Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κριτήριο ψήφου η πείρα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»

Τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας είναι συνταγή όλων των αστικών κομμάτων και δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο στην αγωνία των χιλιάδων ανέργων

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Απλήρωτοι, εκτεθειμένοι σε επαγγελματικούς κινδύνους, χωρίς μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας τους, χωρίς δικαίωμα σε άδειες και επιδόματα, δουλεύουν την περίοδο αυτή περισσότεροι από 32.000 απασχολούμενοι στους δήμους, μέσα από τα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας».

Τα ζητήματα αυτά δεν είναι καινούργια, καθώς τέτοια προγράμματα υλοποιούνται ανά διαστήματα την τελευταία τετραετία. Ωστόσο, με το νέο γύρο του προγράμματος τα προβλήματα οξύνθηκαν, πυροδοτώντας μια σειρά κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους και ΟΑΕΔ.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή ακόμα και αυτών των πενιχρών μισθών, η τοποθέτηση σε εργασίες που απαιτούν ειδίκευση ή τουλάχιστον σοβαρή εκπαίδευση και βέβαια η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας στη δουλειά, είναι ανάμεσα στα ζητήματα αιχμής που απασχολούν τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα».

Από την ίδια την πείρα τους προκύπτει πως ο στόχος αυτών και άλλων προγραμμάτων όπως η «κοινωφελής εργασία», είναι να ανακυκλώνουν και να μοιράζουν την ανεργία και παράλληλα να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπιέζοντας προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα, ξηλώνοντας κατακτήσεις, γενικεύοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και οι ψευτοδιέξοδοι που παρέχει το σύστημα σε μερικούς από αυτούς, προκειμένου να πάρουν ένα μεροκάματο και μάλιστα καθυστερημένα, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου μπροστά στις εκλογές.

Για δεκαετίες τώρα, αυτά τα προγράμματα, άλλοτε με τη μορφή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, άλλοτε σαν stages και τώρα σαν «κοινωφελής εργασία», αποτέλεσαν τη σημαία των αστικών κομμάτων στη διαχείριση της ανεργίας, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αφού μόνοι πραγματικά ωφελημένοι ήταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που με την επιδότηση του κράτους και της ΕΕ έβρισκαν ακόμα φτηνότερους εργαζόμενους. Χώρια που τα κόμματα και οι κυβερνήσεις εξασφάλιζαν καραβιές «ομήρων», πατώντας στην αγωνία τους για το μεροκάματο.

Κοπιάρουν τις ίδιες συνταγές

Αλλα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει με περηφάνια την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων στα ...έργα και τις ημέρες της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς», αλλά και στις προεκλογικές του διακηρύξεις.

«Δείγματα της πολιτικής που επιδιώκουμε να ασκούμε, έγιναν ήδη φανερά το προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Μεταξύ άλλων πετύχαμε: Την ένταξη μέχρι και τον Αύγουστο 2015 106.693 ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα. Τους επόμενους δύο μήνες, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 123.000 ανέργους, ενώ μέχρι το Φλεβάρη του 2016 οι θέσεις αυτές θα ανέλθουν σε 210.000 χιλιάδες».

Μεταξύ των επιδοτούμενων προγραμμάτων συγκαταλέγεται ασφαλώς και η «κοινωφελής εργασία»: «Βελτιώσαμε και προκηρύξαμε το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, υπουργεία και περιφέρειες για 52.626 θέσεις εργασίας», διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά γι' αυτό το ...κατόρθωμα την ψήφο των ανέργων.

Υπόσχεται κι αυτός, όπως και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, προσωρινή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα δουλειά, «απασχόληση» με ημερομηνία λήξης που οδηγεί ξανά στην ανεργία, προκειμένου να πάρουν σειρά οι επόμενοι που περιμένουν στις ουρές της ανεργίας. Σε τέτοια προγράμματα κατευθύνεται μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων, των πολυδιαφημισμένων πακέτων του ΕΣΠΑ.

Σε τέτοια προγράμματα μεταφράζονται οι υποσχέσεις για μέτρα «ανάσχεσης» τάχα της ανεργίας, αλλά και τα «αντισταθμιστικά μέτρα» που τώρα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τέτοιες διακηρύξεις ζητούν την ψήφο των χιλιάδων ανέργων: Των νέων, που μετρούν τα χρόνια να περνούν χωρίς να μπορούν να «κολλήσουν» το πρώτο τους ένσημο, πόσο μάλλον να βγάλουν βιβλιάριο υγείας. Των γυναικών, που «επιβραβεύονται» για τη μητρότητα με απολύσεις και μακροχρόνια ανεργία. Των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων, που μετά από μια ζωή στο μεροκάματο, σήμερα ψάχνουν «με το τουφέκι» δουλειά και ένσημο για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη.

Τους βαφτίζουν «ωφελούμενους»!

Κάθε ένας και κάθε μία από τους σημερινούς «πενταμηνίτες» έχει πίσω του μια μακρά θητεία στην ανεργία. «Μπήκα στο πρόγραμμα με 36 μήνες ανεργία», «είμαι πατέρας τριών παιδιών», «μεγαλώνω μόνη μου τα δύο παιδιά μου»: Με τα παραπάνω και άλλα παρόμοια περιγράφουν ποιο ήταν το «διαβατήριο» που τους εξασφάλισε μια θέση στο «πεντάμηνο». Μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτούς αφήνουν μέχρι και σήμερα απλήρωτους κυβέρνηση, δήμοι και ΟΑΕΔ.

Οσο για το μισθό που περιμένουν να πληρωθούν, αυτός μόλις που φτάνει τα 495 ευρώ για τους μεγαλύτερους των 25 ετών και τα 431 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Μάλιστα, τα παραπάνω ποσά είναι το «ταβάνι» των μηνιαίων αποδοχών τους, το οποίο θα φτάσουν μόνο αν συμπληρώσουν τα 25 μεροκάματα το μήνα. Αν εργαστούν λιγότερες μέρες, ο μισθός τους θα μειωθεί ανάλογα.

Για παράδειγμα, απώλειες κινδυνεύει να έχει ένας εργαζόμενος στο «πεντάμηνο» ακόμα και αν λόγοι υγείας τον αναγκάσουν να απουσιάσει από τη δουλειά. Η προκήρυξη του προγράμματος αναφέρει ότι ο ΟΑΕΔ και οι δήμοι «δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους (άδεια, επίδομα αδείας, ειδικές άδειες κ.ά.) και γενικώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας». Με τον τρόπο αυτό, βαφτίζουν «ωφελούμενους» τους ανέργους και τους στερούν ακόμα και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Με αγανάκτηση και οργή μιλούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν: «Στην πραγματικότητα, αυτό το πρόγραμμα δε λύνει τίποτα, κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι ένα μπάλωμα κι αυτό της κακιάς ώρας» λένε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα τους απασχολεί η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους και οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται. Το πρόβλημα είναι οξυμένο για όσους εργάζονται στην καθαριότητα, καλύπτοντας τα μεγάλα κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στον τομέα αυτό στους δήμους.

Με την έναρξη του προγράμματος μέσα στο καλοκαίρι, σημειώθηκαν και τα πρώτα εργατικά «ατυχήματα», με ελαφρύτερους και βαρύτερους τραυματισμούς «πενταμηνίτων», από κοψίματα μέχρι και κατάγματα.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, στις περισσότερες περιπτώσεις δε χορηγούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Επιπλέον, μέχρι να συμπληρωθούν οι δύο πρώτοι μήνες και να «κολλήσουν» τα 50 ένσημα που προϋποθέτει το ΙΚΑ, αρκετοί «πενταμηνίτες» βρίσκονται χωρίς Ασφάλιση και βιβλιάριο υγείας.

Κριτήριο ψήφου η πείρα των εργαζομένων

Μπροστά στην κάλπη, οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» πρέπει να αξιοποιήσουν ως κριτήριο ψήφου την πείρα τους. Ξέρουν από πρώτο χέρι πως τα κάθε λογής προγράμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, ότι αναγκάζονται να περιφέρονται από «πεντάμηνο» σε «πεντάμηνο». Ζουν στο πετσί τους το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, παράλληλα με τη συμμετοχή τους στον καθημερινό αγώνα μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές τους, μπορούν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα πως η ανακύκλωση της φτώχειας δεν είναι το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Πως η ανεργία δεν είναι η μοίρα του λαού, αλλά η αγιάτρευτη αρρώστια του καπιταλισμού. Πως δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, αλλά βάζουν πλώρη για να την ανατρέψουν.

Γιατί η στήριξη στο ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα της φωνής που καλεί το λαό να παλέψει για την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων και σχεδιασμένη παραγωγή, στον οποίο η δουλειά θα είναι εξασφαλισμένο δικαίωμα για όλους και το φαινόμενο της ανεργίας θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ