Κυριακή 23 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να λέμε κι «ευχαριστώ» για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα!

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανεξάρτητα από το ύψος τους, προϋποθέτουν να ματώσει ο λαός. Μόνο με την πάλη του μπορεί να το αποτρέψει

Eurokinissi

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανεξάρτητα από το ύψος τους, προϋποθέτουν να ματώσει ο λαός. Μόνο με την πάλη του μπορεί να το αποτρέψει
-- Τι ακριβώς ζήταγαν οι πιστωτές από την κυβέρνηση Σαμαρά από πέρσι το Σεπτέμβρη; Τι ακριβώς ζήταγαν κι από εμάς μόλις αναλάβαμε; (...) Πρωτογενή πλεονάσματα 3% για φέτος, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% το 2018. Τι έχουμε σήμερα ως υποχρέωση για δημοσιονομικούς στόχους; Φέτος καθόλου υποχρέωση για πλεόνασμα, 0,5% του χρόνου, 1,75% το 2017, 3,5% το 2018 (...) Με δύο λόγια, έχουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή που είναι ήπια (...).

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η κυβέρνηση λέει στο λαό να τη χειροκροτήσει κιόλας που του φόρτωσε ένα ακόμα μνημόνιο στην πλάτη, το οποίο, εκτός όλων των άλλων, περιέχει και στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή, στόχους για την παραπέρα αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος και για νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις λεγόμενες «κοινωνικές παροχές».

Τα μικρότερα πλεονάσματα έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ξαναέπεσε σε καπιταλιστική κρίση. Διαφορετικά, δεν είναι σίγουρο ότι θα ήταν χαμηλά. Αλλά ο λαός πρέπει να έχει καθαρό ότι τα χαμηλά πλεονάσματα εξοικονομούν κρατικό χρήμα για επενδύσεις. Γι' αυτό και η κυβέρνηση τα συνδέει με την ανάπτυξη.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί για μέτρο σύγκρισης τις προτάσεις της τρόικας προς την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν μέχρι χτες η σύγκριση των θέσεων της κυβέρνησης γινόταν με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη». Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα μέτρα στα οποία κατέληξαν τελικά κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί θεσμοί, είναι πιστό αντίγραφο όσων διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και έτσι η σύγκριση με τις προτάσεις Χαρδούβελη γίνεται πλέον ασύμφορη.

Απ' αυτή τη σκοπιά, η ιστορία του Νασρεντίν Χότζα, που σύγκρινε τα χειρότερα με τα ...ακόμα χειρότερα, για να πείσει ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, ταιριάζει «γάντι» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το χειροκρότημα του λαού, επειδή το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ