Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
OΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ολο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις ότι καθημερινά κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και τάγματα εθελοντών όπου πρωταγωνιστούν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα») και των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές, με τις δυνάμεις του στρατού να ρίχνουν πάνω από 500 βόμβες και οβίδες πυροβολικού και από άρματα μάχης. Σφοδρές μάχες έγιναν επίσης στην πόλη Σταρογκνάτοφκα, κοντά στη Μαριούπολη. Η πόλη αυτή βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή της αντιπαράθεσης υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων, σε αντίθεση με τη Μαριούπολη που ελέγχει ο στρατός. Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τις πολιτοφυλακές για επίθεση στις θέσεις του, αλλά αυτοί ανταπαντούν ότι αυτό που επιχείρησε ο στρατός ήταν να σπάσει τη γραμμή άμυνάς τους και το μόνο που έκαναν ήταν να ανταπαντήσουν στα πυρά. Ο στρατιωτικός διοικητής των πολιτοφυλάκων, Εντουαρντ Μπασούριν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, περί επίθεσης Ρώσων και πολιτοφυλακών, ως ανοησία. Επίσης, αναφέρθηκε στις απώλειες αμάχων από το συνεχές σφυροκόπημα κατοικημένων περιοχών, ενώ κατήγγειλε ότι διαπιστώνεται όλο και μεγαλύτερη συσσώρευση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων στη Μαριούπολη αλλά και άλλες περιοχές, κατά παραβίαση οποιασδήποτε έννοιας της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας. Επίσης, για άλλη μια φορά, επιτηρητές της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δέχτηκαν πυρά κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ.

Τις ...διαμαρτυρίες της ουκρανικής κυβέρνησης περί επίθεσης έσπευσε να αξιοποιήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι «βαθιά ανήσυχη» από την αύξηση των επιθέσεων. Φυσικά οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές καλύπτουν πλήρως τα εγκλήματα της ουκρανικής κυβέρνησης που παραβιάζει την εκεχειρία. Ετσι, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η Ρωσία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζει, δεν μπορούν ταυτόχρονα να μιλάνε για ειρήνη και να πολεμούν, οφείλουν να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη στο Μινσκ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Πάβλο Κλίμκιν, να «διεξαγάγει κατεπείγουσες διαβουλεύσεις» με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της «Νορμανδίας». Χωρίς να διευκρινίζεται πότε είναι πιθανή μια νέα συνάντηση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ολλανδοί εισαγγελείς που συμμετέχουν σε μια κοινή διεθνή έρευνα για τη συντριβή της πτήσης των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» MH17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλη του 2014, όπου έχασαν τη ζωή τους 298 επιβαίνοντες, κυρίως Ολλανδοί, ανέφεραν πως ορισμένα από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην περιοχή μπορεί να ανήκουν σε ένα ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος BUK. Το ζήτημα αυτό έχει αναφερθεί ξανά, δεν είναι όμως απόδειξη της ενοχής των πολιτοφυλάκων, αντίθετα είναι εξακριβωμένο ότι το πυραυλικό αυτό σύστημα ήταν στο οπλοστάσιο του ουκρανικού στρατού.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων, με αφορμή την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσθέσει και νέες χώρες στον κατάλογο των χωρών στις οποίες έχει επιβάλλει εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων, ως απάντηση στις κυρώσεις εναντίον της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σε αυτές αναμένεται να περιλαμβάνονται η Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Γεωργία και η Νορβηγία. Ως τώρα, στις κυρώσεις είχαν ενταχθεί οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και οι χώρες της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η ένταση σε Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα(2018-12-28 00:00:00.0)
Μάχες, διπλωματία και ΝΑΤΟική προετοιμασία(2015-08-21 00:00:00.0)
Επιχειρεί από θύτης να παρουσιαστεί ως θύμα(2015-08-13 00:00:00.0)
Εκεχειρία με σποραδικές συγκρούσεις(2014-09-10 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία(2014-09-09 00:00:00.0)
Επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για εκεχειρία(2014-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ