Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στο επίκεντρο των διεθνών μονοπωλίων

Δεν ήταν μόνον ο Αυστριακός Πρόεδρος που «έκλεψε» τα φώτα της δημοσιότητας στην Τεχεράνη αυτήν τη βδομάδα. Μέσα στο ίδιο διάστημα «παρήλασαν» στην πρωτεύουσα του Ιράν ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, απεσταλμένοι του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας βίζας για μετανάστες και επιχειρηματίες, τρεις υπουργοί από την Ισπανία (ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαρχάλο, ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Χοσέ Μανουέλ Σορία, και η υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Εργων Ανα Πάστορ) καθώς επίσης και ο υπουργός Εργασίας του Μεξικού, Αλφόνσο Ναβαρέτε Πρίδα.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα καταληχθεί σύντομα ένας «οδικός χάρτης οικονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Τσεχίας και το Ιράν, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους οι 60 Τσέχοι επιχειρηματίες που τον συνόδεψαν, επιδιώκοντας και αυτοί ένα μερίδιο από τις χρυσοφόρες μπίζνες των μονοπωλίων στο Ιράν. Ο Ζοράλεκ, που πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ότι θα καταληχθεί σύντομα ένας «οδικός χάρτης οικονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Τσεχίας και το Ιράν, ενώ ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους οι Τσέχοι επιχειρηματίες που τον συνόδεψαν, επιδιώκοντας την ανάληψη έργων στον τομέα των υποδομών στις μεταφορές, στο χάλυβα, στην αεροναυπηγική βιομηχανία και σε τεχνολογίες «προστασίας» του περιβάλλοντος. Ο Τσέχος αξιωματούχος, ωστόσο, εμφανίστηκε «συγκρατημένος» όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων προβλέποντας ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας είναι μία υπόθεση που «θα χρειαστεί χρόνια και όχι μήνες» μέχρις ότου καρποφορήσει...

Οι τρεις Ισπανοί υπουργοί που βρέθηκαν και εκείνοι αυτή τη βδομάδα στην Τεχεράνη εξέφρασαν την προθυμία και τη «μεγάλη ετοιμότητα» της Μαδρίτης για την επίτευξη αμοιβαίως επωφελών συμφωνιών ανάμεσα σε μονοπώλια από τις δύο χώρες. Ιδιαίτερα ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού Χ. Μ. Σορία διαπίστωσε «απίστευτες δυνατότητες και προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις και σε εταιρείες των δύο χωρών», εκφράζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για έργα όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων και η αντιμετώπιση ξηρασίας και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά και συμφωνία για τη μεταφορά διά θαλάσσης ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων. Η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί σύντομα συμφωνία για την πραγματοποίηση άμεσης αεροπορικής σύνδεσης Μαδρίτης - Τεχεράνης (και για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων).

Τέλος, ο Μεξικανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλφόνσο Ναβαρέτε Πρίδα, και ο Ιρανός ομόλογός του, Αλι Ραμπιέι, υπέγραψαν την Παρασκευή μνημόνιο κατανόησης για διμερή συνεργασία σε εργατικά θέματα με τον πρώτο να μεταφέρει το ενδιαφέρον μεξικανικών εταιρειών για μπίζνες στο Ιράν.

Είναι φανερό πως το Ιράν θα συγκεντρώσει, από δω και πέρα, το αυξημένο ενδιαφέρον μονοπωλίων από κάθε γωνιά του πλανήτη, αφού σχεδόν όλοι ορέγονται ένα μερίδιο από τον τεράστιο φυσικό, ορυκτό πλούτο του Ιράν, λογαριάζοντας βεβαίως χωρίς τον «ξενοδόχο»: Την ιρανική εργατική τάξη που, ιδιαίτερα από δω και μπρος, θα πρέπει να παραμείνει σε αγωνιστική ετοιμότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ