Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προ των πυλών το νέο ρετουσάρισμα των Εργατικών

Σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Εργατικών, μετά την ήττα στις εκλογές του περασμένου Μάη και την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που πριν από μιάμιση δεκαετία είχε λανσαριστεί ως «εμπνευσμένος αριστερός» ηγέτης, επιχείρησε χτες να τσαλακώσει την εικόνα του «σοσιαλιστικού» προφίλ του δημοφιλούς στελέχους των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που λανσάρεται τις τελευταίες βδομάδες από ισχυρά συγκροτήματα του βρετανικού Τύπου περίπου σαν... «αληθινός σοσιαλιστής» και «γνήσιος αριστερός» υποψήφιος, ή ακόμα «Τσίπρας της Βρετανίας», που θα καταφέρει να βγάλει το Εργατικό Κόμμα από τον πάγκο της αντιπολίτευσης ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ενα 24ωρο πριν από τη σημερινή έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ηγέτη των Βρετανών Εργατικών, ο Μπλερ προέβλεψε ότι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας «θα απειληθεί με εξαφάνιση» εάν εκλέξει στην ηγεσία του τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη του κόμματος να μην υποστηρίξουν «πολιτικές που έρχονται από το παρελθόν». Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian», ο Μπλερ, που κέρδισε τρεις εκλογές για το Εργατικό Κόμμα μεταξύ του 1997 και του 2005, προειδοποίησε ότι η προοπτική ενός Εργατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Κόρμπιν θα θέσει το κόμμα «σε θανάσιμο κίνδυνο σήμερα περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στην 100ετή ύπαρξή του», και συνεχίζει ότι «το κόμμα βαδίζει με δεμένα τα μάτια, τα χέρια απλωμένα προς την άκρη του γκρεμού και τους μυτερούς βράχους να βρίσκονται από κάτω», για να καταλήξει ότι «δεν θα πρόκειται για μία ήττα σαν του 1983 ή του 2015 στις επόμενες εκλογές, αλλά για βαριά ήττα, πιθανή καταστροφή».

Στην πραγματικότητα, ο 66χρονος Kόρμπιν, βουλευτής για το Ισλιγκτον στη βρετανική Κάτω Βουλή τα τελευταία 30 χρόνια, ασκώντας ορισμένες φορές αυστηρή κριτική, λανσάρει έναν υποτίθεται πιο ανθρώπινο καπιταλισμό, ενώ βλέπει τη Βρετανία (δηλαδή την αστική τάξη) να έχει διαφορετικές σχέσεις με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος είναι οι Αντι Μπέρνχαμ, Ιβέτ Κούπερ και Λιζ Κένταλ, που φαίνεται να είναι αυτή που επιλέγει ο Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ