Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Από τις καταθέσεις στεφάνων
Από τις καταθέσεις στεφάνων
Συμπληρώθηκαν χτες 71 χρόνια από την Παρασκευή 17 Αυγούστου 1944, όταν εβδομήντα έξι πατριώτες οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους προδότες και εκτελέστηκαν στη Μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Αλλοι 50 εκτελέστηκαν σε μια άλλη μάντρα στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Χτες το απόγευμα, έγιναν εκδηλώσεις μνήμης με καταθέσεις στεφάνων στη Μάντρα της Οσίας Ξένης και σε επτά ακόμα σημεία όπου έγιναν εκτελέσεις και που μαρτυρούν τη θυσία. Ξεκινώντας από την πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου διαβάστηκε το ιστορικό της ημέρας και στη συνέχεια στο Μνημείο Ομήρων Κατοχής, στο άγαλμα της Διαμάντως Κουμπάκη, στα Αρμένικα Νεάπολης, στην πλατεία Ηρώων, στη συμβολή Κ. Γέμελου και Ιωνίας και Κασταμονής και Ιωνίας. Τελευταίος σταθμός ήταν η ποτισμένη με αίμα Μάντρα της Οσίας Ξένης, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, αντιπρόεδρο του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) και θα ακολουθήσει πορεία στο Γ' Νεκροταφείο, στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων.Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org