Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης,

συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία μέχρι την τελική νίκη»

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία μέχρι την τελική νίκη». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που σε συνθήκες ανείπωτων διωγμών, κράτησαν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Εμειναν όρθιοι στις εξορίες και τις φυλακές του αστικού κράτους, στη διάρκεια ολόκληρης της ιστορικής περιόδου από τη δεκαετία του '20 έως τη χούντα 1967 - 1974.

Η έκθεση θα συμβάλει στη γνώση και διάδοση της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Θα αναδείξει το μαζικό ηρωισμό των χιλιάδων «επώνυμων» και «ανώνυμων» κομμουνιστών, που καλλιεργήθηκε από την ανυποχώρητη επαναστατική δράση του ΚΚΕ, από την πίστη στις πρωτοπόρες επαναστατικές ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, από την ανυπότακτη στάση ζωής, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, τη διαρκή προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, ακόμα και στις συνθήκες των εξοριών και των φυλακών.

Θα περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που πρώτη φορά εκτίθεται δημόσια. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έγγραφα, αντικείμενα, φωτογραφίες, ποιήματα, καλλιτεχνικά έργα κ.ά. που δημιουργήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υπάρχει ένθετος χώρος που θα επικεντρώνει στην παρουσίαση των συνθηκών ζωής των γυναικών στους τόπους εξορίας και τις φυλακές. Από τις φυλακές Αβέρωφ μέχρι το Τρίκερι, από τη Χίο μέχρι τη Μακρόνησο.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πώς οι εξόριστοι και οι φυλακισμένοι κατάφεραν να οργανώσουν τη ζωή τους σε συνθήκες εξορίας και φυλακής. Οργάνωση πλούσια σε μορφή και περιεχόμενο: Από τον καταμερισμό που υπήρχε για μια σειρά εργασίες που έπρεπε να γίνουν, μέχρι τις σχέσεις που ανέπτυξαν με τον ντόπιο πληθυσμό, από την αλληλεγγύη που ανέπτυξαν μεταξύ τους, όπως με τα μαθήματα, μέχρι πολιτιστικές δραστηριότητες που οργάνωναν με αφορμή επετείους και γιορτές. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης θα αφορά τις συνθήκες μέσα στις οποίες άντεξαν, τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να τους λυγίσουν (βασανιστήρια, ψυχολογικός πόλεμος, κ.λπ.). Τη δύναμή τους την άντλησαν από το σκοπό και το δίκιο της πάλης τους. Ακόμα, στην έκθεση θα προβληθεί η δράση για την ενημέρωση του ελληνικού λαού για το τι συνέβαινε μέσα στους τόπους εξορίας και τις φυλακές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια έκδοση - φόρος τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές (2018-09-21 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2015-12-09 00:00:00.0)
Αύριο Πέμπτη ξεκινά η έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ (2015-12-02 00:00:00.0)
Εκθέσεις για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2015-12-02 00:00:00.0)
Την Πέμπτη ξεκινά η έκθεση αρχειακού υλικού (2015-12-01 00:00:00.0)
«Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης» (2008-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org