Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φαγωμάρα για την κατανομή των ξεσπιτωμένων

Την ενίσχυση της καταστολής κατά των προσφύγων - μεταναστών επιβεβαίωσε η Εκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ. Ετσι η ΕΕ που είναι συνυπεύθυνη για τα εκατομμύρια των ξεσπιτωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αποφάσισε να προχωρήσει στην προετοιμασία της δεύτερης φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών των μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή όσων θα πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα, εκεί οι αντιθέσεις των επιμέρους αστικών τάξεων οδήγησαν σε γενικόλογες διατυπώσεις περί ευθύνης και αλληλεγγύης, αλλά προς το παρόν υπάρχει διαφωνία για την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών στη φιλοξενία προσφύγων κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Αυτές που αντιδρούν εντονότερα είναι οι κυβερνήσεις των Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Ρουμανίας και Πολωνίας, που κλείνουν τα σύνορά τους όπως και η Γερμανία, που γκρινιάζει ότι και άλλοι πρέπει να πάρουν μέρος των προσφύγων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στη Σερβία, όπου συσσωρεύονται πρόσφυγες που φτάνουν από την ΠΓΔΜ έχοντας ξεκινήσει από την Ελλάδα. Ετσι, αυξάνεται η πιθανότητα χιλιάδες ξεριζωμένοι να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, την πύλη εισόδου στην Ευρώπη μετά το ριψοκίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία, ενώ τα καραβάνια εξακολουθούν να έρχονται, παρά τα εμπόδια και τους όποιους φράχτες.

Στη διπλωματικά διατυπωμένη, αλλά απόλυτα κυνική, δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση μετά την Εκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σημειώνεται, μετά τα ευχολόγια περί αλληλεγγύης και ευθύνης:

«Τα κράτη - μέλη αποφάσισαν τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων βάσει της πρώτης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 27ης Μαΐου για επείγουσα μετεγκατάσταση προσφύγων. Αυτήν τη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί επιχειρησιακή συνάντηση, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης σχετικά με τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων το ταχύτερο δυνατόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προθυμία της πλειονότητας των κρατών - μελών να προχωρήσουν το συντομότερο στην επίτευξη συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 ατόμων που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Σεπτεμβρίου.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου να αυξηθεί σημαντικά και χωρίς καθυστέρηση η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στη Συρία και στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην προσφυγική κρίση χωρίς την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της».

Βέβαια, η ΕΕ μιλάει για την επέμβαση στη Συρία, λες και αυτή είναι ...αθώα του αίματος, ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αιματοκύλισμα του λαού.

Χάος σε Ουγγαρία, Σερβία

Η εθνικιστική ουγγρική κυβέρνηση, σφραγίζοντας χτες τα σύνορα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δύο νότιες επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Σερβία, προαναγγέλλει χτίσιμο και φράκτη στα σύνορα με τη Ρουμανία, ενώ χτες προχώρησε στη σύλληψη 174 ανθρώπων γιατί παραβίασαν το φράκτη. Ο Γκιόρντι Μπακόντι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εθνικών Καταστροφών, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων. «(Αυτές οι ζώνες) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση προσώπων που ζητούν να λάβουν άσυλο, καθώς και για να γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου και οι διαδικασίες καταγραφής των αλλοδαπών», εξήγησε. Διευκρίνισε ότι η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στις δύο ζώνες τράνζιτ στα ουγγροσερβικά σύνορα θα μπορεί να γίνεται σε διάστημα μίας ή πολλών ωρών, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ καθημερινά, ενώ όσοι δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, Α. Μέρκελ και Β. Φάιμαν, αντίστοιχα, ζητούν να συγκληθεί την επόμενη βδομάδα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επαφές

Την ώρα που μια σειρά από χώρες της ΕΕ κλείνουν τα σύνορά τους και αναστέλλουν την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, υλοποιώντας στο έπακρο το «όραμα» της Ευρώπης - φρουρίου που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα υποδοχής μεταναστών αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για φτηνό εργατικό δυναμικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης, είχε χτες συναντήσεις στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις εξελίξεις στο προσφυγικό, και τις λύσεις που τάχα μπορούν να δοθούν εντός λυκοσυμμαχίας.

Στη συνάντησή του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, F. Mogherini, «συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξωτερική διάσταση της τρέχουσας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Στη συνάντησή του, εξάλλου, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, ενώ εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να συνδράμει την Ελλάδα».

Θυμίζουμε ότι μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Φλογαΐτης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της (ΣΓΥ) το οποίο εξέδωσε μια «θετική εκτίμηση» ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η περιλάλητη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ EUNAVFOR MED, μία από τις σε εξέλιξη 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ που στα σχέδιά της περιλαμβάνει μέχρι και μια φάση «σούπερ επιθετική», εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος», ανάπτυξη δυνάμεων δήθεν για αντιμετώπιση των διακινητών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org