Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πανεθνική απεργία ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Εκατομμύρια διαδήλωσαν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Από τη συμμετοχή εργατών στις Κατασκευές στην απεργία, στην πολιτεία Τελεγκάνα
Από τη συμμετοχή εργατών στις Κατασκευές στην απεργία, στην πολιτεία Τελεγκάνα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην πανεθνική απεργία που είχε κηρυχτεί χτες στην Ινδία, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι, για να ενισχύσει τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου διεθνώς.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ διεθνών και ινδικών ΜΜΕ, πάνω από 150 εκατομμύρια εργάτες πήραν μέρος στην κινητοποίηση, ειδικά από κλάδους όπως Μεταφορές, Τράπεζες, Μέταλλο, Κατασκευές. Σε πολλές πόλεις έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις που δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, όπως στην Καλκούτα.

Οι απεργοί κατήγγειλαν τα αντιλαϊκά μέτρα που επιταχύνει ο εκσυγχρονιστής Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος αναδείχτηκε με την ευρεία στήριξη του ινδικού κεφαλαίου, αποφασισμένος να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα και να διεκδικήσει την ισχυρή «παρουσία» της ντόπιας αστικής τάξης τόσο στη γιγάντια εσωτερική αγορά, αλλά και την περιφέρεια της Ασίας, όσο και διεθνώς. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί μέτρα π.χ. για τη διευκόλυνση των απολύσεων, αλλά και το κλείσιμο «μη παραγωγικών» (που δεν έχουν δηλαδή την απόδοση που βολεύει τις σημερινές επιδιώξεις του κεφαλαίου) κρατικών επιχειρήσεων, την πλήρη παράδοσή τους στο κεφάλαιο κ.τ.λ.

Την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ινδίας είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του πριν μερικές μέρες το ΠΑΜΕ, ενώ σε δικό της μήνυμα συμπαράστασης, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημείωνε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνοδο. Είναι μέλος των BRICS, διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και διαστημικό πρόγραμμα. Αλλά αυτή η οικονομική άνθιση δε λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας του πάνω από 1 δισ. πληθυσμού της Ινδίας... Ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι άθλιοι αποτελούν ακόμα μια φορά το θύμα. Η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας στηρίζεται πάντα στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Σήμερα που η Ινδία και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της περηφανεύονται για την οικονομική και στρατιωτική ισχύ του ινδικού έθνους, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βιώνει την εξαθλίωση».

Η ΠΣΟ διαμηνύει τη στήριξή τους στους απεργούς και τον αγώνα των ινδικών συνδικάτων, ενώ με αφορμή και τη φετινή συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει την προσφορά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας στη δράση και ανάπτυξη της ΠΣΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ