Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Απλήρωτοι, μέχρι νεωτέρας, στα «5μηνα»

Παρέμβαση του σωματείου στον τοπικό ΟΑΕΔ

Απλήρωτοι θα παραμείνουν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι με 5μηνα προγράμματα απασχόλησης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σωματείο, την Τετάρτη 12/8 στάλθηκε ειδοποίηση σε όλα τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ πως υπάρχει αδυναμία πληρωμής, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα, σε σχέση με τα νέα δεδομένα ανάμεσα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Η συγκεκριμένη απάντηση δόθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του τοπικού καταστήματος του ΟΑΕΔ, όταν το ΔΣ του Σωματείου έκανε παρέμβαση την περασμένη Πέμπτη για το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει.

Από την πλευρά του, το Σωματείο επανέλαβε τη θέση του ότι εφόσον ο δήμος ζητά 5μηνίτες εργάτες γενικών καθηκόντων στην κατηγορία ΥΕ, για να απασχοληθεί κανείς σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και μόνο αν ο δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη θέση εργασίας (ασφάλιση στα ΒΑΕ, μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κ.ά.).

Για την εργασία το Σάββατο επιτρέπεται μόνο εφόσον ο εργαζόμενος παίρνει ρεπό μέσα στη βδομάδα, αφού πρόκειται για 5ήμερη εργασία. Τέλος, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα δίπλα στο Σωματείο και στο κλαδικό Συνδικάτο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος Κορινθίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική των δήμων οι οποίοι επιβάλλουν στους εργαζόμενους στα 5μηνα του ΟΑΕΔ και στα voucher να απασχολούνται σε θέσεις άσχετες με τη σύμβαση εργασίας.

Ως παράδειγμα φέρνει το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης για παιδιά 7 - 12 ετών, που υλοποιεί ο Δήμος Σικυωνίων στο Ναυτικό Ομιλο του Κιάτου, όπου ανατέθηκε στους εργαζόμενους (δύο φυσιοθεραπεύτριες, μία νοσηλεύτρια, δύο κοινωνικές λειτουργοί και μία γενικών καθηκόντων) να καθαρίζουν και το χώρο! Επίσης, επισημαίνει ότι οι ανάγκες σε κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορεί να καλύπτονται με εργαζόμενους 5μηνης διάρκειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ