Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με τεράστια κενά θα λειτουργήσουν και φέτος τα σχολεία της χώρας

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: Μόνιμη δουλειά, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: Μόνιμη δουλειά, με αξιοπρέπεια και δικαιώματα
Στα αποκαΐδια που αφήνουν στην εφαρμογή τους οι βαθιά ταξικοί αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι, αναμένεται να υπολειτουργήσουν φέτος τα σχολεία της χώρας. Ενας μήνας έχει απομείνει από το άνοιγμά τους και ήδη η κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, προδιαγράφεται τραγική. Με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά - το υπουργείο Παιδείας τα «υπολογίζει» σε 20.000, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 25.000 - με μαθητές να κονσερβοποιούνται σε 30άρια τμήματα, ενώ οι προ και μετεκλογικές υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών είναι «στον αέρα», καθώς ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα γίνουν. Ηδη η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τζάμπα εργασία, αξιοποιώντας ως «δούρειο ίππο» τα εκπαιδευτικά κενά που έχει δημιουργήσει η κοινή, ευρωενωσιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, διακομματικές και μη, κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικούς που πρέπει να βάλουν πλάτη και να δουλέψουν τσάμπα μια - δυο ωρίτσες παραπάνω.

Σήμερα, το σχολείο είναι πιο ταξικό από ποτέ και με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα βάρη στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα εκείνους που δουλεύουν με όρους ελαστικής εργασίας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί), οδηγούν σε απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στο χώρο της Εκπαίδευσης. Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού υπονομεύεται.

Μπροστά σ' αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων απευθύνεται - και με ανακοίνωσή της - στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σε όλους εκείνους δηλαδή που καλούνται για άλλη μια χρονιά να κάνουν αίτηση για αναπληρωτές, χωρίς να ξέρουν εάν, πότε και πού θα προσληφθούν. Αίτημα αιχμής τους είναι να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να δουλεύουν οι ίδιοι με πλήρη δικαιώματα, γιατί όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, «οι ανάγκες μας όμως για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα, η ανάγκη μας να μεγαλώνουμε με αξιοπρέπεια την οικογένειά μας, δε χωράει στα εφήμερα και με ημερομηνία λήξης προγράμματα εργασίας».

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε κοινή δράση και πάλη για ζωή και δουλειά με πλήρη δικαιώματα. «Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσθέτει νέα μνημόνια, τσακίζει μορφωτικά δικαιώματα και ανοίγει το δρόμο για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών (αν θα γίνουν) και στις προσλήψεις αναπληρωτών (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τμήματα 30 μαθητών, αντιλαϊκά ισοδύναμα, δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για μισθούς). Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική καταδίκασε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 23 Ιούλη, όποτε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών των αναπληρωτών με το υπουργείο Παιδείας. Θέσαμε το πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή που μόνο αυτό καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Τα κενά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είναι πάνω από 25.000, γεγονός που αναδεικνύει και την αναγκαιότητα του αιτήματος», υπογραμμίζει.

Ενώ υπενθυμίζει τα αιτήματα που έθεσαν και «αφορούν τη ζωή μας ως συμβασιούχοι, όπως το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους, ανεξάρτητα προϋπηρεσίας, το δικαίωμα στις άδειες, επίδομα ενοικίου, θέρμανσης. Ζητήσαμε να γίνουν οι αιτήσεις μας σε μια φάση, αφού δημοσιοποιηθούν όλα τα κενά το Σεπτέμβρη, την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μας 2010-2012, όπως και την κατάργηση του διετούς τιμωρητικού αποκλεισμού. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δε δεσμεύτηκαν για τίποτα, ούτε για τον αριθμό των διορισμών, ούτε για την κάλυψη των κενών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη, ούτε για τα άμεσα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Χαρακτηριστική είναι και η έκφραση που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά: "ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε και όχι για να δεσμευτούμε". Η κοροϊδία θα πρέπει να τελειώσει.

Οι χιλιάδες συνάδελφοι πρέπει να πάρουν μία απάντηση. Δε συναντιόμαστε για να κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις. Η κυβέρνηση να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένη να καλύψει τα κενά, να καλύψει τη βασική ανάγκη των παιδιών να παρακολουθούν ανεμπόδιστα το μάθημα, την ανάγκη των συναδέλφων για εργασία με πλήρη δικαιώματα. Οι δηλώσεις Μπαλτά για ενδεχόμενη αύξηση ωραρίου και ότι τα κονδύλια επαρκούν μόνο για 10.000 αναπληρωτές, τη στιγμή που τα κενά ανέρχονται στις 20.000 - όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο - δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά και στη μόρφωση των παιδιών μας».

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων επισημαίνει ότι η πολυδιάσπαση στο χώρο των συμβασιούχων, η συγκρότηση πολλών υποομάδων ανάλογα με τις επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, την προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά δεν οδηγεί πουθενά, καθώς καλλιεργεί τη συντεχνιακή λογική, τον ατομισμό, διασπά τον κλάδο, μας αφοπλίζει, αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση. Ως αιτήματα αιχμής θέτει:

  • Τη σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, την απόδοση όλων των δεδουλευμένων, τη μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, την αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και την αναδρομική καταβολή τους.
  • Την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας και φυσικά αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, καθώς και την εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από την 1η Ιούλη 2010 και μέχρι τον Ιούλη του 2012, την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος Θέσης Ευθύνης σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε τέτοιες θέσεις και πριν την 1-9-2013.
  • Να αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί, όπως ίσχυε και παλιότερα.
  • Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα με διπλάσια μόρια.
  • Να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακά και στον πίνακα Γενικής και στον πίνακα Ειδικής Αγωγής.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org