Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε «αγώνα δρόμου» για να φορτώσουν το λαό με τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα

Οι της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» συνεχίζουν να σκορπούν επικίνδυνες αυταπάτες στο λαό

Eurokinissi

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM), να υπάρξει συμφωνία, να συντάξουν από κοινού το νέο τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, για να ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις 20 Αυγούστου. Ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι στην κυριολεξία «φωτιά» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, την ίδια στιγμή που και στο μνημόνιο αλλά και στο κείμενο με τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, υπάρχουν ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξακολουθούν να σκορπούν αυταπάτες και να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στο λαό, προβάλλοντας ως διέξοδο την προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα, σχέδιο που σε αυτή τη φάση απεργάζονται και τμήματα του κεφαλαίου που θεωρούν ότι θα ωφεληθούν από κάτι τέτοιο. Αλλωστε, νέο νόμισμα, παραμονή όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και αστική διακυβέρνηση χωρίς να αγγίζεται ούτε τρίχα από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, είναι επιλογή το ίδιο επιζήμια για το λαό. Είναι προφανές ότι τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του λαού είναι τεράστια και συνδέονται με σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι μπροστά στο ενδεχόμενο οριστικοποίησης της συμφωνίας, δεκάδες εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και funds βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, το περιεχόμενο της συμφωνίας (σ.σ. πρόγραμμα - «γέφυρα» ή πακέτο που θα περιλαμβάνει δανειακή σύμβαση, μνημόνιο και προαπαιτούμενα) θα εξαρτηθεί και το θέμα των επικείμενων εκλογών. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται εκλογές μέσα στο Σεπτέμβρη, παίρνοντας υπόψη πως οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» αλλά και άλλοι που εμφανίζονται ως διαφωνούντες, δε θα έχουν προλάβει να προετοιμαστούν. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη εκλογών σύντομα «θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM» και εισηγούνται εκλογές τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη. Θεωρούν δε ότι τότε θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα είναι ατού υπέρ της κυβέρνησης ώστε να πάει για εκλογές.

Περί εκλογών και εσωκομματικών

Πάντως, χτες, με δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, αναφέρει ότι: «Η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη μέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος. Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει».

Στο εσωκομματικό μέτωπο η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Χτες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω twitter έστειλε την απάντησή του στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών, βουλευτών και ιδίως του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ηγεσία και πολιτική Τσίπρα. Αυτό θα φανεί καθαρά και σύντομα», σημείωσε. Ενώ ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εφηύραν την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πατέντα να στηρίζουν την κυβέρνηση δια της καταψηφίσεως των κρίσιμων επιλογών της», ενώ για το τι θα έκανε ο ίδιος στην περίπτωση που διαφωνούσε με την κυβέρνηση, είπε πως θα επέλεγε το δρόμο της παραίτησης, καλώντας εμμέσως τους βουλευτές της «Αριστεράς Πλατφόρμας» να πράξουν το ίδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κάλεσε τους διαφωνούντες να απελευθερώσουν τον Τσίπρα από την «πολιτική ομηρεία». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να είναι μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσοι καταψηφίσουν τη συμφωνία» και τους κάλεσε να παραιτηθούν, προκειμένου να διευκολύνουν με τις κινήσεις τους την κυβέρνηση. «Δε γίνεται από τη μία να στηρίζουν και από την άλλη με την τακτική τους να ρίχνουν την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν είχε άλλο δρόμο πλην της υπογραφής της συμφωνίας».

Σε συνέντευξή του, ο Στάθης Λεουτσάκος, ως μέλος της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο παραιτήσεων μελών της «Αριστερής Πλατφόρμας» μετά την ψήφιση της συμφωνίας, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να διακόψει τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο και να προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με βάση τη λαϊκή στήριξη που έχει εκφραστεί τον Ιούλη». Αναφορικά με αυτόνομη κάθοδο στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για πρωθύστερα σενάρια, προτάσσοντας ότι το κύριο τώρα είναι να επαναφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στην πραγματική της κοίτη. Ο Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανέφερε: «Δεν είναι δουλειά του αυτό, ούτε είναι στη δικαιοδοσία του. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία, δεν είναι να φτιάξει ένα νέο κόμμα ο Λαφαζάνης, αλλά να βρει τρόπο για να εκφραστεί πολιτικά το "όχι" (του δημοψηφίσματος)». Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης σε κάποιο ευρύτερο σχήμα που πιθανά «ψήνεται», για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τώρα που έπεσαν οι μάσκες και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το τρίτο μνημόνιο.

Σε επίθεση κατά της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της «Αριστερής Πλατφόρμας» προχώρησε ο Αλέξης Μητρόπουλος. Σημείωσε: «Η μια πλευρά να παραιτηθεί από τις ψευδαισθήσεις της ότι το μνημόνιο είναι αριστερή πολιτική. Οι άλλοι να πάψουν να πιστεύουν ότι μπορούμε να φύγουμε από την Ευρωζώνη χωρίς να αποπληρώσουμε το χρέος. Αν παραιτούνταν και οι δύο πλευρές από τις ψευδαισθήσεις/αυταπάτες τους και την περιχαράκωσή τους από τις ιδεοληψίες τους, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο αντιλήψεις «είναι επικίνδυνες». Και επανέλαβε ότι χρειάζεται νέα διαπραγματευτική ομάδα, ένα κυβερνητικό σχήμα όχι απαραίτητα με τη συμμετοχή των μνημονιακών κομμάτων και με κεντρικό πρόσωπο τον Τσίπρα, αλλά πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, πέραν των στενών κομματικών μηχανισμών. Τέλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία - «γέφυρα» με τους δανειστές είναι προτιμητέα «για να κερδίσουμε χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ