Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάλπικη ευαισθησία από τους ιμπεριαλιστές για τους πρόσφυγες

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την άρση της Συνθήκης του Δουβλίνου αποκλειστικά για τους πρόσφυγες της Συρίας

Χιλιάδες ξεριζωμένοι προσπαθούν να περάσουν από τη Σερβία στην Ουγγαρία και από εκεί στη Βόρεια Ευρώπη
Χιλιάδες ξεριζωμένοι προσπαθούν να περάσουν από τη Σερβία στην Ουγγαρία και από εκεί στη Βόρεια Ευρώπη
Ενώ έχουν την ευθύνη για τη διόγκωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η μια μετά την άλλη, προσπαθούν δήθεν να φανούν «ευαίσθητες» απέναντι στο δράμα των ανθρώπων που οι επεμβάσεις τους και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ξερίζωσαν από τον τόπο τους. Ετσι, τώρα αρχίζουν τα τερτίπια διαχωρισμού αυτών που έχουν περισσότερη και λιγότερη ανάγκη και δίνεται προτεραιότητα στους πρόσφυγες της Συρίας.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες στην αναστολή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Οπως αναφέρεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου, «Asylum Information Database» (Aida), από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εκδόθηκαν εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δε θα επαναπροωθεί Σύρους στις χώρες εισόδου, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι από την Ελλάδα και οι υπηρεσίες της θα αναλαμβάνουν τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Η κίνηση αυτή έρχεται ταυτόχρονα με το λεγόμενο κοινό κάλεσμα που απηύθυναν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντησή τους τη Δευτέρα στο Βερολίνο, για «ενιαία απάντηση της Ευρώπης με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου». Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία κέντρων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, και γίνεται σαφής αναφορά για επαναπροώθηση όσων δε δικαιούνται άσυλο σε «ασφαλείς χώρες», αφήνοντας πολλές ερμηνείες για το θέμα.

Ενδεικτική της ανησυχίας των αστών είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Τσεχίας (στην συμμαχική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων και λαϊκιστών) Αντρέι Μπάμπις (γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας) που ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Μιλώντας στην Τσέχικη τηλεόραση είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπερασπιστούμε την ζώνη της Σένγκεν με την εμπλοκή και του ΝΑΤΟ γιατί οι μετανάστες είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη». Μάλιστα ο συγκεκριμένος πολιτικός συνδέει την πρόταση του με αυστηρό έλεγχο, που πρέπει να γίνεται αρχικά στην Τουρκία από όπου φεύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ευαίσθητες» και ...οι ΗΠΑ

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ αναμένεται να δεχτούν συνολικά μέχρι και 10.000 Σύρους πρόσφυγες φέτος και το 2016 και εξετάζουν φακέλους 15.000 προσφύγων που αναφέρονται από τον ΟΗΕ. Τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το Δεκέμβρη, ήταν 9.000 πρόσφυγες που παραπέμπονταν από την Υπατη Αρμοστεία για να γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα αποδεσμεύσει ποσό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ανακοινώσει τον Ιούλη ότι ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία είχε υπερβεί τα τέσσερα εκατομμύρια, με τους περισσότερους να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και να βλέπουν μόνη διέξοδο το ταξίδι στην Ευρώπη.

Σκληραίνει τη στάση της η Βρετανία

Ακόμη περισσότερο σκληραίνει τη στάση της η βρετανική κυβέρνηση και προετοιμάζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, όσοι εργάζονται στη Βρετανία παράνομα, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση και κατάσχεση των απολαβών τους. «Οποιος νομίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εύκολη λύση, θα πρέπει να ξέρει αναμφίβολα ότι αν είστε εδώ παράνομα, θα λάβουμε μέτρα να σας εμποδίσουμε από το να εργαστείτε, να νοικιάσετε διαμέρισμα, να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό ή να αποκτήσετε άδεια οδήγησης» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τζέιμς Μπρόκενσερ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η προσπάθεια μεταναστών, κυρίως από την Αφρική, που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης από τη Γαλλία.

Ξέσπασμα μεταναστών στην Ιταλία

Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και απέκλεισαν για λίγη ώρα έναν κεντρικό δρόμο στο Μιλάνο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και για το μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής μέχρι να τους δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι μετανάστες φιλοξενούνται για περισσότερο από έξι μήνες σε προσωρινό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, ενώ θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες.

Επίσης, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ζητάει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει η ροή ειδικά από τα Βαλκάνια, που ως τώρα έχει ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τις φυλακές της ΕΕ σε Λέρο - Κω(2021-12-01 00:00:00.0)
Στη σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ - κυβέρνησης βρίσκεται η διέξοδος για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα(2021-11-02 00:00:00.0)
Κατεπείγουσα Ερώτηση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης(2020-03-06 00:00:00.0)
Καραβάνια προσφύγων και μεταναστών φτάνουν στην Κεντρική Ευρώπη(2015-08-25 00:00:00.0)
Μηχανισμός προώθησης της αντιπροσφυγικής πολιτικής(2008-09-05 00:00:00.0)
Μέτρα σεβασμού των δικαιωμάτων τους(2008-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ