Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων από τις 25 Αυγούστου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη λεγόμενη «λύση» του Κυπριακού προβλέπεται μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου. Οπως ανακοίνωσε προχτές ο εκπρόσωπος του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιούς, το βασικό ζήτημα μετά τις διακοπές θα είναι το περιουσιακό. Ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα συναντηθούν πέντε φορές μεταξύ 25 και 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτέμβρη θα γίνει η συνάντηση των ηγετών Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

Ο Ακιντζί, σε μια αποτίμηση των 100 ημερών του στην προεδρία του ψευδοκράτους, είπε χτες ότι έχουν γίνει 7 συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου και έχει σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όταν έρθει η ώρα, θα συζητηθεί και με την Τουρκία κατά πόσο θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της. «Η ασφάλεια και ελευθερία του λαού είναι προτεραιότητα για τον ίδιο», είπε, και «η λύση θα είναι διζωνική», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να προτείνει μια συμφωνία που δε θα εγγυάται την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Ανέφερε, επίσης, ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι «οι μήνες Οκτώβρης, Νοέμβρης και Δεκέμβρης θα είναι πολύ σημαντικοί. Θα γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα ως προς το πού πηγαίνουμε». Ο Ακιντζί έκανε αναφορά και στο ζήτημα της Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτόν, οι ποσότητες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι επαρκείς για εξαγωγή. Με τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, συνέχισε, μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 120 χρόνια και αυτό αφορά μόνο μια πηγή σε ένα οικόπεδο, όπως είπε. Ανέφερε ότι και το νερό που θα έρθει από την Τουρκία, αποτελεί μια παρότρυνση για τη λύση. Με νόημα δε πρόσθεσε ότι «σε μια περιοχή που τα κράτη διασπώνται, αν βρεθεί μια λύση ομοσπονδιακή στο νησί, μπορεί να αποτελέσει ένα ωραίο παράδειγμα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν αναμένει να προκύψουν προβλήματα σε αυτό το θέμα, λέγοντας πως «ο πρώτος που γνωρίζει ότι κινήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, είναι ο Αναστασιάδης».

Σε μια σχετική εξέλιξη, η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ προετοιμάζεται για νέα γεώτρηση στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και του τεμαχίου «11» της Κυπριακής Δημοκρατίας δίπλα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, όπου έχει δικαιώματα έρευνας. Τα δικαιώματα για το αιγυπτιακό «8», που επίσης εφάπτεται του κυπριακού «11», ανήκουν από κοινού σε ΕΝΙ και BP.

Την ίδια ώρα, κοινές Ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης, με αεροναυτικά μέσα χωρών της Γερμανίας και Γαλλίας πραγματοποιεί αυτό το διάστημα το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου. Στις 24 Αυγούστου θα εκτελεστεί άσκηση με γαλλική φρεγάτα, ενώ έχει προηγηθεί άσκηση με γερμανικά πολεμικά πλοία. Και βέβαια, αυτές οι ασκήσεις έχουν πολύμορφες σκοπιμότητες στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ