η ασφάλεια, η Παιδεία θα είναι εξασφαλισμένες για όλους. Αντί τον πλούτο που εσύ παράγεις με την εργασία σου να τον ληστεύουν μια χούφτα παράσιτα, που τα βλέπεις να ζουν στη χλιδή ενώ εσύ και η οικογένειά σου πεινάτε, μπορεί αυτός ο πλούτος να επιστρέφει σε σένα για να βελτιώνει συνεχώς τη ζωή σου.

Μέσα από τους αγώνες σου, τους αναγκάζεις να ακούσουν τη φωνή σου. Μέσα από τη συλλογική δράση, βλέπεις τη δύναμή σου. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είσαι μόνος. Παλεύουμε μαζί σου σε κάθε χώρο δουλειάς, γιατί το μέλλον μας είναι κοινό και δεν μπορεί να είναι η σημερινή εξαθλίωση.

Στις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη σε καλούμε να δώσεις δύναμη στη δική σου δύναμη. Να ψηφίσεις το ΚΚΕ, για να μπορούμε όλοι μαζί, από καλύτερη θέση την επόμενη μέρα να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας. Για να ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής ανατροπής!

Δασκαλάκης Γεώργιος, μέλος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης

Τσελέντης Μάκης, μέλος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org