Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και νοσοκομειακή από τα λιγοστά νοσοκομεία του ΙΚΑ (5 σε όλη την Ελλάδα) και από τα νοσοκομεία του λεγόμενου ΕΣΥ. Η χρηματοδότηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων από το 1992 και μετά γίνεται, τυπικά και όχι ουσιαστικά, μέσω της τριμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενοι - εργοδότες - κράτος). Οι όποιες ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών είναι μέρος της αξίας της εργατικής δύναμης των εργαζομένων. Τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού είναι μέρος του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Συνεπώς, οι υπηρεσίες υγείας που υπάρχουν σήμερα, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε από το κράτος, χρηματοδοτούνται, με τη μία ή την άλλη μορφή, από τους εργαζόμενους.

Εάν σ' αυτά όλα υπολογίσουμε και τις ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή τα λεφτά που πληρώνουν απ' ευθείας οι εργαζόμενοι για να αγοράσουν υπηρεσίες υγείας είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα (εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία, πληρωμή εργαστηριακών εξετάσεων, επειγόντων περιστατικών κλπ.), τότε το να λέγεται ότι υπάρχει δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, είναι μια μεγάλη απάτη, μια μεγάλη ψευτιά.

Αυτή η κοροϊδία γίνεται εδώ και χρόνια στο λαό μας από το αστικό κράτος, με νεοφιλελεύθερες ή με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Το ΚΚΕ την αποκαλύπτει και ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα επόμενα σχέδιά τους, που ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν παραπέρα τις υπηρεσίες υγείας. Προβάλλει τη θέση του για ένα άλλο, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και, ταυτόχρονα, καλεί όλο το λαό να παλέψει για την εφαρμογή του. Δηλαδή, για ένα σύγχρονο, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, δημόσιο - κρατικό σύστημα υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης των ασθενειών, των επαγγελματικών κινδύνων (επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο - δευτεροβάθμιο - τριτοβάθμιο επίπεδο και επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε όλο τον ελληνικό λαό, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους και στους αλλοδαπούς εργάτες σαν ισότιμα μέλη της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Απαιτείται κάλυψη των σύγχρονων αναγκών

Για ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα υγείας, χρειάζεται να καταργηθούν οι υπηρεσίες υγείας και κατ' επέκταση οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Πολύ δε περισσότερο, χρειάζεται η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.

Η δράση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας φαρμάκου και υγειονομικού υλικού και βιοϊατρικής τεχνολογίας, δεν μπορεί να είναι συμπληρωματική ενός δημόσιου συστήματος υγείας, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό είναι αυταπάτη. Διότι στην πορεία η δράση γίνεται κυρίαρχη και το κεφάλαιο επιβάλλει τους όρους του. Δεν αρκεί να διεκδικείται η ύπαρξη ενός δημόσιου - δωρεάν συστήματος υγείας, πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατάργηση αυτού που υπάρχει και αναπτύσσεται, δηλαδή του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κρατική βιομηχανία φαρμάκου, ιατρικών και εργαστηριακών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Να λειτουργεί κρατικός οργανισμός φαρμάκου και ιατρικής τεχνολογίας, που θα έχει την ευθύνη της παραγωγής, εισαγωγής και ελέγχου, όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων και της βιοϊατρικής ή άλλης ιατρικής τεχνολογίας, που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Για το σύστημα υγείας αυτό, την ευθύνη οργάνωσης, χρηματοδότησης και λειτουργίας του την έχει ως αποκλειστική υποχρέωση το κράτος, με επιβάρυνση των εργοδοτών και του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εργαζόμενοι, έτσι και αλλιώς, με τους έμμεσους και άμεσους φόρους, συμβάλλουν στο μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Χρειάζεται να έχει με βάση τις λαϊκές ανάγκες σύγχρονες υπηρεσίες πρωτοβάθμιου επιπέδου με Κέντρα Υγείας (ΚΥ) - Αστικού και Αγροτικού Τύπου, στα οποία θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες προληπτικού ιατρικού ελέγχου και πράξεων. Το ΚΥ να συνδέεται με χώρους, όπου οι εργαζόμενοι ζουν, φοιτούν (σχολεία, εκπαιδευτήρια), γυμνάζονται κλπ., στελεχωμένους με το ανάλογο προσωπικό (γιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφάλειας, σχολίατρους, αθλίατρους, επόπτες υγείας, επιθεωρητές εργασίας και όλες τις άλλες ιατρικές και επιστημονικές ειδικότητες, που απαιτούνται για την άσκηση προληπτικής ιατρικής και προαγωγή της υγείας).

Στο ΚΥ να λειτουργούν οι οικογενειακοί γιατροί, οι γιατροί όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την περίθαλψη των ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Να πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες εργαστηριακές πράξεις με τη χρησιμοποίηση εξοπλισμού βιοϊατρικής τεχνολογίας. Επίσης να λειτουργούν τμήματα οικογενειακού προγραμματισμού, συμβουλευτικής μητέρων και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Να υπάρχει άμεση σύνδεση με νοσοκομειακές μονάδες με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που είναι αναπτυγμένα σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερη φροντίδα να υπάρχει για την υγειονομική θωράκιση των νησιών και γενικά όλης της παραμεθορίου περιοχής. Αναπτύσσει και λειτουργεί με όλα τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα και με πλήρη υγειονομικό εξοπλισμό και το ανάλογο προσωπικό την έκτακτη προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ) για όλη τη χώρα.

Αμεσοι στόχοι πάλης

Στα πλαίσια αυτής της πρότασης, άμεσοι στόχοι πάλης για το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι:

1. Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων για την υγεία, που χτυπάνε το δημόσιο χαρακτήρα της και βοηθάνε στην παραπέρα διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

2. Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ολόκληρου του συστήματος υγείας. Κατάργηση των νοσηλίων και της πρόσθετης πληρωμής των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία, πληρωμή εξετάσεων κλπ.).

3. Ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του ΕΚΑΒ και του πρωτοβάθμιου (ΚΥ αστικού και αγροτικού τύπου), δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου επιπέδου (νοσοκομεία γενικά και εξειδικευμένα), διαρθρωμένες και κατανεμημένες σε όλη τη χώρα. Δημιουργία επαρκών τμημάτων επειγόντων περιστατικών και Μονάδων εντατικής θεραπείας.

Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς (υποδομές, εξοπλισμός, προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας), με κατάργηση των εξωτερικών υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας.

Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού βιοϊατρικής τεχνολογίας και όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού. Στελέχωσή τους με όλο το υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται για την άρτια λειτουργία όλων των μονάδων υγείας με ικανοποιητικές αμοιβές, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

4. Να μη γίνει καμιά μείωση νοσοκομειακών κρεβατιών. Να μη δοθούν, σε ιδιωτικές εταιρίες, υπηρεσίες, τμήματα ή κλινικές των νοσοκομείων.

Να μη λειτουργήσουν απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία.

Αυτοί οι στόχοι πάλης μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης και σ' αυτήν την κατεύθυνση το ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχει ήδη ξεκινήσει και δρα. Το κεφάλαιο και όσοι το υπηρετούν, την εργατική τάξη έχουν στο στόχαστρό τους. Θέλουν να ρίξουν όσο μπορούν πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης. Τα μέτρα που προτείνονται για την αντιδραστικοποίηση του συστήματος υγείας, αφορούν τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και, άρα, υπηρετούν το στόχο των κεφαλαιοκρατών.

Το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα των μικρομεσαίων της πόλης (ΕΒΕ) και της υπαίθρου (αγρότες), το κίνημα της νεολαίας και των γυναικών, έχουν συμφέρον και υποχρέωση να συσπειρωθούν γύρω από τέτοιους στόχους και μαζί με την εργατική τάξη να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο πάλης, που θα εμποδίζει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, για το άνοιγμα, στην πορεία, του δρόμου για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα παρέχει ΔΗΜΟΣΙΑ - ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Μαρία ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
Υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ