Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά τη λαϊκή νίκη

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος σε συγκέντρωση στην Ηλιούπολη

Σε μαζική και δυναμική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην Ηλιούπολη, μίλησε την Τρίτη 8/9 η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Το «παρών» έδωσαν άνθρωποι του μόχθου, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, εκπέμποντας μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές ώστε να δυναμώσει η πάλη του λαού, να δυναμώσει η σύγκρουσή του με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

***

Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σ' αυτές τις εκλογές δεν προβλέπουμε, ξέρουμε σε λεπτομέρειες τον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ. Θα είναι το 3ο μνημόνιο. Επίσης, θα ισχύουν όλα τα μέτρα του πρώτου μνημονίου του ΠΑΣΟΚ, και του δεύτερου μνημονίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξουν νέα μνημόνια, ίσως με άλλο όνομα, νέα προαπαιτούμενα βάρβαρα μέτρα στο όνομα της διαπραγμάτευσης του χρέους. Θα υπάρξει ακόμα πιο ασφυκτικός τροϊκανός έλεγχος, 24 ώρες το 24ωρο.

Οταν έχεις μια τέτοια κυβέρνηση, όταν έχεις αντιπολιτευόμενα κόμματα που στην κρίσιμη στιγμή από κοινού πετροβολούν το λαό, μία αντιπολίτευση έχει ανάγκη ο λαός, μία αντιπολίτευση έχει ανάγκη ο τόπος, αυτήν του ΚΚΕ.

Στην πλατεία Φλέμινγκ, στην Ηλιούπολη, μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα
Στην πλατεία Φλέμινγκ, στην Ηλιούπολη, μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα
Ο λαός χρειάζεται την κομμουνιστική αντιπολίτευση, και όχι την κομμουνιστική συναίνεση. Ας σκεφτούν, μάλιστα, εκείνοι που ζητούσαν επίμονα το 2012 να στηρίξουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή με συμμετοχή ή με ανοχή. Τώρα θα ήμαστε και εμείς συνένοχοι.

Η διακομματική υπερψήφιση του μνημονίου δεν είναι ένα εντελώς καινούργιο φαινόμενο. Το 1992, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο "Συνασπισμός της Αριστεράς", που γέννησε τον ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή το γενικό μνημόνιο που γέννησε τα ειδικά μνημόνια της κρίσης.

Οι αντιθέσεις και οι τσακωμοί μεταξύ τους είναι υπαρκτοί, όμως τους δένει ο κοινός ομφάλιος λώρος, η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της ιμπεριαλιστικής EE και του NATO.

Οταν η εξουσία του κεφαλαίου έχει δυσκολίες, όταν κάποιες ρωγμές εμφανίζονται, όταν το σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με τις αντιφάσεις του, τότε όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, συνυπογράφουν και συναινούν στη γιατρειά του. Για ποιο λόγο; Γιατί φοβούνται ότι το εργατικό, το λαϊκό κίνημα μπορεί να επωφεληθεί από μια στιγμή ή από μια κρίσιμη περίοδο αδυναμίας του συστήματος».

Είναι εθελοντικά δεσμευμένοι στην υπεράσπιση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος

Αναφερόμενη στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Δεν συμφωνούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε το πρόγραμμά του, ότι το εγκατέλειψε. Το ίδιο το πρόγραμμά του, η γενική πολιτική γραμμή του, από την αρχική μορφή του το 1991 (ως "Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου") έως σήμερα, το 2015, τον οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και όχι μόνο.

Το καθοριστικό, πάνω από όλα, ψέμα των άλλων κομμάτων δεν ήταν αυτή ή η άλλη υπόσχεση, αλλά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφελεί εξίσου την εργατική τάξη και την αστική, ωφελεί εξίσου και τα μονοπώλια και τον εργαζόμενο λαό. Το καθοριστικό ψέμα ήταν ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στις συνθήκες της εξουσίας των μονοπωλίων, με διαπραγματεύσεις μέσα στην EE και τους μηχανισμούς της. Το καθοριστικό ψέμα ήταν να λες ότι μπορεί να κάνεις ωφέλιμες συμφωνίες για το λαό, πηγαίνοντας με τον Ομπάμα κατά της Μέρκελ και του Σόιμπλε, πηγαίνοντας με τον Ολάντ, τον Ραχόι και τον Ρέντσι κατά της Μέρκελ. `Η ζητώντας δάνεια και διευκολύνσεις από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα και τη Βραζιλία. Το καθοριστικό ψέμα είναι ότι μπορεί στις συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς να ωφελείται και ο λαός και οι σφετεριστές του πλούτου, οι καπιταλιστές. Καθοριστικό ψέμα αποτελεί η θέση ότι δεν είναι εφικτή η πολιτική ρήξης και ανατροπής. Οτι χωρίς εργατική, λαϊκή εξουσία είναι δυνατόν ο λαός να γνωρίσει κοινωνική ευημερία.

Δεν αποδεχόμαστε το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ήθελε αλλά δεν τον άφησαν, ότι οι άλλοι ήταν πονηροί, ενώ αυτός είχε την αθωότητα της απειρίας. Αν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τα μνημόνια, τότε θα είχε προετοιμάσει το λαό και πριν απ' όλα το εργατικό κίνημα, αντί να καλλιεργεί στο λαό ότι η κάλπη θα του λύσει τα προβλήματα (...)

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ είναι κόμματα εθελοντικά δεσμευμένα στη γενική πολιτική, που αναγνωρίζει ότι ο ηγεμόνας της ανάπτυξης είναι οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι ιδιωτικές, και αν χρειαστεί μπορεί να γίνουν και ένα - δύο κρατικές καπιταλιστικές για να στηρίξουν τα ιδιωτικά μονοπώλια, την καπιταλιστική αγορά. Είναι εθελοντικά δεσμευμένα στην καπιταλιστική γραμμή ανάπτυξης, άρα στην υπεράσπιση του σάπιου συστήματος. Εχουν διαφορές σε επιμέρους τακτικές κινήσεις, σε ορισμένα ιδεολογικά συνθήματα και ιδεολογήματα. Δεν έχουν, όμως, διαφορές στα ζητήματα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, της αστικής εξουσίας, εδώ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι. Μιλάνε π.χ. για ολιγάρχες, για ελίτ, για διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και πολιτικούς, προσπαθώντας να εξαγνίσουν το σύστημα, να ηθικοποιήσουν τον καπιταλισμό, προσπάθεια που αν δεν είναι υποκριτική από κάποια στελέχη τους, είναι 100% ψεύτικη, ανέφικτη, αναποτελεσματική και επικίνδυνη. Αυτό το κάνει και η Λαϊκή Ενότητα, που της είναι αδύνατο να απογαλακτιστεί από τη στρατηγική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό και την αποκαλούμε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας που προτείνουν είναι απόδειξη της διάθεσής τους να υπηρετήσουν το σύστημα και όχι να ασκήσουν πίεση υπέρ του λαού.

Ενα άλλο ψέμα είναι ότι κάτι αλλάζει στην ΕΕ. Αλλο ένα επιχείρημα για να περιμένει παθητικά ο λαός τη δήθεν εξ ύψους παρηγοριά. Το ψέμα δεν είναι αν αλλάζει ή θα αλλάξει η EE. Το ψέμα είναι ότι η αλλαγή θα είναι θετική για τους λαούς. Η EE θα αλλάζει, θα αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο. Ολα είναι μπροστά και ανοιχτά, ακόμα και η διάσπασή της με εθελοντική αποχώρηση ή αποβολή κρατών - μελών, ανάλογα με τι συμφέρει τα ανταγωνιζόμενα καπιταλιστικά κράτη, τις ανταγωνιζόμενες αστικές τάξεις. Οσες αλλαγές κι αν επέλθουν στην ΕE, δε θα πάψει να είναι λυκοσυμμαχία, ιμπεριαλιστική. Θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από ανισότητες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη - μέλη και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ισοτιμία και σύγκλιση».

Ο δρόμος της ανατροπής αφορά και το σήμερα και το αύριο

Αναλύοντας το σύνθημα και την πρόταση του ΚΚΕ, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος ανέφερε:

«Απευθυνόμαστε στο λαό με τη φράση "Τους δοκίμασες", όλους, δηλαδή μονοκομματικές φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές αστικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας ανάμεσα σε φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα. Δοκίμασες την καμουφλαρισμένη "πρώτη φορά αριστερά". Προσθέτουμε όμως: "ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ". Επαναλαμβάνουμε, ο δρόμος της ανατροπής αφορά και το σήμερα και το αύριο, ούτε μόνο το σήμερα ούτε μόνο το αύριο. Είναι πορεία πάλης, διεκδίκησης βελτίωσης στη ζωή του λαού, των νέων ηλικιών, των παιδιών. Είναι δρόμος πάλης και αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων.

Ανατροπή είναι να πάρουν την εξουσία η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, να καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία, να γίνει αυτή λαϊκή περιουσία, να διαμορφωθεί ένας ανώτερος τύπος οργάνωσης της οικονομίας και όλης της κοινωνίας. Με κοινωνική ιδιοκτησία, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο. Αυτές είναι και οι προϋποθέσεις για πραγματική λύτρωση από τη μέγγενη της ανεργίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, της λιτότητας, της διαφθοράς, λύτρωση από τις αγορές του κεφαλαίου, με μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από τις αλυσίδες της EE, του NATO, από τη στρατηγική και στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τώρα και με το Ισραήλ, το μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού.

Οπως επισήμως και ανοιχτά λέει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, η Ελλάδα έχει προϋποθέσεις - βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, ορυκτό πλούτο, ειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό - και μπορεί να παράγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που έχει ανάγκη ο λαός. Και από εκεί να συνάψει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες. Αυτές οι δυνατότητες, στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ενσωμάτωσης στην EE, άλλοτε περιορίζονται ή αξιοποιούνται στρεβλά, άλλοτε υπονομεύονται γιατί υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος, στην ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, στις δεσμεύσεις της EE.

Η αξιοποίησή τους χρειάζεται τη λύτρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας. Είναι η μοναδική πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.

Είναι ο μοναδικός δρόμος, που αποτρέπει τη συμμετοχή της χώρας, άρα και τα αντίποινα, στα στρατιωτικά σχέδια του NATO, των ΗΠΑ και της EE, που στρέφονται σε βάρος των λαών.

Μία τέτοια πορεία ανατροπής σίγουρα δε θα είναι μοναχική κι αποκομμένη, όπως ισχυρίζονται όλα τ' άλλα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό. Θα στηριχτεί στην πάλη και την αλληλεγγύη άλλων λαών, κινημάτων και χωρών που κι αυτές θα αναγκαστούν να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο.

Μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά τη λαϊκή νίκη, αρκεί ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του, να την κάνει δύναμη αγώνα κι ανατροπής. Το θέμα είναι να αξιοποιηθεί και το όπλο της κάλπης του Σεπτέμβρη ώστε να δυναμώσει το όπλο του αγώνα.

Καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής φτώχειας, λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, της συμμετοχής και στήριξης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, και όπου αλλού.

Με το ΚΚΕ στην κάλπη, με το ΚΚΕ στους αγώνες, με τη Λαϊκή Συμμαχία που στηρίζει το ΚΚΕ στον αγώνα, για τα άμεσα, τα καθημερινά, μα και στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ