Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάχες στρατού - ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης μετά από επιθέσεις του ΡΚΚ στις νοτιοανατολικές επαρχίες Μαρντίν και Χακάρι της Τουρκίας και ενώ σε όλες τις τουρκικές πόλεις της περιοχής διευρύνεται ο κλοιός πρώτα απ' όλα του στρατού, στο όνομα του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο στρατός προχώρησε σε νέα «ευρεία επιχείρηση», μεταξύ άλλων και με εναέρια μέσα, στη ζώνη που εκτείνεται μεταξύ Τουντσελί και Ερζιντσάν. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην επαρχία Σιιρτ, όπου αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους πάνω από 9 μαχητές του ΡΚΚ.

Και ενώ διεξάγονται καθημερινά πλέον τέτοιες μάχες, χτες, η «Χουριέτ» έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι την περασμένη Δευτέρα πολυμελής αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με την πρόεδρο Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ επισκέφτηκε την ηγεσία της Ενωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK - θεωρείται το πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ) και συζήτησε πάνω στις εξελίξεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές της 1ης Νοέμβρη). Οπως δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της KCK Μουράτ Καρασού στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Μεντ Νουτσε», οι Κούρδοι είναι έτοιμοι για μια δημοκρατική λύση με διαπραγματεύσεις κάτω από σταθερή συμφωνία για εκεχειρία και εποπτεία διαμεσολαβητή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως ο υπουργός Φεριντάν Σινιρλίογλου θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα (επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν) όπου και θα καταθέσει τους «προβληματισμούς» της Αγκυρας για τα σχέδια της Ρωσίας σχετικά με δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Λαττάκεια της Συρίας και περαιτέρω ενίσχυση της κυβέρνησης Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ