Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Ζωντανή απόδειξη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δε συμβαδίζει με τη λαϊκή ευημερία

Την ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τον κλάδο, ενισχύοντας το ΚΚΕ, τονίζει στις συζητήσεις της με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού η ΚΟ Κρήτης του Κόμματος

Στιγμιότυπο από συζήτηση του Μ. Συντυχάκη, μέλους της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή, με ξενοδοχοϋπαλλήλους στο Ρέθυμνο
Στιγμιότυπο από συζήτηση του Μ. Συντυχάκη, μέλους της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή, με ξενοδοχοϋπαλλήλους στο Ρέθυμνο
Ο κλάδος του τουρισμού προβάλλεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα από το 2012, ως «ατμομηχανή» της οικονομίας, ως θετικό παράδειγμα για τις δυνατότητες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας να περάσει στη φάση της ανάκαμψης, η οποία προβάλλεται και ως το «φάρμακο» για την καταπολέμηση της ανεργίας και των άλλων οξυμένων λαϊκών προβλημάτων. Η πραγματικότητα του κλάδου, βέβαια, επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου: Πράγματι, ο κλάδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια συνεχώς παρουσιάζει στοιχεία αυξημένης κερδοφορίας και τζίρου, ωστόσο κάθε άλλο παρά το ίδιο συμβαίνει με τις απολαβές και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι...

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του κλάδου για το 2014, παίρνοντας υπόψη μάλιστα ότι το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική τους πορεία: Το 2014, την ίδια ώρα που οι ξενοδόχοι είχαν ρεκόρ εσόδων (13,5 δισ. ευρώ) και νέο ρεκόρ αφίξεων (22 εκατομμύρια τουρίστες), οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έβαλαν στην τσέπη μόλις το 6% (800 εκατ. ευρώ), δούλευαν με μισθούς στον πάτο, ευέλικτα ωράρια, εντατικοποίηση, σε πολλές περιπτώσεις με καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, με μηνιαίες συμβάσεις, για να «στηριχτεί» η «ατμομηχανή της οικονομίας»...

Γι' αυτά τα αποτελέσματα πανηγύριζαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι μεγαλοξενοδόχοι, την ώρα που η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, γιατί το εισόδημα είναι τσακισμένο, ενώ οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια είναι απλησίαστες. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια με μεροκάματα πείνας, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Η οργή των ξενοδοχοϋπαλλήλων να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής

Καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν κλιμάκια της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ «όργωσαν» δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, τις «πιάτσες» των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και άλλες μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Συζήτησαν με εκατοντάδες εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν. Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του κλάδου πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης για διεκδικήσεις των εργαζομένων σε αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής.

Κοινό στοιχείο σε όλες τις συζητήσεις ήταν η οργή και η αγανάκτηση της πλειοψηφίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την ένταση της εκμετάλλευσης, τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν από τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου. Ιδίως των νέων του κλάδου, που κάνουν πρακτική ή δουλεύουν με τα προγράμματα μαθητείας, ατελείωτα 12ωρα για 200 και 300 ευρώ, ενώ πολλές φορές μένουν απλήρωτοι για μήνες.

Γενικά, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ήρθαν αντιμέτωποι και αυτή τη σεζόν με τις ατομικές συμβάσεις, με νέες μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, το τσεκούρι στο Ταμείο ανεργίας και το εφάπαξ, την επέκταση της μαθητείας και της επιδοτούμενης απασχόλησης (5μηνα κ.λπ.), τις αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Πολλοί απ' αυτούς, κυριολεκτικά, έφτυσαν αίμα, λιποθύμησαν, τους έφυγε η μέση, απολύθηκαν χωρίς να μπορούν να δουλέψουν για να φτάσουν στη σύνταξη, σκοτώθηκαν μέσα στα 5άστερα κάτεργα, για να αυγατίσουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Για να έρθει το τρίτο μνημόνιο της αριστερής κυβέρνησης, της κυβέρνησης της «ελπίδας», που στήριξαν και τα υπόλοιπα κόμματα, δίνοντάς τους το τελευταίο χτύπημα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.

Μπροστά στις εκλογές, παντού επικρατεί το συναίσθημα της απογοήτευσης, για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επαναφορά των συμβάσεων και το σκίσιμο των μνημονίων, κυριαρχεί και η αγανάκτηση για την κοροϊδία που υπέστησαν από πρώην Πασόκους συνδικαλιστές του κλάδου, που το Γενάρη τους καλούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ μαζικά.

Μεγάλο μέρος του κλάδου αναγνωρίζει πλέον ότι μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων, με τις παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή για τα προβλήματά τους, αλλά κυρίως με την πρωτοπόρα δράση του στους αγώνες και μέσα στους χώρους δουλειάς, με τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και τις παραστάσεις στην εργοδοσία του κλάδου σε ξενοδοχεία (όπως π.χ. το «Caramel» στο Ρέθυμνο και το «Microvillage» στον Αγιο Νικόλαο), για απλήρωτους μισθούς, «μαύρη» εργασία και ωράρια - λάστιχο.

Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να δοθούν χρωστούμενα ρεπό, να πληρωθούν ορισμένες υπερωρίες σε ορισμένα ξενοδοχεία και κυρίως να σπάσουν σε ένα βαθμό ο φόβος και η απογοήτευση που κυριαρχούν στον κλάδο.

Μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα

Το τελευταίο 7μηνο καταρρίφθηκε ο μύθος της «αλλαγής» με την κυβέρνηση της «αριστεράς». Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουν πλέον πικρή πείρα και χειροπιαστά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε αυτές τις εκλογές, υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να βγάλουν πολύ περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι σωστά πολιτικά συμπεράσματα, να μην πέσουν ξανά στις παγίδες που τους στήνει το σύστημα. Δεν πρέπει να παγιδευτούν στα ψεύτικα διλήμματα που είτε αφορούν το νόμισμα, είτε αφορούν ποια κυβέρνηση θα πάρει το τσεκούρι για να τελειώσει τη σφαγή. Να μην τους ενδιαφέρει ποια κόμματα θα είναι αυτά που θα εφαρμόζουν μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους ώστε πάντα να πληρώνουν η εργατική τάξη και ο λαός είτε την ανάπτυξη, είτε την καπιταλιστική κρίση.

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από το πρόσφατο παράδειγμα με το δημοψήφισμα, που είναι ενδεικτικό. Ανάμεσα στο «ΝΑΙ» και στο «ΟΧΙ» στοιχήθηκαν συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων και άλλων καπιταλιστών που ταυτόχρονα πίεζαν, απειλούσαν, τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους ώστε να στοιχηθούν και αυτοί πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Δηλαδή, στην εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Είναι οι ίδιοι μεγαλοξενοδόχοι, που μαζί και με άλλες Ενώσεις καπιταλιστών ανά κλάδο, μετά τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξέφρασαν ανοιχτά και επίσημα τη στήριξή τους σ' αυτήν.

Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, με ποιανού το μέρος ήταν όλοι αυτοί που υπερασπίζονται υποτίθεται τα συμφέροντά τους, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι τούς μείωναν το μισθό με ατομική σύμβαση; Με ποιο μέρος ήταν όλοι αυτοί, όταν οι ξενοδόχοι υποχρέωναν σε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών; Την ώρα που σακατεύονταν οι εργαζόμενοι, την ώρα που απολύονταν; Σε αυτές τις εκλογές να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στήριξαν τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, που στήριξαν νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοξενοδόχους, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι όμως ώρα να αναδειχθούν και οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, στα σωματεία του νησιού, όπως τον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, που στήριξαν μέχρι τώρα όλες τις κυβερνήσεις και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σπέρνοντας αυταπάτες και καλλιεργώντας την αναμονή, οργανώνοντας μάλιστα ακόμα και συλλαλητήρια στήριξης της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο. Είναι αυτοί που την περίοδο της άγριας επίθεσης έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών, μπροστά στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν έβγαζαν τσιμουδιά! Είναι οι ίδιοι που στήνουν τώρα αρχαιρεσίες του σωματείου «στα μουλωχτά», με συνελεύσεις «εξπρές», για να καπαρώσουν θεσούλες στο σωματείο, για λογαριασμό της εργοδοσίας, χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τον τουρισμό είναι ένα ακόμα κριτήριο ψήφου

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία η πρόταση του ΚΚΕ για τον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη κριτήριο ψήφου.

Για το ΚΚΕ ο τουρισμός είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Είναι ανάγκη η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, η αναψυχή, η επαφή με τη φύση, τον Πολιτισμό, η φυσική άσκηση. Οσο ο τουρισμός, γενικά η οικονομία, είναι βασισμένος στο κέρδος, θα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.

Για το ΚΚΕ ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομίας της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, δηλαδή στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, όπου τα μεγάλα ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια, εργοστάσια, πλουτοπαραγωγικές πηγές, η γη, είναι λαϊκή περιουσία και αξιοποιούνται μέσω ενός πανεθνικού κεντρικού σχεδιασμού, με σκοπό της παραγωγής όχι το κέρδος αλλά την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Μόνο με την προϋπόθεση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί ο τουρισμός να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση του καθολικού δικαιώματος στις διακοπές.

Αξιοποιώντας την πλούσια πείρα τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης και όλης της χώρας πρέπει να κάνουν τώρα το βήμα: Να ψηφίσουν ΚΚΕ, να το ενισχύσουν παντού, τη δική τους δύναμη, τη δύναμη της αλήθειας, του αγώνα, της ανατροπής!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με άθλιες συμβάσεις προετοιμάζουν την «επόμενη μέρα»(2020-04-09 00:00:00.0)
Τα «ρεκόρ» στον Τουρισμό(2017-05-13 00:00:00.0)
Αναβάθμιση... της ευέλικτης και ακόμα πιο φθηνής εργασίας(2013-01-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Αττική και Κέρκυρα(2012-09-01 00:00:00.0)
Στον αγώνα για διεύρυνση των κατακτήσεων(2005-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ