Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μετ' εμποδίων η εγκατάσταση των προσφύγων

Μια μέρα μετά τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το δράμα των προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζουν την κεντρική Ευρώπη, αφού πρώτα ξεσπιτώθηκαν και από τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική - συνεχίζεται τόσο η ροή προσφύγων όσο και τα «καψώνια» με ανοιγόκλεισμα συνόρων και των δρομολογίων των τρένων. Οι πρώτοι 40.000 άνθρωποι που μπορούν να ζητήσουν άσυλο σε 22 χώρες με την διαδικασία των ποσοστώσεων (κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν) και βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ουγγαρία, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τους χιλιάδες και χιλιάδες ξεριζωμένους, πολλοί από τους οποίους, με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να επαναπροωθηθούν, εφόσον δεν θα πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Βεβαίως, μέσα στις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στις αστικές τάξεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εμφανές ότι ορισμένες, όπως η γερμανική, βλέπουν στους μετανάστες την ευκαιρία αξιοποίησή τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Οι βιομήχανοι και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκαμπριέλ, μιλάνε για δυνατότητα έως και 500.000 προσφύγων το χρόνο για κάποια περίοδο.

Σκληραίνουν τη στάση Ουγγαρία και ΠΓΔΜ

Από την άλλη, η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας συνεχίζει τη σκληρή στάση και πέρα από το χτίσιμο τείχους στα σύνορα με τη Σερβία ετοιμάζεται να στείλει και στρατό. Οπως δήλωσε ο Γκέρκελι Γκούκιας, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η Βουλή θα περάσει νόμο για συνδρομή του στρατού στην προσπάθεια να μην μπαίνουν στη χώρα πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για τις ποσοστώσεις, εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η μαζική ροή προς την Ευρώπη. Προανήγγειλε μάλιστα κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων από τη Σερβία προς τη χώρα, αλλά ότι θα παραμένουν ανοικτά προς τη Σερβία για την επαναπροώθηση όσων δεν παίρνουν καθεστώς πρόσφυγα. Επίσης, την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση κρίσης λόγω της μαζικής μετανάστευσης» από τις 15 Σεπτέμβρη εισηγήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, με βάση τους νόμους που εγκρίθηκαν την περασμένη βδομάδα από το κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού.

Το αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού έδειξε προχτές η Ουγγαρέζα καμεραμάν Πέτρα Λάζο σε εθνικιστικό κανάλι, που έβαλε τρικλοποδιά σε πρόσφυγα που κρατά στα χέρια το μικρό παιδί του και τρέχει για να ξεφύγει από αστυνομικούς, που καταδιώκουν εκατοντάδες πρόσφυγες που μόλις έχουν περάσει τα σύνορα σε μεθοριακή πόλη. Η δημοσιοποίηση του θέματος ανάγκασε τελικά τη διεύθυνση του σταθμού να απολύσει το ανθρωποειδές.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό «Figyelo», δήλωσε πως η ΠΓΔΜ θα χρειασθεί πιθανόν «κάποιου είδους φυσική άμυνα», αν και αυτό είπε δεν θα ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα «όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο».

Και άλλοι πρόθυμοι

Προθυμία εξέφρασαν οι ΗΠΑ για να φιλοξενήσουν άλλους 10.000 πρόσφυγες (έως και 75.000 μέσα στο 2016 από τη Συρία και αλλού) προφανώς επιλεγμένους.

Την αντίθεσή του στην πολιτική των ποσοστώσεων εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, ο Ντέιβιντ Κάμερον, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι μέλος της Σένγκεν. Τη Δευτέρα, είχε πει ότι δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες μέσα σε πέντε χρόνια, οι οποίοι θα προέρχονται όμως από τους καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, υποτίθεται για να μην διακινδυνεύουν.

Και η Γαλλία δέχεται σταδιακά πρόσφυγες από τους 24.000 που έχει δεσμευτεί στους 120.000 που θα μοιραστούν σε 22 χώρες. Η Δανία χθες επίσης διέκοπτε και επαναλάμβανε τα δρομολόγια των τρένων από τη Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «φουλ» η διαπάλη για τη διαχείριση του Προσφυγικού(2016-02-25 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε Ειδομένη και Πειραιά(2016-02-23 00:00:00.0)
Κόντρες για τη διαχείριση του Προσφυγικού(2016-02-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-06-24 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο για την «προώθηση» μεταναστών και προσφύγων(2015-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ