Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στη νέα γενιά

Στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκατοντάδες νέοι συμμετείχαν την Παρασκευή στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ στην Καλαμάτα και στην προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Στο πάρκο Λιμενικού, κυρίαρχο ήταν το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής», ενώ λειτούργησε και εκλογικό περίπτερο, όπου διανέμονταν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Μεσσηνία.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε το μαθητικό συγκρότημα «Blue jeans». Ακολούθησε συναυλία με τους Τζίνα Βελδέκη, Στέλλα Μαλαβάζου, Δημήτρη Λιόλιο και Χρήστο Αναστασόπουλο, οι οποίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις διασκευές γνωστών τραγουδιών που παρουσίασαν. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι.

Στην ομιλία του, ο Κύριλλος Παπασταύρου είπε μεταξύ άλλων:

«Ο πραγματικός αντίπαλος του λαού και της νεολαίας, αυτός που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, δε ζητά την ψήφο κανενός, γιατί έχει από χέρι την οικονομική δύναμη και την εξουσία να ορίζει τις τύχες όλων, αυτός ο αντίπαλος, δηλαδή το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, όπως και αν τον ονομάσει κανείς, παρεμβαίνει καθημερινά μέσω αστικών επιτελείων, εργοδοτικών ενώσεων όπως ο ΣΕΒ και διατυπώνει με σαφήνεια τις αξιώσεις του προς το αστικό πολιτικό σύστημα. Το ίδιο κάνουν και εκπρόσωποι μηχανισμών της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Εχουν κάνει ξεκάθαρο το στόχο τους, την προσδοκία τους από τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη: Θέλουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα εξασφαλίζει τη σταθερή και απρόσκοπτη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Θέλουν σταθερή αντιλαϊκή κυβέρνηση μακράς πνοής, ικανής να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εξασφαλίζει τη χειραγώγηση των όποιων λαϊκών αντιδράσεων.

Ολα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Δηλαδή, να στηριχτεί το μεγάλωμα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, να ξανανοίξει η όρεξή τους για νέες επενδύσεις, για διεύρυνση της επιχειρηματικής τους δράσης, όχι βεβαίως με στόχο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά τα μεγάλα κέρδη!

Ο στόχος αυτός, όπως και αν ονομαστεί, "παραγωγική ανασυγκρότηση", "εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" κ.λπ., είναι κοινός στόχος, είναι το κάτι πιο βαθύ που ενώνει όλα τα αστικά κόμματα, όλα τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή στην ΕΕ και γενικότερα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Και αυτό αφορά τόσο τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - ΑΝΕΛ, που ψήφισαν από κοινού το 3ο μνημόνιο, όσο και αυτούς που σηκώνουν τα χρεοκοπημένα "αντιμνημονιακά συνθήματα", όπως ο ΣΥΡΙΖΑ 2 της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Η πείρα, όμως, απέδειξε ότι αυτός ο στόχος οδηγεί αντικειμενικά σε νέα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας για το λαό. (...)

Εμείς λέμε: Υπάρχει διέξοδος για το λαό! Είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους.

Η διέξοδος αυτή αφορά ιδιαίτερα τις νέες γενιές της χώρας μας. Αφορά τους νέους που είναι άνεργοι, που δουλεύουν με ελαστικότατες εργασιακές σχέσεις, που σπουδάζουν με αγωνία για το μέλλον, τα νέα ζευγάρια που κοπιάζουν για να κάνουν οικογένεια, που ζουν ακόμα με χαρτζιλίκι απ' τις συντάξεις γονιών και παππούδων τους. (...)

Με αυτούς τους νέους της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση, να τους δείξουμε ότι μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε αλλιώς, έξω από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτό είναι το σύγχρονο, το νέο, το καινοτόμο. (...)

Για να ανοίξουμε αυτό το δρόμο, χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ και από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη. Γιατί έτσι θα ισχυροποιηθεί η πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος. Γιατί έτσι θα υπάρξει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org