Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οξύνουν το προσφυγικό

Το προσφυγικό απασχόλησε ένα μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον «ΣΚΑΪ» και την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη. Με αφορμή και την παρέμβαση που έκανε το ΚΚΕ στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Β. Θάνου, στη σχετική ερώτηση ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

Η πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων μόνο οξύνουν το πρόβλημα, γιατί η αιτία του προβλήματος, κα Κοσιώνη, να μη γελιόμαστε, είναι οι επεμβάσεις, είναι οι πόλεμοι, είναι η φτώχεια, που είναι χαρακτηριστικά του συστήματος, για τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και οι ΗΠΑ και η ΕΕ και άλλες τέτοιες ιμπεριαλιστικές χώρες. Αρα, πρέπει να σταματήσουν.

Και να σταματήσει η Ελλάδα να συμμετέχει σε τέτοιες επεμβάσεις, μέσω των βάσεων εδώ, με εκστρατευτικά σώματα, γιατί μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά και το πρόβλημα της προσφυγιάς, της μετανάστευσης.

Εχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις για την καταγραφή τους και για την ιατρική περίθαλψη για όσο διάστημα μένουν εδώ.

Ομως, το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα απλώς είναι πύλη εισόδου στην ΕΕ, άρα είναι κυρίως ζήτημα η ΕΕ, συνολικά, να λύσει το πρόβλημα...

-- Τώρα κλείνουν τα σύνορα.

-- Ναι, κλείνουν τα σύνορα, πάνε για κατάργηση της Σένγκεν, ή τροποποίηση στην ουσία. Δε λειτουργεί η Σένγκεν αφού κλείνουν τα σύνορά τους, γιατί η Σένγκεν προϋποθέτει άλλα πράγματα, κάνουν αλά καρτ αλλαγές στο «Δουβλίνο», ενώ δεν επιτρέπουν, εντός εισαγωγικών, η κυβέρνηση δεν το προωθεί, την κατάργηση του «Δουβλίνου» έτσι ώστε αμέσως να φεύγουν στο εξωτερικό και από αυτή τη σκοπιά εμείς κάναμε και την παρέμβαση στην κα Θάνου.

-- Στο θέμα της μονομερούς κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν, πιστεύετε, κ. Κουτσούμπα, ότι πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε κάποιο μέτρο ή και ακόμα να ασκήσουμε «βέτο» σε ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο;

-- Και «βέτο» μπορούμε να ασκήσουμε και μονομερή κατάργηση μπορούμε να κάνουμε. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, η Γερμανία γιατί έκανε μονομερή κατάργηση του «Δουβλίνου» για τους Σύρους, είπε ότι «δέχομαι», και μάλιστα μόλις οι Γερμανοί βιομήχανοι είπαν ότι «χρειαζόμαστε εργατικά χέρια στη Γερμανία, 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να έρθουν στη Γερμανία και να δουλέψουν», βέβαια με μισθούς πείνας, για να ρίξουν τα μεροκάματα των Γερμανών, Η κα Μέρκελ είπε «οκέι, εντάξει, καταργούμε, βάζουμε στην άκρη το "Δουβλίνο" και προχωράμε στην εισαγωγή τέτοιων, στην αποδοχή τέτοιων μεταναστών ή προσφύγων».

Αρα, λοιπόν, μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξει και μονομερής κατάργηση του «Δουβλίνου» και «βέτο» μπορεί να ασκηθεί. Συνολικά όμως πάλι δε θα λυθεί το πρόβλημα, μπροστά μας θα το έχουμε.

Αμεσα, λοιπόν, εκτός από τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα και από τον ΟΗΕ και από την ΕΕ, έκτακτη χρηματοδότηση, όχι αυτά τα ψίχουλα που δίνουνε και λένε «θα λύσουμε τα προβλήματα γιατί θα φτιάξουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και θα δώσουμε και κάποια τρόφιμα για να περνάνε οι άνθρωποι τις μέρες τους», αλλά συνολικά λύση στο πρόβλημα.

Αμεση χορήγηση χαρτιών για να φεύγουν προς τα εκεί που θέλουν και εμείς γι' αυτό κάναμε αυτή την πρόταση, στην κατεύθυνση να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα στα νησιά, στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα με τους πρόσφυγες. Επειδή οι ίδιοι ζητάνε να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους, οι περισσότεροι έχουν οικογένειες εκεί, μερικοί έχουν και έτοιμες δουλειές, θέλουν να πάνε να συνδεθούν με τις οικογένειές τους που χωριστήκανε και να πάνε είτε Γερμανία, είτε Βρετανία, είτε Γαλλία, είτε Δανία, είτε οπουδήποτε αλλού.

Λέμε αυτήν την ευθύνη να την αναλάβει η ΕΕ, όλες οι χώρες της ΕΕ. Αεροδρόμια έχουμε, λιμάνια έχουμε που μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία που να μεταφέρουν αυτούς τους δύστυχους. Επίσης, αεροδρόμια έχουμε με πτήσεις τσάρτερ που μπορεί να λύνονται και από Γερμανία, από Δανία, από όλη την Ευρώπη και από τις 30 και πλέον χώρες.

Μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, αρκεί να υπάρξει η θέληση για τέτοια λύση. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός μού είπε ότι θα προωθήσει αυτό το ζήτημα. Παρ' όλα αυτά και η ίδια κατανοεί τις δυσκολίες της συνεννόησης, γιατί, ξαναλέμε, δυστυχώς πρόκειται για μια λυκοσυμμαχία, πρόκειται για μια καπιταλιστική ένωση που ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, να το πω έτσι απλά και λαϊκά για να μας καταλαβαίνει ο κόσμος. Κοιτάει τα δικά του συμφέροντα, των δικών του ομίλων να εξυπηρετήσει και δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των λαών, ούτε βέβαια των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ