Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Eπίσκεψη και του Ντ. Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Σίσι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στις εξελίξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κρίσιμο κεφάλαιο των οποίων είναι το Κυπριακό, επιβεβαιώνει η επίσημη επίσκεψη ενός ακόμα Ευρωπαίου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, αυτή τη φορά του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στις 10 και 11 Σεπτέμβρη φτάνει στη Λευκωσία.

Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος αερίου ανοιχτά της Αιγύπτου, οι ζυμώσεις στα ιμπεριαλιστικά και αστικά επιτελεία (όχι μόνο σε ΕΕ) «παίρνουν φωτιά» με δεδομένη την ανάγκη ισχυρών μονοπωλίων να εξασφαλίσουν φτηνή και επαρκή Ενέργεια, αλλά και στο φόντο της συζήτησης για την εξασφάλιση «ενεργειακής αυτάρκειας» και «εναλλακτικών» προμηθευτών.

Στην ατζέντα των επαφών του Τουσκ βρίσκονται τόσο το Κυπριακό, όσο και το ζήτημα της Ενέργειας, η κατάσταση συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Ηδη, χτες, έφτασε στην Κύπρο και ο εκπρόσωπος (πρόσφατα ορίστηκε) της ΕΕ για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος και συμμετείχε σε συνάντηση των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη - Ναμί.

Στις επαφές που θα έχει ο Τουσκ θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία Αναστασιάδη για την «παρουσία» των Νετανιάχου - Αμπάς ενώπιον των ηγετών της ΕΕ, ακόμα ένα θέμα που αναδεικνύει όξυνση των επικίνδυνων για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.

Στο μεταξύ, προχτές, ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, ο Σίσι «επισήμανε την ανάγκη όπως μέσα από τη συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των λαών και χωρών της περιοχής, γενικότερα». Εκφράστηκε αισιοδοξία για τη σύντομη κατάληξη των διαβουλεύσεων για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή, αλλά και το ρόλο «που η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη».

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο ενός εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη και όχι μόνον».

Τέλος, να καταγραφεί ότι, όπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιω. Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο ρωσικό «Σπούτνικ» είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλείεται πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Συμμαχίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σύστημα των εγγυήτριων δυνάμεων είναι πια ξεπερασμένο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ