Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Διεργασίες στην ΙΑΑF στη... σκιά του ντόπινγκ

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Πεκίνο, το Σάββατο 22 Αυγούστου, το διήμερο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF) στην κινεζική πρωτεύουσα αναμένεται να επικυρώσει την αλλαγή σκυτάλης στον προεδρικό της θώκο. Στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, πρώτη μέρα του συνεδρίου, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο επί κοντώ, Ουκρανός Σεργκέι Μπούμπκα και ο αντίστοιχος των μεσαίων αποστάσεων, Βρετανός Σεμπάστιαν Κόε διεκδικούν την προεδρία, αντικαθιστώντας τον από το 1999 σε αυτή τη θέση Σενεγαλέζο Λαμίν Ντιάκ. Ωστόσο, τόσο τη σημερινή διαδικασία όσο και το επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα επισκιάζουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ και το ρόλο που είχε η ΙAAF. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα των «Sunday Times» κατηγορεί την Παγκόσμια Ομοσπονδία πως απέκρυψε τα αποτελέσματα έρευνας για το ντόπινγκ που χρηματοδότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA) και πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο «Τέμπιγκεν» στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 αθλητές για τους οποίους κρατήθηκε η ανωνυμία, το 29% των αθλητών που συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νταεγού το 2011, παραδέχτηκε πως έχει κάνει χρήση αναβολικών. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα γίνεται λόγος και για τους Παναραβικούς Αγώνες Στίβου της ίδιας χρονιάς, όπου αποκαλύπτεται πως χρήση αναβολικών έκανε το 49% των αθλητών.

Το δημοσίευμα κατηγορεί την Παγκόσμια Ομοσπονδία ότι τα στοιχεία αυτής της έρευνας δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα, αφού τα ποσοστά προκαλούσαν ιδιαίτερη αίσθηση και μάλιστα έρχονταν σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία εκείνης της περιόδου, αφού για παράδειγμα οι έλεγχοι του WADA για την ίδια χρονιά μιλούσαν για ένα ποσοστό 2% ντοπαρισμένων αθλητών.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις των «Sunday Times» ήρθαν λίγες μέρες μετά την επίσημη παραδοχή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πως η επανεξέταση δειγμάτων που δόθηκαν για αντιντόπινγκ κοντρόλ στα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου του 2005 και 2007, αποκάλυψε την ύπαρξη 28 θετικών δειγμάτων που δεν είχαν συλληφθεί στους πρώτους ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ