Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Μαγειρεύεται» νέα αφήγηση για την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων

Eurokinissi

Στη σκιά της παραίτησης του Τ. Κορωνάκη απ' τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και των δηλώσεων των βουλευτών Ηρώς Διώτη και Κ. Δερμιτζάκη ότι δεν προτίθενται να είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ το ίδιο φημολογείται ότι θα πράξουν οι υπουργοί Θ. Δρίτσας και Τ. Χριστοδουλοπούλου, συνεδρίασε χτες και συζήτησε την εκλογική προετοιμασία του κόμματος η Πολιτική Γραμματεία. Με το ίδιο ζήτημα θα ασχοληθεί και πανελλαδική συνδιάσκεψη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τ. Κορωνάκης, στην επιστολή παραίτησής του, εκφράζει τη διαφωνία του «για τη γραμμή» όσο και «για την υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος». Ωστόσο, ιδιαίτερη διαφωνία δεν προκύπτει απ' το περιεχόμενό της, όπου γίνεται λόγος για «πρωτοφανή μάχη στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης» και για «σημαντικές παρακαταθήκες που δημιουργήσαμε». Κυρίως η κριτική του εστιάζει στην απουσία «μιας σοβαρής διαδικασίας αποτίμησης, αυτοκριτικής και εκπόνησης ενός νέου σχεδίου στρατηγικού επανακαθορισμού» και στην «υποτίμηση του κόμματος». Επικρίνει, βεβαίως, και τη «Λαϊκή Ενότητα», αναφέροντας πως «σημαντική ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις φέρουν και οι δυνάμεις της "Αριστερής Πλατφόρμας", που προχώρησαν σαν έτοιμοι από καιρό σε αυτή τη σύγκρουση, πολλές φορές με ανοίκειες για το χώρο μας συμπεριφορές, οριστικοποιώντας τελικά τη διάσπαση».

Ο Αλ. Τσίπρας σκιαγράφησε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής δουλειάς για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη για «οργανωτική ανασύνταξη» και συνέστησε στην εκλογική μάχη να προβληθεί «το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης, αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ»!!! Σαν να μην υπήρξε, δηλαδή, τρίτο μνημόνιο το οποίο στηρίχθηκε από σύσσωμο το «μπλοκ» εναντίον του οποίου καταφέρθηκε στην ΠΓ, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί «με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

Μάλιστα, έθεσε ως στόχο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, χειραγωγώντας τον με την αυταπάτη ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει «προοδευτικές αλλαγές για το σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια». Σε μια προσπάθεια να βγάλει απ' το κάδρο την κυβερνητική πολιτική και την επιλογή για υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Αλ. Τσίπρας πρόταξε σαν κριτήριο ψήφου το «αν σωστά επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια μαζική οικονομική καταστροφή» και το «ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους».

Ο Αλ. Τσίπρας, χτες, αρνήθηκε να συναντηθεί τόσο με τον Β. Μεϊμαράκη όσο και με τον Π. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, εφόσον - όπως εξήγησε - δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Πάντως, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική, έχει αξία να σημειώσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα για μετεκλογική συνεργασία τόσο με τις δυνάμεις του «παλιού πολιτικού συστήματος» όσο και με τις νεότευκτες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με ένα κόμμα απ' τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς δεν κλείνουμε τις πόρτες. Προφανώς, όμως, η ελάχιστη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κοινός στρατηγικός στόχος». Χτες, η ίδια, σε συνέντευξή της στο ρ/σ «Alpha», αν και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, εντούτοις χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων ως «μια πολύ μεγάλη ανάγκη πραγματικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυεπίπεδες διεργασίες που «κυοφορούν» εξελίξεις(2015-07-13 00:00:00.0)
Προβάλλουν και υποβάλλουν στο λαό τη λογική του «μικρότερου κακού»(2015-06-16 00:00:00.0)
Δράση για τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων στην κυβερνητική πολιτική(2015-03-04 00:00:00.0)
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη ατμόσφαιρα...(2013-07-14 00:00:00.0)
Νέες εκατέρωθεν βολές και αντιπαραθέσεις(2009-08-27 00:00:00.0)
Ολοι εναντίον όλων...(2009-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ