Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπρεχτ και κινηματογράφος

Δύο κινηματογραφικά αριστουργήματα, που βασίζονται στη συγγραφική πένα του μεγάλου δημιουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ, παρουσιάζει η «New Star», από σήμερα 13 μέχρι τις 19 Αυγούστου, στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42 - 46, τηλ. 210.8220.008, 210.8220.023), με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου διανοητή.

«Και οι δήμιοι πεθαίνουν», σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ. Μια ταινία γυρισμένη το 1942 στις ΗΠΑ, με θέμα, φυσικά, εκείνη την εποχή, την ηρωική αντίσταση των λαών ενάντια στην επιθετικότητα και κτηνωδία της φασιστικής Γερμανίας.

Το σενάριο βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της δολοφονίας από Τσέχους αντάρτες ενός ναζί αξιωματικού, του Ράινχαρντ Χάιντριχ, ο οποίος φημιζόταν για τη σκληρότητά του και συμβόλιζε γενικότερα όλη τη βαρβαρότητα του Γ' Ράιχ. Πρωταγωνιστούν: Χανς Χάινριχ, Βον Ταρντόφσκι, Μπράιαν Ντόνλεβι, Γουόλτερ Μπρέναν (καθημερινά στις 10 μ.μ.)

Μία από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές δημιουργίες, «Η όπερα της πεντάρας», το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Γκεόργκ Βίλχελμ Παμπστ, με την αξεπέραστη μουσική του Κουρτ Βάιλ, προβάλλεται ταυτόχρονα στην original γερμανική και γαλλική version. Ενα επίκαιρο, σαρκαστικό σχόλιο για το σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Μια σάτιρα για όσα σήμερα απλώς επαναλαμβάνονται στο γύρισμα του χρόνου, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης...

Η πρεμιέρα της ταινίας στη Γερμανία έγινε στις 19 Φλεβάρη του 1931 και σύντομα προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολύ σύντομα, η φήμη του έργου έφτασε στην Αμερική, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Απρίλη του 1933 στο «Empire Theatre» της Νέας Υόρκης.

Οι πρωταγωνιστές στη γερμανική βερσιόν είναι οι: Ρούντολφ Φόρστερ, Καρόλα Νέχερ, Ράινχολντ Σούνζελ, Φριτς Ρασπ, Βαλέσκα Γκερτ, Λότε Λένια, Βλαντιμίρ Σοκόλοφ. Οι πρωταγωνιστές στη γαλλική βερσιόν είναι οι: Αλμπερτ Πρεχεάν, Φλορέλ, Ζακ Χενιό, Γκαστόν Μοντότ, Λούσι ντε Μάθα, Μαργκό Λιόν, Βλαντιμίρ Σοκόλοφ (καθημερινά, στις 8 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ