Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Αμπαλάρουν» νέες κάλπ(η)κες ελπίδες για χειραγώγηση του λαού

Για «κακή συμφωνία που όμως δίνει προοπτική» και για «μάχη ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων του μνημονίου» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας

Icon

Για «κακή συμφωνία που όμως δίνει προοπτική» και για «μάχη ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων του μνημονίου» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας
Χρόνο και ισχύ για να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος του λαού, υλοποιώντας τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ζήτησε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον «Alpha», στην πρώτη του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές του, δηλώνοντας μάλιστα δικαιωμένος και διεκδικώντας να του αποδοθούν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τα εύσημα από το λαό, για το γεγονός ότι του φορτώνει ένα ακόμα μνημόνιο στην πλάτη. Μάλιστα, επιχειρώντας να τον καταστήσει συνένοχο για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, ισχυρίστηκε ότι στο δημοψήφισμα ο λαός ζήτησε συμφωνία. Κάνοντας, μάλιστα, παραλληλισμούς εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ότι και το «ΟΧΙ» του 1940 ηττήθηκε, αλλά έμεινε στην Ιστορία!

Συγκεκριμένα, η ρητορική του στηρίχτηκε:

-- Στην κοροϊδία ότι το μνημόνιο που υπέγραψε είναι καλύτερο απ' τα προηγούμενα, κρύβοντας ότι εμπεριέχει και τα δύο προηγούμενα, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα αθροίζονται και έχουν συνέχεια...

-- Στη θυματοποίηση της κυβέρνησής του, που τάχα πάλεψε σκληρά σε συνθήκες εκβιασμών και με το πιστόλι στον κρόταφο, όταν στην πραγματικότητα όλα τα παζάρια της έγιναν για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

-- Στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης (άλλα έλεγε πριν γίνει κυβέρνηση, κοροϊδεύοντας το λαό περί φιλολαϊκών μέτρων σ' αυτό το δρόμο), αξιοποιώντας τα περί grexit, προκειμένου να κινδυνολογήσει πως «αν δεν υπέγραφα, θα είχα να αντιμετωπίσω ενδεχομένως μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα (...) κοιτάξτε τι γίνεται γύρω, πόλεμοι, πρόσφυγες, πού θα πάει η χώρα;».

-- Στις αυταπάτες ότι πρόκειται για «μια κακή συμφωνία, που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική», ότι «δημιουργούνται προϋποθέσεις νέων συμμαχιών με δυνάμεις που βλέπουν ότι μέλλον τους δεν μπορεί να είναι η λιτότητα αλλά η ανάπτυξη», ότι θα δώσει τη μάχη για να «ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του μνημονίου» και πως κανείς δε θα χάσει το σπίτι του με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «πεδίο ταξικής πάλης όπου πρέπει να δοθεί η μάχη», επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς αποπροσανατολιστικούς διαχωρισμούς «σε συντηρητική και προοδευτική» ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιθέσεις και ανταγωνισμούς για λογαριασμό των μονοπωλίων στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Μην μπορώντας εκ του αποτελέσματος να διαφοροποιηθεί απ' τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, εστίασε στο επιχείρημα ότι «οι προηγούμενοι δεν έδωσαν μάχη». Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τη συμφωνία και αν κερδίσει τις εκλογές, θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «που θα ξανακάνουν ανταγωνιστική την οικονομία», προϊδεάζοντας για τη διάρκεια της επίθεσης στο λαό και τα δικαιώματά του.

Διεκδικώντας την ψήφο του λαού, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να κριθεί, σε μια προφανή λαθροχειρία διαχωρισμού της διαπραγμάτευσης απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου που κατέληξε στο μνημόνιο, απ' τη συνολική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε τα ίδια ακριβώς συμφέροντα.«Χρειαζόμαστε χρόνο και δυνατότητα να κυβερνήσουμε» δήλωσε, εννοώντας να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δε θα συνεργαστεί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εξέφρασε τη στενοχώρια του για την αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας», την οποία δεν παρέλειψε να «καρφώσει», λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βλέπω ανθρώπους που αγωνιούσαν στο δημοψήφισμα μην πέσει καμιά τράπεζα και φύγουμε με ελικόπτερο, να με κατηγορούν τώρα που εξασφάλισα ότι δε θα πέσει τράπεζα...» και πως «όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή και την ψηφίσαμε, δεν αποχώρησε κανείς τότε και μάλιστα κορυφαία στελέχη λέγανε "έτσι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούμε αλλά μένουμε". Εφυγαν μόλις προκήρυξα εκλογές, σας λέει κάτι αυτό;».

Ανοιχτή πόρτα σε συνεργασίες

Ο Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε συνεργασία με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως σαφώς προκύπτει απ' την παραδοχή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πάει εκ νέου σε εκλογές, εφόσον δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εμφύλιος στο κόμμα, υπάρχει μία αποχώρηση και αυτό είναι δικαίωμά τους, αλλά συγκρούσεις και πολεμική δεν υπάρχει». Μάλιστα, έδωσε κι ένα ...δίκιο στους αποχωρήσαντες και την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η στάση τους είναι λογική, καθώς επιθυμούν να συσπειρώσουν το σώμα του νέου κόμματος» και πως «θα συνέλθουν».

Δεν ήταν εξίσου ήπιος απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «εχθρό» και «αχάριστο», ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή και θα βρεθεί στο επίκεντρο πανελλαδικής συνδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο. Στελέχη και μέλη προσκείμενα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» αποχωρούν (χτες γνωστοποίησαν και τυπικά την παραίτησή τους από την ΚΕ 53 μέλη της), άλλα «αποστρατεύονται», σε μια προσπάθεια και αποφυγής του κόστους υποστήριξης και αργότερα υλοποίησης του τρίτου μνημονίου. Ταυτόχρονα, όσοι μένουν επανασχεδιάζουν την παρουσία τους στο νέο εσωκομματικό τοπίο, με αναδιάταξη δυνάμεων και ενδεχομένως προσχώρηση άλλων, αν ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν άνοιγμα στην «Κεντροαριστερά», που θα εκφραστεί και στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηματικό παραμένει ως προς τη στάση της ομάδας των λεγόμενων «53+». Από χτες κυκλοφορούν φήμες -τις οποίες ωστόσο διέψευσε στη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας- ότι δύο κορυφαία της στελέχη, οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σακελλαρίδης δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι, κάτι που αν συνέβαινε θα αύξανε τα ονόματα νυν βουλευτών (Κανελλοπούλου, Ζαχαριάς, Διώτη, Δερμιτζάκης κ.ά.) και υπουργών (Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου) που έχουν εκφράσει ανάλογη πρόθεση, αν και παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι στελέχη προσκείμενα στην ομάδα «53+» από τη Θεσσαλονίκη δήλωσαν την αποχώρησή τους απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόθεσή του να προσχωρήσει στη «Λαϊκή Ενότητα», με σχετική του δήλωση όταν ανοίξει το Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε και ο Ν. Χουντής.

Υποστηρικτική στη «Λαϊκή Ενότητα» εμφανίστηκε και η Νάντια Βαλαβάνη, δίχως όμως να δηλώνει την προσχώρησή της προσώρας. Απ' ό,τι φαίνεται, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο και μετά να αποφασίσει τις όποιες κινήσεις της.

Δυναμώνουν ταυτόχρονα οι ψίθυροι για τη ...σιωπή της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και χτες δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της τάσης «Πλατφόρμα 2010» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανήκει, το όνομά της δεν περιλαμβάνεται σ' αυτούς που την υπογράφουν, υπερασπιζόμενοι την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα.

Στο μεταξύ, φουντώνει και η φημολογία για την Ζωή Κωνσταντοπούλου (η οποία εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ) ότι προτίθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα, προκειμένου υπό άλλους όρους να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή της στο «μέτωπο» που δηλώνει ότι θέλει να φτιάξει ο Π. Λαφαζάνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ