Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» εκτέλεσαν το Σάββατο μια δημοσιογράφο και τον πατέρα της, στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, οι οποίοι είχαν απαχθεί το Φλεβάρη. Η δημοσιογράφος δούλευε σε μια εφημερίδα της επαρχίας Νινευή και ο πατέρας της εργαζόταν στη διανομή της εφημερίδας στη Μοσούλη.

ΚΑΪΡΟ.-- Δύο αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν το όχημα που τους μετέφερε πάτησε πάνω σε νάρκη σε δρόμο της βόρειας Χερσονήσου του Σινά, χτες τα ξημερώματα. Αργότερα τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία με εκπροσώπους της σινικής κατασκευαστικής εταιρείας «China Construction», στο πλαίσιο κατασκευής και χρηματοδότησης μέρους της σχεδιαζόμενης νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου που θα ανεγερθεί ανατολικά του Καΐρου. Η νέα πρωτεύουσα εντάσσεται σε μια σειρά μεγάλων έργων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, με στόχο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, σε μια χώρα με πληθυσμό 86.000.000.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στους 13 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο που έγινε στις 31 Αυγούστου στη Λιτζίν της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ, ενώ τα θύματα από την έκρηξη που συντάραξε το λιμάνι Τιαντζίν στα μέσα Αυγούστου, είναι πλέον 161. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι κινεζικές αρχές αναθεώρησαν στο 7,3% την ανάπτυξη της χώρας για το 2014, έναντι 7,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης - που ουσιαστικά έχουν διορίσει οι στρατιωτικοί που έκαναν το πραξικόπημα το Μάη του 2014 - απέρριψε το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που είχε κατατεθεί ως προϋπόθεση για να οριστεί ημερομηνία νέων βουλευτικών εκλογών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υπέρ της διεθνούς συμφωνίας του περασμένου Ιούνη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τάχθηκαν προχτές ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους, Κόλιν Πάουελ και η Ντέμπι Βάσερμαν, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκλεγμένη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πάνω από 20 χρόνια. Αμφότεροι, μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα, χαρακτήρισαν τη συμφωνία «πολύ καλή», εκτιμώντας ότι εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περίπου το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, έναντι ποσοστού 40% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της, ενώ το 17% παραμένει αναποφάσιστο, δείχνει προχτεσινή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Survation» για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».

ΡΑΛΕΪ.-- Ενα 9χρονο αγόρι σκοτώθηκε, προχτές, ένα άλλο τραυματίστηκε, όπως και δύο ενήλικες, από τα πυρά αγνώστου στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Η επίθεση έγινε στην αυλή μιας ιδιόκτητης κατοικίας στη διάρκεια οικογενειακής γιορτής, ενώ άγνωστα παρέμειναν τα κίνητρα του δράστη που παραμένει ασύλληπτος.

ΝΤΑΚΑΡ.-- «Εξαφανίστηκε» από τα ραντάρ την Κυριακή αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για τη διακομιδή ασθενών με επτά επιβαίνοντες, ενώ πετούσε από την Μπουρκίνα Φάσο προς την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- «Χέρι» και στα σχολεία των ΗΠΑ επιδιώκουν να βάλουν τώρα στελέχη της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», καθώς χτες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν λογισμικό που θα επιτρέπει στους μικρούς μαθητές «να μαθαίνουν με τους δικούς τους ρυθμούς και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διαδικτυακά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2017-11-28 00:00:00.0)
Κυβερνητικός ανασχηματισμός με φόντο καταγγελίες για χημικά όπλα τζιχαντιστών(2015-08-18 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ ο Ιρακινός πρωθυπουργός(2015-04-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-04-18 00:00:00.0)
Εκατόμβη από επίθεση σε σιίτες προσκυνητές(2007-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ