Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Στην τελική ευθεία η ψήφιση των νόμων που «βγάζουν» τις Ενοπλες Δυνάμεις ξανά εκτός συνόρων

Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια αποστολής ιαπωνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων
Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια αποστολής ιαπωνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων
ΤΟΚΙΟ.--

Συνεχίζονταν και χτες οι διαδηλώσεις σε Τόκιο και άλλες ιαπωνικές πόλεις, καθώς μέχρι αύριο Παρασκευή η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη «δραστηριοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός συνόρων. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού, ως προάγγελο της εμπλοκής της χώρας σε νέους πολέμους, θυμίζοντας το βαρύ πλήγμα που εξακολουθεί να φέρει ο ιαπωνικός λαός, π.χ. από τη χρήση της πρώτης πυρηνικής βόμβας πάνω στα δικά του παιδιά και σπίτια.

Το πακέτο νόμων που προωθείται, αφορά ουσιαστικά και αναθεώρηση συνταγματικών άρθρων, τα οποία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έθεταν εμπόδια στη δράση του στρατού έξω από τη χώρα. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή τον Ιούλη και πλέον μένει η έγκριση της Ανω Βουλής.

Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι η αποφασιστικότερη προάσπιση των σχεδιασμών της ιαπωνικής πλουτοκρατίας και η πιο «δραστική» συμμετοχή της στους διεθνείς ανταγωνισμούς, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε επισήμανε, σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες, «ότι η Ιαπωνία χρειάζεται αυτούς τους νόμους για να ενισχύσει την ασφάλεια - καθώς η επιθετικότητα της Κίνας αυξάνεται - και να μοιραστεί την προσπάθεια για την παγκόσμια διατήρηση της ειρήνης». Βεβαίως, οι λαοί ξέρουν καλά ότι κάθε προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για «ειρηνευτικές αποστολές» και «διατήρηση της ειρήνης» κουβαλά μέσα της τους σπόρους για μια νέα μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάφλεξη, με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ