Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε χτες στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Αϊντε ανέφερε ότι η ενεργός στήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητη, ενώ μετά τη συνάντηση, στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter, σημείωσε: «Είχα μια καλή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών». Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, στα τέλη Αυγούστου, με την επιστροφή του στην Κύπρο, θα πάρει μέρος στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Πάντως, την ίδια ώρα, η αστική τάξη της Τουρκίας συνδέει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με το ζήτημα της Ενέργειας και την αξιοποίησή της. Χαρακτηριστικό είναι και πρόσφατο άρθρο στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», όπου καλείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να εργαστεί για μια νέα στρατηγική σ' ό,τι αφορά την Κύπρο και η πρόσκληση προσδιορίζεται ως «μια στρατηγική που θα επιτρέψει τους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο να περνούν μέσω της Τουρκίας», κάτι που θα καταστήσει τη χώρα αποτελεσματικό παίχτη στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται έμμεση έκκληση να βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, που ενδιαφέρεται για τη μεταφορά Ενεργείας. Γίνεται δηλαδή φανερό - και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ έχει τη δική του αποστολή - ότι ο ανταγωνισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να οξυνθεί και το παζάρι στο Κυπριακό είναι μέρος του παζλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ