Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Καρότο» και «μαστίγιο» γι' αυτούς που ξεριζώνει

Με τη σημερινή ομιλία του «για την Κατάσταση της Ενωσης» στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο αναμένεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης». Αυτό περιλαμβάνει τη λεγόμενη ποσόστωση ανάμεσα στις χώρες - μέλη, για την κατανομή των προσφύγων, ζήτημα που είναι πεδίο έντονης αντιπαράθεσης λόγω των ιδιαίτερων συμφερόντων, επίσης την επαναπροώθηση όσων δεν θα καταφέρουν να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα (δηλαδή επίσης ξεριζωμένων θυμάτων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας) και νέες στρατιωτικές επεμβάσεις όπως η EUNAVFOR MED που μπαίνει σε δεύτερη φάση, δηλαδή επιχειρήσεις στη Μεσόγειο με το νέο πρόσχημα της «αντιμετώπισης των διακινητών». Ηδη σε αυτήν την επιχείρηση συμμετέχουν πλοία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και άλλων 11 χωρών της ΕΕ.

Για τη Γερμανία που εμφανίζεται η πιο «γενναιόδωρη» στην αποδοχή προσφύγων είναι φανερό ότι πρόκειται για κίνηση που εξυπηρετεί και τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνή εργατική δύναμη, όπως δηλώνουν επιφανείς εκπρόσωποί του. Επίσης, ο ίδιος ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τη Δευτέρα: «Πιστεύω ότι σίγουρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε (στην εισροή) μισού εκατομμυρίου μεταναστών (ετησίως) για μερικά χρόνια».

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν στο Βερολίνο, για να συζητήσουν την εγκατάσταση περισσοτέρων προσφύγων. Η Σουηδία βέβαια ενδιαφέρεται ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Το ίδιο θέμα συζήτησε η Μέρκελ και με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που εξήρε το ρόλο της Σερβίας στην τρέχουσα κατάσταση με τους πρόσφυγες, που διέρχονται από τη χώρα στην Ουγγαρία και από εκεί στην Αυστρία και τη Γερμανία. Επίσης, συζητήθηκαν και οι τριβές με την Ουγγαρία που σκληραίνει τη στάση της με την ανέγερση του τείχους και τα πιο αυστηρά μέτρα σε όσους το παραβιάζουν. Χαρακτηριστικά και χτες έγιναν επεισόδια καθώς οι δυνάμεις καταστολής εμποδίζουν τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς τη Γερμανία.

Ευκαιρία για να προωθήσει περαιτέρω τη θέση της αστικής τάξης της Βουλγαρίας με αφορμή το μεταναστευτικό, βρήκε και ο υπουργός της χώρας Ντανιέλ Μίτοφ, που τάχθηκε υπέρ της ένταξης στο χώρο Σένγκεν, στην ευρωπαϊκή ζώνη χωρίς σύνορα, γιατί όπως είπε έτσι θα «ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργεί το κύμα προσφύγων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί και να βοηθήσει 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ και η κυβέρνηση της Βραζιλίας που ήδη φιλοξενεί 2.000 ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχτεί πολύ περισσότερους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ