Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Δείχνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του καπιταλισμού

Οι ξεριζωμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους σε Ουγγαρία και Αυστρία για βρουν έναν τόπο να ξαναστήσουν τη ζωή τους
Οι ξεριζωμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους σε Ουγγαρία και Αυστρία για βρουν έναν τόπο να ξαναστήσουν τη ζωή τους
Το ιδιαίτερα οξυμένο, αυτόν τον καιρό, προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, δηλαδή των ξεριζωμένων της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, γίνεται και πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές διαχειριστικές δυνάμεις, πρώτα και κύρια στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Επίσης, και άλλες δυνάμεις σπεκουλάρουν με τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μεγάλη ροή ανθρώπων, ενώ η ρατσιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή θεωρεί ότι είναι η ευκαιρία της, να ξεπλύνει όλη τη μαυρίλα της και να κρύψει ότι είναι εργαλείο του κεφαλαίου. Οι εικόνες των νησιών του Αιγαίου, που έχουν βουλιάξει από τους ξεριζωμένους, τα άψυχα κορμιά και μικρών παιδιών που ξεβράζονται στις ακτές, τα «καψώνια» των ταλαιπωρημένων στην κεντρική Ευρώπη, αξιοποιούνται στην προεκλογική αρένα δήθεν ως ευαισθησία για το ...δράμα των δυστυχισμένων. Μέχρι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ επικεφαλής δηλαδή της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας υπεύθυνης για τα βάσανα των ανθρώπων, πήγε υποκριτικά να καπηλευτεί την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη απλών ανθρώπων, όπως ο φούρναρης στην Κω ή τα νέα παιδιά που βοηθάνε τους πρόσφυγες.

Εγνοια των διαχειριστών να συσκοτιστούν οι αιτίες

Το μοτίβο της κοκορομαχίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις ανάγκες των προεκλογικών τηλεοπτικών πάνελ και μπαλκονιών: Η «ικανότητα» ή η «ανικανότητα των προηγούμενων». «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε καμένη γη από την κυβέρνηση της ΝΔ και προσπάθησε - από το μηδέν - να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα. Σύστησε αρμόδιο Υπουργείο, ανέδειξε το ζήτημα στην ευρωπαϊκή του διάσταση, εξασφάλισε χρηματοδότηση και δημιούργησε δομές. Εκανε μέσα σε 7 μήνες, αυτά που η ΝΔ δεν έκανε για χρόνια. Αντί να δίνει μαθήματα, η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί για την επικίνδυνη ανικανότητά της», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ απαντάει ότι «η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώθησε περισσότερους λαθρομετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα», «έβλαψε τον τουρισμό», ενώ «όσα δεν έκανε η κυβέρνηση σε 7 μήνες, τα έκανε η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια βδομάδα». Η Χρυσή Αυγή, που χρησιμοποιεί επίσης τον όρο λαθρομετανάστες προβάλλει την αντιδραστική θέση ο «στρατός να αναλάβει δράση».

Ολη αυτή η αντιπαράθεση, οι υψηλοί τόνοι, οι κατηγορίες και επιθέσεις σε πρόσωπα κ.λπ. έχουν έναν κεντρικό στόχο, να κρύψουν ότι όλες αυτές οι διαχειριστικές δυνάμεις, όλες οι αστικές κυβερνήσεις όλων των παραλλαγών (αυτοδύναμες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεργασίας, η δήθεν αριστερή του ΣΥΡΙΖΑ), σεβάστηκαν τις λεγόμενες ...συμβατικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή συμμετείχαν ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθιστώντας τη χώρα θύτη ενάντια σε άλλους λαούς. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ μέχρι την Λιβύη και την Συρία. Ολοι τους θέλουν να συγκαλύψουν την αιτία για την προσφυγιά, δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους, των σφαιρών επιρροής και των αγορών, την ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπηρετούν.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες και προτείνει άμεσα μέτρα

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που αναδεικνύει αυτές τις αιτίες. Ταυτόχρονα, στηλιτεύει την υποκριτική στάση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, που, από τη μια, ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και, από την άλλη, προωθούν μέτρα απορρόφησης προσφύγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως φτηνή εργατική δύναμη, ενώ εφαρμόζουν πολιτική καταστολής κατά όσων μεταναστών τους «περισσεύουν».

Η ΕΕ διαχωρίζει τους μετανάστες σε νόμιμους και παράνομους, σε «καλούς πρόσφυγες» και «κακούς μετανάστες» προς απέλαση, ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που στρώνουν το έδαφος στην εγκληματική δράση φασιστικών - ρατσιστικών ορδών, όπως δείχνει το παράδειγμα της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουγγαρίας ή της ρατσιστικής Χρυσής Αυγής. Επίσης η «αλά καρτ» άρση του Δουβλίνου από κράτη - μέλη όπως η Γερμανία αποκαλύπτει το ότι τα μονοπώλια διψούν για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Οι Γερμανοί βιομήχανοι αμέσως είπαν ότι μπορούν να απορροφούν έως 500.000 πρόσφυγες το χρόνο για μερικά χρόνια.

Το ΚΚΕ έκανε παρεμβάσεις για άμεσα επείγοντα μέτρα.Την περασμένη Πέμπτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία,με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κα Βασιλική Θάνου και ζήτησε να μεταφέρονται οι πρόσφυγες με απευθείας πτήσεις τσάρτερ και με πλοία, και με ευθύνη της ΕΕ, από τα ελληνικά νησιά κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους.

Το ΚΚΕ επίσης καταδικάζει την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ με την επωνυμία EUNAVFOR Med στα παράλια της Μεσογείου, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών που θα διογκώσει το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα ανακούφισης όπως:

-- Δημιουργία ανθρώπινων, ανοιχτών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα με πλήρη στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό, διερμηνείς και διαδικασία γρήγορης καταγραφής και απόδοσης εγγράφων, ώστε να μπορούν να προωθηθούν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

-- Αμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, τα κράτη - μέλη και τον ΟΗΕ στις χώρες υποδοχής και μετάβασης των προσφύγων και των μεταναστών, ακόμα και με ναύλωση πτήσεων τσάρτερ για να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

-- Διευθέτηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για να χορηγείται γρήγορα άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες που έχουν χτυπηθεί από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Να παρέχονται άμεσα από το κράτος υποδοχής ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

-- Κατάργηση άμεσα και καθολικά του Κανονισμού Δουβλίνο 3, της Συνθήκης Σένγκεν. Να καταργηθεί η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.

-- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Εuropol, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων) που η δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο.

-- Σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών αποστολών και επεμβάσεων.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ