Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνολικά 14 συμφωνίες υπέγραψαν οι πρόεδροι της Κίνας και της Βενεζουέλας, Σι Τζινπίνγκ και Νικολάς Μαδούρο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κίνα. Οι τομείς όπου διευρύνεται η συνεργασία είναι η εξορυκτική βιομηχανία πετρελαίου και χρυσού, οι μηχανοκατασκευές, τα δομικά υλικά, οι νέες τεχνολογίες, πολιτιστικές ανταλλαγές. Επίσης, η Κίνα θα δανείσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη νέων πετρελαιοπηγών σε συνεργασία με κινέζικα μονοπώλια.

ΣΑΝΑΑ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ» ανέλαβαν χτες την ευθύνη της προχτεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε σιιτικό τζαμί στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά που προκάλεσε το θάνατο 28 ατόμων.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Οτο Πέρες Μολίνα, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Ο πρώην στρατηγός με δράση σε δικτατορίες εμφανίζεται να ήταν επικεφαλής κυκλώματος μαζί με άλλα στελέχη της κυβέρνησης που λάμβαναν χρήματα από δωροδοκίες εταιρειών που δεν πλήρωναν δασμούς. Στο μεταξύ, στη χώρα πραγματοποιούνται μεθαύριο προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων από όλες τις χώρες της Αφρικής διαθέτει η Νότια Αφρική, καθώς η συγκεκριμένη χώρα φιλοξενεί στο έδαφός της (σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αφροασιατικής Τράπεζας, AfrAsia Bank),το 30% του συνολικού αριθμού των 163.000 Αφρικανών που έχουν τραπεζικές καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Περίπου 23.400 από τους Νοτιοαφρικανούς εκατομμυριούχους κατοικούν στο Γιοχάνεσμπουργκ, ακολουθεί το Κάιρο της Αιγύπτου όπου ζουν πάνω από 10.200 εκατομμυριούχοι και έπεται το Λάγκος της νότιας Νιγηρίας με 9.100.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη δέσμευση να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός «διαβαλκανικού γραφείου συνεργασίας νεολαίας» με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ τους τεταμένων σχέσεων διατύπωσαν χτες οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι στηρίζουν την ιδέα που προωθούν αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις νεολαίας και η οποία προβλέπει τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου συνεργασίας των νέων στα Δυτικά Βαλκάνια με βάση παρόμοια πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τη βελτίωση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Επέστρεψαν χτες στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, τα πτώματα 12 Ουγκαντέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν προχτές τα ξημερώματα σε επίθεση Σομαλών τζιχαντιστών σε στρατιωτική βάση της Αφρικανικής Ενωσης στη νότια Σομαλία. Στη διάρκεια της ίδιας επίθεσης σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 40 στρατιώτες.

ΣΟΦΙΑ.-- Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ιρίνα Μπόκοβα για τη θέση Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (ενόψει εκπνοής της θητείας του νυν γ.γ. Μπαν Κι Μουν, που εκπνέει το Δεκέμβρη του 2016) ανακοίνωσε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια συνεδρίασης της βουλγαρικής Βουλής.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος που έπλεε ανοικτά των δυτικών ακτών της Μαλαισίας ανατράπηκε χτες, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το ναυάγιο έγινε στα Στενά της Μαλάκα και σύμφωνα με τις αρχές στο πλεούμενο επέβαιναν πάνω από 70 άτομα. Μαλαισιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι ταξιδιώτες ήταν μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ