Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ευαίσθητη» στους πρόσφυγες στήνει νέες στρατιωτικές επεμβάσεις

Το δράμα του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, που και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συνέβαλαν με τις επεμβάσεις τους στη διόγκωσή του, οξύνει τους ανταγωνισμούς και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ. Και ενώ συνεχίζονται οι επεμβάσεις, με πρώτη αυτή στην πολύπαθη Συρία, όπου οι χτεσινοί σύμμαχοι των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» είναι σήμερα ...τάχα εχθροί, οι εκπρόσωποι των αστών ξεχειλίζουν δήθεν από ...ευαισθησία.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αυτή που συζητάνε στα κονκλάβια και τα συμβούλιά τους, όπως την παρουσίασε η εκπρόσωπος της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Φρεντερίκα Μογκερίνι. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νότια Κεντρική Μεσόγειο (EUNAVFOR Med operation), που υποτίθεται είναι ενάντια στους διακινητές ανθρώπων. Είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος της ΕΕ σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Αμυνας: «Θα πραγματοποιήσουμε μια σύσκεψη συγκρότησης δυνάμεων του ΝΑΤΟ, επειδή η μετάβαση στη δεύτερη φάση σημαίνει επίσης να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερα πλοία».

Θέλουν φτηνή εργατική δύναμη

Οι εκπρόσωποι του γερμανικού κεφαλαίου, με αφορμή το προσφυγικό, πλέον δεν κρύβουν λόγια. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εργοδοτών, Ινγκο Κράμερ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» επισήμανε: «Μέχρι τώρα σχεδόν τους φυλακίζουμε στα κέντρα υποδοχής. Τι αποτέλεσμα περιμένουμε να έχουμε; Τροφοδοτούμε διαμάχες και βανδαλισμούς... Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα». Εκτίμησε ότι η χώρα του έχει 500.000 κενές θέσεις εργασίας που μπορούν να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

«Ευαισθησία» εκδήλωσε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την «γκρίνια» που δέχτηκε από άλλους ...εταίρους. Δήλωσε ότι θα δεχτεί επιπλέον Σύρους πρόσφυγες πέρα από τους 5.000 που έχει δεχθεί έως τώρα.

Πάντως, ο γνωστός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις του. Είπε χαρακτηριστικά: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη απειλείται από μαζική εισροή ανθρώπων (...) Τον επόμενο χρόνο θα μιλάμε για εκατομμύρια και δεν υπάρχει τέλος σε αυτό». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις περί απώλειας των «χριστιανικών ριζών της Ευρώπης».

Στην ίδια την Ουγγαρία συνεχίζεται το «καψώνι» των ταλαιπωρημένων προσφύγων, που μπαίνοντας στα τρένα καταλήγουν σε κάποια μεθοριακή πόλη στα σύνορα με την Αυστρία, χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Επίσης, με εξέγερση απειλούν 2.300 μετανάστες και πρόσφυγες, που παραμένουν σε κέντρο υποδοχής στο ουγγρικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Στη Γερμανία επίσης χτες σημειώθηκε φωτιά σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Χέπενχαϊμ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης, όπου φιλοξενούνται πάνω από 60 πρόσφυγες. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν 5 άνθρωποι.

Νέο ναυάγιο, με πρόσφυγες και μετανάστες, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, στα ανοιχτά της Λιβύης, έγινε γνωστό χτες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι 40 - 50 άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα, ακόμα αγνοούνται, ενώ περιπολικό σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής διέσωσε 91 ανθρώπους και περισυνέλεξε μία σορό.

Στη Μυτιλήνη

Με την επέμβαση της Αστυνομίας και του Λιμενικού εκδιώχτηκαν, χτες, από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν εδώ και μέρες κάποιο πλοίο για να τους μεταφέρει στον Πειραιά. Οι αλλοδαποί απωθήθηκαν προς την περιοχή της Φυκιότρυπας, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι, όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή για τη φιλοξενία τους και την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους. Νωρίτερα, είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν περίπου 1.000 απελπισμένοι Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας «Αθήνα, Αθήνα!».

Συμπλοκές σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Κω. Σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω, Ν. Μυλωνά, σημειώθηκαν προπηλακισμοί, σπρωξίματα, βρισιές και κυνηγητό των μεταναστών μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω. Οπως επισημαίνει, πάνω από 100 άτομα έδρασαν με σχέδιο, ανενόχλητοι και υπό τα βλέμματα της Αστυνομίας, μπροστά από το Επαρχείο της Κω. Στόχος ήταν η «εκκαθάριση» της περιοχής.

Σε σύσκεψη στην Κω συμμετείχαν, χτες, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ