Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι νέες ανατροπές έχουν την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ 2

Κροκοδείλια δάκρυα και παιχνίδια εντυπώσεων από τη Λαϊκή Ενότητα με αφορμή τη μείωση στις συντάξεις

Το απόσπασμα είναι από την «Αυγή», στις 24/6/2015, όπου παρουσιάστηκε ολόκληρο το κείμενο της ελληνικής πρότασης για μια συμφωνία με τους «θεσμούς». Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που περιγράφονται στο σχετικό κεφάλαιο, φέρουν την υπογραφή και των υπουργών που σήμερα πολιτεύονται με τη Λαϊκή Ενότητα, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ 2
Το απόσπασμα είναι από την «Αυγή», στις 24/6/2015, όπου παρουσιάστηκε ολόκληρο το κείμενο της ελληνικής πρότασης για μια συμφωνία με τους «θεσμούς». Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που περιγράφονται στο σχετικό κεφάλαιο, φέρουν την υπογραφή και των υπουργών που σήμερα πολιτεύονται με τη Λαϊκή Ενότητα, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ 2
Προεκλογικό παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων παίζουν τα στελέχη του παλιού και «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτά παρέμειναν στο κυβερνητικό κόμμα, είτε αποκολλήθηκαν συγκροτώντας τη Λαϊκή Ενότητα.

Ετσι, αφού μαζί εξαπάτησαν τους συνταξιούχους, υποσχόμενοι από το 2014 ότι όταν έλθουν στην κυβέρνηση θα ανακόψουν τη μείωση των συντάξεων και θα επαναφέρουν μάλιστα την 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έλεγαν στο περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», τώρα, μπροστά στις νέες εκλογές, συνεχίζουν ξεδιάντροπα να τους εξαπατούν.

Οι πρώτοι, οι του ΣΥΡΙΖΑ 1, φόρα - παρτίδα δεν διστάζουν να πούνε απροκάλυπτα ψέματα, ισχυριζόμενοι πως δεν έγινε μείωση στις συντάξεις και πως απλά αυξήθηκαν οι κρατήσεις στις εισφορές Υγείας (!) Οι δεύτεροι, οι του ΣΥΡΙΖΑ 2, με δήλωση μάλιστα του ίδιου του Π. Λαφαζάνη, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον «πρόωρο θάνατο του συνταξιουχικού κόσμου»! Και οι δύο προκαλούν και υποκρίνονται.

Οι μειώσεις των συντάξεων, μέσω της αύξησης των κρατήσεων στις εισφορές Υγείας, δεν είναι μόνο υπαρκτές, αλλά βίαια θα αφαιρέσουν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τους απόμαχους της δουλειάς, πέραν των αιματηρών μειώσεων του 1ου και 2ου μνημονίου. Το ψεύδος των κυβερνητικών βγάζει μάτι.

Αποκαλυπτικό το ...υπουργικό τους παρελθόν

Εξίσου προκλητικό είναι όμως και το γεγονός να εμφανίζεται όψιμα ο Π. Λαφαζάνης ως υπέρμαχος των συνταξιούχων. Διότι στην αρχική πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ («Αυγή» 24 Ιούνη 2015), προβλέπονταν όλα τα μέτρα του 3ου μνημονίου για το Ασφαλιστικό. Θυμίζουμε ότι τότε όλα τα σημερινά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και ο Π. Λαφαζάνης ήταν γερά δεμένοι στις υπουργικές καρέκλες του ενός και μοναδικού ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, από κοινού, όλοι τους, ζητούσαν από τους θεσμούς να συμφωνήσουν σε αύξηση των κρατήσεων Υγείας στο 5% για τις κύριες και επιβολή 5% στις επικουρικές. Ταυτόχρονα, πρότειναν και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συνολικά, βάσει εκείνης της πρότασης, η μείωση των συντάξεων για φέτος έφτανε τα 650 εκατομμύρια ευρώ και για το 2016 ξεπερνούσε το 1,8 δισ. ευρώ (1,05% του ΑΕΠ).

Το ίδιο κοινή είναι η πρότασή τους και για τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ουσία της οποίας δεν αλλάζει επειδή αυτοί ζητούσαν να ξεκινήσει η κατάργηση το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2020, αντί του 2017 και με κατάληξη το 2019, όπως τελικά ψηφίστηκε με το 3ο μνημόνιο.

Συνολικά, η πρόταση - καρμανιόλα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπό τον τίτλο «Η μεταρρύθμιση των συντάξεων», έχει την υπογραφή και του Τσίπρα και του Λαφαζάνη και αποτελεί ελαφρά παραλλαγή της πρότασης Γιούνκερ, για την οποία έκαναν το κάλπικο δημοψήφισμα. Σ' αυτό, μάλιστα, και οι δύο καλούσαν το λαό να ψηφίσει «Οχι». Και αυτό δεν αλλάζει επειδή ένα μήνα μετά βρέθηκαν σε διαφορετικούς σχηματισμούς.

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει

Ας σταματήσουν, λοιπόν, να υποκρίνονται και να ψεύδονται νυν και πρώην ΣΥΡΙΖΑίοι. Οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι έχουν ράμματα για τη γούνα και των δύο. Οπως βέβαια έχουν και για τους προηγούμενους (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Και πάει πολύ να εμφανίζεται σήμερα η ΝΔ σαν υπερασπιστής τάχα των συνταξιούχων και να δηλώνει με θράσος: «Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία επιπλέον σύνταξη, αλλά τις πετσόκοψε όλες»!

Ελπίζει, άραγε, ο πρόεδρος της ΝΔ ότι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ξέχασαν τόσο γρήγορα τη συνεισφορά της σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση στο ξερίζωμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων; 'Η μήπως ξέχασαν κιόλας ότι το τελευταίο κόψιμο των συντάξεων φέρει και τη δική τους υπογραφή, καθώς επιβλήθηκε και με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ στο τρίτο μνημόνιο;

Γι' αυτό, μπροστά στην κάλπη οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να τους τιμωρήσουν όλους, ενισχύοντας το μοναδικό κόμμα που στάθηκε στο πλευρό τους, με έργα και όχι με λόγια. Να ρίξουν «δαγκωτό» στην κάλπη ΚΚΕ, ενισχύοντας εκείνη την πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει ώθηση στους αγώνες τους, για να αποτραπούν τα νέα επώδυνα μέτρα, για να έχουν οι συνταξιούχοι ένα ισχυρό αποκούμπι μέσα και πολύ περισσότερο έξω από τη Βουλή.

Για να δυναμώσει η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η μόνη που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα και να ανοίξει το δρόμο σε μια πραγματική λύση για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ