Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό

Πανθεσσαλική σύσκεψη την περασμένη βδομάδα, σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αμέσως μετά τις εκλογές

Από τη σύσκεψη που έγινε στις 3/9 στον Παλαμά Καρδίτσας
Από τη σύσκεψη που έγινε στις 3/9 στον Παλαμά Καρδίτσας
Με πολύμορφους αγώνες, η προετοιμασία των οποίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές, θα απαντήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα νέα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Στα μέσα του Οκτώβρη θα γίνει σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για αγροτικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό.

Την κατά τόπους οργάνωση του αγώνα θα αναλάβει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα και οι Επιτροπές των Μπλόκων που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη βδομάδα πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας, την οποία οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές να οργανωθούν περιοδείες κλιμακίων των Ομοσπονδιών στα χωριά της περιοχής, συσκέψεις και συγκεντρώσεις, με στόχο να ενημερωθούν πλήρως οι αγρότες για το τι τους περιμένει με τα νέα μέτρα του 3ου Μνημονίου και της νέας ΚΑΠ και να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Κριτήριο ψήφου η ΚΑΠ και τα μνημόνια


Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αφού ανέλυσε τα νέα μέτρα που πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες, επεσήμανε:

«Στις εκλογές που έρχονται, τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τα μνημόνια, επιδιώκουν να αυξήσουν και να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μπορέσουν ευκολότερα να εφαρμόσουν αυτά τα νέα, ακόμα πιο σκληρά, αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα. Κι αν το πετύχουν "θα μας σφάξουν ανάποδα".

Στόχος τους είναι να ξεκάνουν μια ώρα αρχύτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών. Το λέει, άλλωστε, καθαρά και το 3ο μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ψήφισε στη Βουλή μαζί με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι στόχος των μέτρων είναι "η συγκέντρωση των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων".

Κι ας μην προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον αγροτικό κόσμο λέγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ότι, τάχα, κάποια από αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα τελικά δεν θα εφαρμοστούν και στη θέση τους θα μπουν άλλα "ισοδύναμα - αντισταθμιστικά". Πρόκειται για μεγάλη προεκλογική απάτη. Και γιατί δεν λέει κανείς από δαύτους ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα "ισοδύναμα - αντισταθμιστικά" και ποιους θα πλήξουν; Προφανώς δεν θα πλήξουν το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο "τη βγάζει καθαρή" και την οικονομική κρίση, τα μνημόνια, όλα τα σκληρά και βάρβαρα μέτρα τα πληρώνει ο λαός.

Μπροστά σ' αυτήν τη νέα λαίλαπα που έρχεται να μας αφανίσει, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να οργανώσουμε την πάλη μας για να αποκρούσουμε την επίθεση. Να περάσουμε στην αντεπίθεση για να ανατρέψουμε την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική. Κι αυτό θα κάνουμε.

Αμέσως μετά τις εκλογές, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, "θα πάρει σβάρνα" τα χωριά, ενημερώνοντας και καλώντας τους αγρότες να βγουν στους δρόμους του αγώνα. Ξέρουμε ότι για να έχει καλή οργάνωση, αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας μας είναι απαραίτητο να στηρίζεται στη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό δεν μας το λέει μόνο η λογική, αλλά, πια, μας το διδάσκει και η πείρα».

Να ξεπεράσουμε εμπόδια και δυσκολίες

Στην παρέμβασή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημείωσε ότι το μπλόκο στα μνημόνια και στην ΚΑΠ είναι όρος επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά, γιατί, αν περάσουν και εφαρμοστούν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, σε δυο με τρία χρόνια δεν θα υπάρχουν στη χώρα μας μικρομεσαίοι αγρότες.

Αναφερόμενος στα νέα φορομπηχτικά μέτρα και στα άλλα χαράτσια σε βάρος των αγροτών είπε χαρακτηριστικά: «Μας ζητούν να πληρώσουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε, δουλεύοντας σαν τους είλωτες και παράγοντας».

Ιδιαίτερα στάθηκε στα εμπόδια και στις δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, προκειμένου να πετύχει τους αγωνιστικούς στόχους του, λέγοντας: «Χρειάζεται να πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε την ενότητα των μικρομεσαίων αγροτών στον αγώνα. Ομως, αυτή η ενότητα πρέπει να στηρίζεται, πρώτα και κύρια, στην κοινότητα των αιτημάτων. Επομένως, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τους εκπροσώπους των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, των μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Κι αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στα διάφορα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, παλιά και νέα, που εμφανίζονται να κόπτονται για την οργάνωση της αγροτικής πάλης κατά των νέων αντιαγροτικών μέτρων. Οι παλιοί γνωστοί μας που, όπως πάντα, έτσι και τώρα επιχειρούν να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης, να "βγάλουν λάδι" την ΕΕ και την ΚΑΠ και ταυτόχρονα βάζουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα του μνημονίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νεοσύστατη, αυτοαποκαλούμενη "Εθνική Επιτροπή Αγροτών" - συναπαρτίζεται, κυρίως, από παλιούς "αγροτιστές" της ΝΔ - η οποία δηλώνει, απροκάλυπτα, ότι συμφωνεί με το προηγούμενο μνημόνιο Σαμαρά - Βενιζέλου για φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους με συντελεστή 13% και, μάλιστα, καλεί τους αγρότες να βγουν στο δρόμο διεκδικώντας τη ...φορολόγησή τους!

Είναι αυτοί που εγκατέλειπαν τα μπλόκα αποδυναμώνοντας τη δυναμική τους, δίνοντας χείρα βοηθείας στην εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος τους είναι ένα αγροτικό κίνημα, το οποίο δεν θα συγκρούεται με την πηγή των προβλημάτων που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και η ΚΑΠ. Χρειάζεται να αποκαλύψουμε το ρόλο που παίζουν και να απομονωθούν από τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org