Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καλύπτει πλήρως τις ευθύνες της ΕΕ, ζητά «διαμοιρασμό» του οικονομικού βάρους

Να κρύψει «κάτω από το χαλί» τις ευθύνες για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση μέσα από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Μετά τη σύσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες σαν ένα οικονομικό πρόβλημα που επηρεάζει την τουριστική κίνηση στα νησιά και παράλληλα σαν αστυνομικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς πρόσθετα κονδύλια. Αρκέστηκε να ψελλίσει κάτι περί λάθους στρατηγικής της ΕΕ και πίσω από μια ακατάσχετη φλυαρία επιχείρησε, από τη μια, να συγκαλύψει τις ευθύνες της ίδιας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη δημιουργία του προβλήματος, και, από την άλλη, να εμφανίσει την κυβέρνηση ως υπεύθυνο διαχειριστή.

Μίλησε για «κατάρρευση των χωρών προέλευσης» των προσφύγων, αναφέρθηκε γενικά σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις» σαν αυτές να γίνονται στο κενό και για «παρέμβαση της Δύσης», σαν να μην έχει όνομα αυτή.

Κι αφού ξεμπέρδεψε με τις ευθύνες δήλωσε ότι το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα και ζήτησε να υιοθετηθεί η «αρχή του διαμοιρασμού της ευθύνης», ώστε κι άλλες χώρες να αναλάβουν μερίδιο από το οικονομικό κόστος.

Εκανε καθαρό ότι καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στην κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων. Οι συνθήκες «Δουβλίνο» και «Σένγκεν» θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επαιτεί κονδύλια - ψιχία από την ΕΕ και θα συνεχιστούν οι στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις στα σύνορα για την αντιμετώπιση των κυμάτων των χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Αναφερόμενος στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό, μίλησε για συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Ανακοίνωσε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και έκανε λόγο για ανάγκη διεθνοποίησης του προβλήματος και συνεργασία με την Τουρκία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας παρέπεμψε σε κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς.

Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες. Εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας ο Β. Κοστέλ είπε πως «σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη». «Στα νησιά - τόνισε - επικρατεί πλήρες χάος. Επειτα από μια - δυο μέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα».

Παράλληλα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκαν στην στρατιωτικοποιημένη ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση και έκαναν λόγο για δράσεις που πρέπει να ληφθούν «για να πατάξουμε τα δίκτυα λαθρεμπορίου». Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι «δράσεις» περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι και επέμβαση σε εδάφη άλλων χωρών, όπως της Λιβύης.

Εκ μέρους του επιτρόπου Μετανάστευσης η Νατάσα Μπερτό, είπε πως για την περίοδο 2014 - 2020 η Ελλάδα έχει να παίρνει από την Επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών 260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης - AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF. Η εκταμίευση ενός ποσοστού γύρω στο 3% του συνολικού ποσού θα γίνει όταν εγκριθεί από το συγκεκριμένο Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θρύψαλα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για «επιτυχία» στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2021-10-27 00:00:00.0)
Απαράδεκτος συνωστισμός στην Υπηρεσία Ασύλου με ευθύνη της κυβέρνησης(2020-06-12 00:00:00.0)
Ζητά τη μεταφορά από τα νησιά των προσφύγων που αιτούνται άσυλο(2018-09-05 00:00:00.0)
Στοιχεία για τα οικονομικά σε σχέση με το Προσφυγικό(2017-03-11 00:00:00.0)
Σχέδια για καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμο έδαφος(2017-01-27 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών οι πρόσφυγες(2016-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ