Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επιχειρείται εκτόνωση με αλλαγή στον τόπο συγκέντρωσης

Eurokinissi

Η δραματική κατάσταση προσφύγων και μεταναστών και των αναγκών τους, είτε όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά, είτε όσων η κυβέρνηση μεταφέρει σε άλλους χώρους, αναδεικνύεται καθημερινά, χωρίς να μπορεί να κρυφτεί... Χτες, στο λιμάνι του Πειραιά, έφτασε το πρωί από την Κω πλοίο της γραμμής, φέρνοντας 1.400 περίπου πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία.

Αλλο ένα πλοίο με 500 μετανάστες έφτασε στον Πειραιά από την Κω χτες το μεσημέρι, αφήνοντας την αίσθηση ότι η κατάσταση αποσυμφορίζεται. Ομως, στο νησί της Κω, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν άθλιες συνθήκες και να περιμένουν απεγνωσμένα στις ουρές στο δημοτικό στάδιο «Ανταγόρας» κάτω από τον ήλιο για τα πολυπόθητα έγγραφα, ώστε να φύγουν για χώρες της ΕΕ. Ενώ δε λείπουν και οι εντάσεις, με τις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) να επιβάλλουν την τάξη με χειροβομβίδα κρότου - λάμψης, επειδή σπάει η σειρά... Οσο για τους «τυχερούς» που έφτασαν στον Πειραιά με το πλοίο, μαρτυρίες αναφέρουν πως κάποιοι ήδη έφτασαν στο ...Πεδίο του Αρεως, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η μεταφορά όλων στο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης που οργανώνεται από την κυβέρνηση στον Ελαιώνα.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση, εν αναμονή της χιλιοειπωμένης συμμετοχής της ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση, ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας «ΑΝΕΚ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να εγκατασταθούν σε αυτό περίπου 2.500 πρόσφυγες. Αναμενόταν χτες το βράδυ ν' αποπλεύσει από τον Πειραιά. Στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου έχουν γίνει τροποποιήσεις, ενώ θα γίνει και τροφοδοσία του με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα. Στους πρόσφυγες θα παρέχεται πλήρης σίτιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, «στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση κι έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί». Επιπροσθέτως, το πλοίο δεν αποκλείεται να μείνει δεμένο στην Κω, ακόμη και για ένα μήνα, για να υπάρξει αποσυμφόρηση και να φιλοξενηθούν οι μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η ροή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ως σταθμούς στο ταξίδι τους για χώρες της ΕΕ. Το τελευταίο 24ωρο, το Λιμενικό έχει διασώσει 400 μετανάστες από τις χώρες της εμπόλεμης ζώνης της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοινώθηκε επισήμως. Οι άνδρες του Λιμενικού επιχείρησαν σε 18 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

Και οι δουλέμποροι τη δουλειά τους

Στη σύλληψη τεσσάρων διακινητών και 58 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος με σημαία Τουρκίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές του Λακωνικού Κόλπου, στο ύψος της παραλίας Αντρόγιαλος. Εξι από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν προληπτικά με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Γυθείου, για ιατρικές εξετάσεις.

Τέλος, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο, είχε συνάντηση χτες, για το μεταναστευτικό, η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ