Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το μνημόνιο δεν διορθώνεται, γιατί δεν διορθώνεται ο καπιταλισμός

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ηράκλειο

Στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο Κρήτης μίλησε χτες βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να δίνουν μαζικό «παρών» στην πλατεία Λιονταριών, στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι εκλογές του Σεπτέμβρη του '15 δεν είναι ίδιες με τις εκλογές του Γενάρη. Γιατί τώρα ο καθένας και η καθεμιά ξέρει, υποψιάζεται τι τον περιμένει την επομένη των εκλογών, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση, όποιος κι αν βγει πρώτος ή δεύτερος. Γιατί οι προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης γράφτηκαν τις μέρες - μάλλον τις νύχτες - που ψηφίζονταν το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του. Και αυτά τα ψήφισαν όλοι οι άλλοι μαζί, αυτοί που τώρα μαλώνουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες από τα προεκλογικά μπαλκόνια. Επρεπε να κάνουν και ντιμπέιτ μεταξύ τους για να πουν ξανά τα ίδια και τα ίδια, για να στήσουν ξανά το ίδιο σκηνικό της πόλωσης.

Ο ένας ρίχνει στον άλλο το φταίξιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας έφεραν ως εδώ, η ΝΔ λέει ότι φταίει η 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη, η απειρία και οι πειραματισμοί του.

Γιατί κανείς τους δε μιλά για τις «πρώτες 100 μέρες»;

Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο
Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όμως, δε λένε κουβέντα για το τι θα κάνουν, πώς θα κυβερνήσουν, δε λένε κουβέντα για το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Γιατί πολύ απλά αυτό το πρόγραμμα είναι κοινό και για τους δύο. Παρά τις όποιες διαφορές, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι το 3ο μνημόνιο και η άμεση, χωρίς καθυστερήσεις, εφαρμογή του.

Και είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές και δεν ακούμε τίποτα για τις λεγόμενες «100 πρώτες μέρες» της νέας κυβέρνησης, είναι αυτές που κάθε κόμμα που διεκδικούσε την αστική διακυβέρνηση περιέγραφε λίγες μέρες πριν την κάλπη. Κουβέντα για νέες θέσεις εργασίας, για αυξήσεις σε μισθούς, για μειώσεις φόρων.

Γιατί άραγε σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν πουθενά οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης; Μήπως τα κόμματα που διεκδικούν αστική διακυβέρνηση δεν έχουν να πουν τίποτα; Μήπως άλλα κόμματα που δηλώνουν πρόθυμα να συνεργαστούν με όποιον έρθει πρώτος, δεν έχουν προγραμματικές επεξεργασίες; Γιατί κρύβουν τις «πρώτες 100 μέρες»; Γιατί οι «100 πρώτες μέρες» είναι οι μέρες που θα εφαρμοστεί το μνημόνιο και ό,τι αντιλαϊκό αυτό περιλαμβάνει.

Οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας είναι δεδομένες. Τις συμφώνησαν όλα τα κόμματα μαζί, τις ψήφισαν μαζί, μπορούν ακόμα και να τις υλοποιήσουν από κοινού. Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το 15Αύγουστο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, είναι το επόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Τι περιλαμβάνουν οι «πρώτες 100 μέρες» αυτού του προγράμματος; Τι μέτρα θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 - αρχές 2016;

-- Επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

-- Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις και για εργαζόμενους με μπλοκάκια.

-- «Κούρεμα» 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

-- Αύξηση του φόρου που τον έχουν ονομάσει «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.

-- Εναρξη εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και 2ο μνημόνιο.

-- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016.

-- Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών - παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.

-- Περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις του 2015 - 2016.

-- Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

-- Από 1/10/2015 κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

-- Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.

-- Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο.

Αυτό είναι ένα μέρος από το βαρύ λογαριασμό που θα αποσταλεί αμέσως μετά τις εκλογές στο λαό, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση.

Θέλουν να βάλουν το λαό να σκάψει το λάκκο του

Πλέον δεν τους αρκεί η εξαπάτηση του λαού από κάποια κόμματα, που στη συνέχεια θα του σκάβουν το λάκκο.

Τώρα θέλουν ο ίδιος ο λαός να σκάψει το λάκκο του, με τα ίδια του τα χέρια. Να γίνει συνένοχος στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Να στηρίξει τα μέτρα, στο όνομα του ότι δεν υπήρχε άλλη λύση ή αυτό που σκόπιμα καλλιεργούν στο λαό τα διάφορα κέντρα, «το καλό το παιδί, που προσπάθησε αλλά δεν τον άφησαν».

Αυτή είναι, φίλοι και σύντροφοι, η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του στο σύστημα. Εγκλώβισε το ριζοσπαστισμό και τις ελπίδες του λαού για κάτι καλύτερο και σήμερα θέλει να τον οδηγήσει στους ίδιους μονόδρομους, στα ίδια τραγικά αδιέξοδα που τον οδήγησαν και οι προηγούμενοι. Και να αισθάνεται κι ικανοποιημένος από πάνω, γιατί δήθεν το προσπάθησε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το μανδύα της «πρώτη φορά Αριστεράς», με το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης και της αξιοπρέπειας δήθεν για το συμφέρον του λαού, ψήφισε μέτρα που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει, υπό το φόβο της λαϊκής κατακραυγής και αντίστασης.

Επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, τα λόγια του Ιταλού μεγαλοεπιχειρηματία Ανιέλι της FIAT, που έλεγε ότι «κοίτα να δεις που η Αριστερά κάνει κάποιες φορές καλύτερα τη δουλειά από τη Δεξιά».

Επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα όχι μόνο ανέχεται αλλά και στηρίζει τέτοιες κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν τη βρωμοδουλειά και να δίνεται χρόνος στα καθαρόαιμα αστικά κόμματα να ανασυντάσσονται και να ξεπλένονται, για να επανέλθουν στην κυβέρνηση.

Τώρα, λοιπόν, δεν τους φτάνει ο λαός να ψηφίζει αυτόν που θα του φέρει το μνημόνιο, θέλουν και τη δική του έγκριση, υπογραφή και ψήφο στο ίδιο το μνημόνιο. Να βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στην καταδίκη τη δική του και των παιδιών του.

Ο συνταξιούχος να ψηφίσει ότι η σύνταξή του θα κοπεί και θα γίνει επίδομα πτωχοκομείου.

Ο εργάτης να ψηφίσει ότι δε θα πάρει σύνταξη ποτέ, ούτε καν αυτή τη σύνταξη πείνας που ετοιμάζουν για όλους.

Ο αγρότης να ψηφίσει ότι θα ξεκληριστεί, θα διωχτεί από το χωράφι του.

Και η κάθε λαϊκή οικογένεια να ψηφίσει πως θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά την Παιδεία των παιδιών της, την Υγεία.

Αυτό το μνημόνιο ούτε διορθώνεται ούτε στρογγυλεύεται, γιατί το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, δε διορθώνεται. Και το μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο του ίδιου του καπιταλισμού, προκειμένου να βγει από την κρίση. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ με υψηλό χρέος και ελλείμματα, η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων λέγεται μνημόνιο, ενώ σε χώρες λιγότερο υπερχρεωμένες, απλά περικοπές, μεταρρυθμίσεις.

Γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ έλεγε πως ο διαχωρισμός δεν είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο, ποιος είναι μνημονιακός και αντιμνημονιακός. Ο πραγματικός διαχωρισμός είναι ταξικός, ποιος στηρίζει, υπερασπίζει το σύστημα, τα μονοπώλια και την εξουσία τους και ποιος τα αντιπαλεύει, ποιος παλεύει δηλαδή για την αλλαγή τάξης στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org